Ελλάδα -Τουρκία: Ερωτήματα απαντήσεις και συμπεράσματα

Toυ Νίκου Σηφάκη

Η είδηση ότι στον Νότιο Εβρο, στην ελληνική θέση Μελισσοκομείο, βρίσκονται τις τελευταίες εβδομάδες στοιχεία της τουρκικής στρατοχωροφυλακής και των ειδικών δυνάμεων της αστυνομίας της γείτονος, δημιουργεί τεχνητή ένταση στις ελληνοτουρκικές διαφορές.

Πρόκειται για ένα σημείο το οποίο πλημμυρίζει κάθε χρόνο μετά το φθινόπωρο, αλλά τώρα η κοίτη του έχει μετακινηθεί, με αποτέλεσμα στη θέση της να βρίσκεται πλέον ένα έλος, το οποίο το καλοκαίρι ξεραίνεται και τον χειμώνα πλημμυρίζει δημιουργώντας  μια νησίδα. Αυτή τη μεταφορά της κοίτης εκμεταλλεύεται η Τουρκία προκειμένου να διεκδικήσει μια περιοχή η οποία φτάνει τα περίπου 16 στρέμματα.

Αυτό ως γνωστόν αναφέρει το ρεπορτάζ και δεν είναι τίποτα περισσότερο απο εκείνα που σκατά κόρον η Αγκυρα χρησιμοποιεί με απώτερο στόχο να δημιουργεί γκρίζες ζώνες με την Ελλάδα.

Προς τούτο, η εβδομάδα ξεκίνησε κατά το μάλλον αναμενόμενο: Με καταγγελίες του Τούρκου υπουργού Αμυνας Χουλουσί Ακάρ που «πατώντας» πάνω σε αυτό, ομιλεί για παρενοχλήσεις από την Ελλάδα εις βάρος της χώρας του στο Αιγαίο, οι οποίες κατά τα λεγόμενά του «συνιστούν πρόκληση και προβοκάτσια» γεγονός που (απολύτως λογικά) θέτει σε επιφυλακή το ελληνικό Πεντάγωνο.

«Παρά τις προσπάθειες και την υπομονή μας στο πνεύμα των σχέσεων καλής γειτονίας, είναι αδύνατο να εξηγηθούν οι παρενοχλήσεις τις τελευταίες ημέρες στο Αιγαίο», δήλωσε ο Ακάρ επισκεπτόμενος τη φρεγάτα «Μπαρμπαρός» στην Αλεξανδρέτα της ανατολικής Τουρκίας. Και χαρακτηρίζοντας «σοβαρή πρόκληση και προβοκάτσια» τις «παρενοχλήσεις» αυτές, διεμήνυσε προς την Αθήνα: «Δεν πρόκειται να τους ωφελήσουν σε τίποτε».

Αυτό αναγράφεται σήμερα στο σύνολο του τουρκικού Τύπου και προέρχεται από μία χώρα που γνωρίζει άριστα το παιχνίδι των εκβιασμών, έχοντας επανειλημμένως αποδείξει ότι τη συγκεκριμένη γραμμή δεν διστάζει να την εφαρμόζει προκειμένου να επιτύχει τους σκοπούς της.

«Είμαι εδώ και δεν πρόκειται να φύγω», φωνάζει λοιπόν η Τουρκία, στέλνοντας το μήνυμα προς κάθε κατεύθυνση, πολύ περισσότερο τώρα πλέον που σιγά – σιγά νιώθει  να απομονώνεται διεθνώς εξ αιτίας της αλλόκοτης συμπεριφοράς που επιδεικνύει στα σύνορά της σε βορρά και νότο, αλλά και των τεράστιων οικονομικών προβλημάτων που αντιμετωπίζει, τα οποία σφίγγουν τη θηλιά γύρω από τον λαιμό της.

Αλλά δεν πρέπει να παραγνωρίζουμε την πραγματικότητα που αναδεικνύεται και αφορά στην αντίδρασή της. Οσο πιο πληγωμένη είναι, τόσο πιο απρόβλεπτη γίνεται…

Η Τουρκία λοιπόν, γνωρίζει ότι υπάρχει η Συνθήκη της Λωζάννης που έχει καθορίσει από το 1923 τα χερσαία σύνορα, ζήτημα που έχει πλήρως διευθετηθεί από το 1926 και οι οποιαδήποτε κατά καιρούς μικροδιαφορές συζητούνται από τεχνικές επιτροπές επιφορτισμένες  για τέτοια θέματα. Ωστόσο, το τελευταίο διάστημα έχει επιλέξει να κινείται στη λογική ότι η Συνθήκη είναι παρωχημένη και δεν αποτελεί ταμπού, επιδιώκοντας επ’ αυτού νέο άνοιγμα συζητήσεων.

Επομένως, προκύπτουν δύο ερωτήματα:

Α) Ποιο είναι το συμπέρασμα που αβίαστα βγαίνει;

Οτι οι γείτονές μας, ενοχλημένοι τα μέγιστα, έψαχναν να βρουν μια ευκαιρία και τη βρήκαν στο σχέδιο περί… 16 στρεμμάτων αμφισβητώντας την ελληνικότητά τους. Μόνο που δεν κατόρθωσαν να τη φέρουν εις πέρας, οπότε το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών είναι προφανές ότι επιχειρεί να ανακατέψει την τράπουλα.

Β) Τι επιδιώκει η Αγκυρα;

* Να επικαιροποιηθεί η Συνθήκη της Λωζάννης.

* Με την παρουσία (έστω και λίγων ανδρών) από τη Στρατοχωροφυλακή εκεί στον Εβρο, να στείλει το μήνυμα στην Ελλάδα ότι η πολιτική και στρατιωτική αναμπουμπούλα είναι προς το συμφέρον της και σε κάθε ευκαιρία είναι διατεθειμένη να προβαίνει σε τέτοιου είδους ενέργειες.

* Το μεταναστευτικό να παραμένει αγκάθι, γι’ αυτό και οι επίσημες αναφορές του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου «με τους μετανάστες δεν τελειώσαμε, μετά την πανδημία θα επανέλθουμε και ελάτε εγκαίρως να τα βρούμε», κάτι που φυσικά δεν είναι απειλή μόνο προς την Ελλάδα, αλλά στο σύνολο της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Εδώ να σημειώσουμε ότι η κατασκευή του φράκτη από την ελληνική πλευρά ήταν ενέργεια που δεν ανέμεναν (πολλώ δε μάλλον την επέκτασή του) προκειμένου να αντιμετωπιστεί ένα ενδεχόμενο νέου κύματος ροής μεταναστών.

Οι γείτονές μας λοιπόν εμμένουν στη γνωστή τους τακτική να βάζουν στο τραπέζι μια σειρά από ζητήματα, πάντοτε με στόχο να τα μεγεθύνουν.

Δεν πρέπει να ξεχνούμε ότι στα «καυτά» για την Αγκυρα ζητήματα που αφορούν στην Ανατολική Μεσόγειο, στη Λιβύη, στο Αιγαίο, στις δηλώσεις Ακάρ κ.ο.κ., έχουμε το εξής δεδομένο: Η Τουρκία θεωρεί ότι είναι μία χώρα επικυρίαρχη στην  ευρύτερη περιοχή και δεν το κρύβει, με το σύνθημα «όποιος κυριαρχεί στη θάλασσα, κυριαρχεί στον κόσμο», όπως το είχε διατυπώσει ο παραιτηθείς αντιναύαρχος Γιαϊτζί  (γνωστός ως ο αρχιτέκτονας του μνημονίου συνεργασίας Τουρκίας – Λιβύης) τον οποίο ο Ερντογάν από τη θέση του Αρχηγού του τουρκικού ναυτικού, είχε μεταθέσει αιφνιδίως  στο Γενικό Επιτελείο Αμυνας.

Και μπορεί ο Γιαϊτζί να απομακρύνθηκε, όχι όμως οι απόψεις του, οι οποίες είναι πλέον εμπεδωμένες: Η Τουρκία επιθυμεί να διατρανώσει προς κάθε κατεύθυνση ότι εκείνη είναι η κυρίαρχη δύναμη στην ευρύτερη Μεσόγειο και πως οποιαδήποτε απόφαση λαμβάνεται από άλλες χώρες ή Οργανισμούς, πρέπει να έχει τη σύμφωνη γνώμη της…

Τι σημαίνουν όλα αυτά;

Οτι στη γειτονική μας χώρα η ανύψωση των τόνων προκαλεί μία νευρικότητα, κλίμα ασύνηθες, καθώς είναι πανθομολογούμενο ότι οι Τούρκοι πολιτικοί παραδοσιακά διακατέχονται από ένα είδος ενότητας στα εθνικά τους ζητήματα (ακόμη και όταν διαφωνούν) αλλά πολύ σπάνια έως καθόλου εκνευρίζονται.

Συνεπώς, αυτή η ασυνήθιστη νευρικότητα επιβάλλει στην ελληνική πλευρά τρεις παραμέτρους:

* Ψυχραιμία και προσεκτική ανάγνωση όλων των εξελίξεων.

* Κάθε δυνατή προσσπάθεια αποκλιμάκωση της έντασης, ως η σταθερά πάνω στην οποία κινείται η εξωτερική και η αμυντική μας πολιτική

* Ενωτική διάθεση στο εσωτερικό της χώρας μας από το σύνολο των κυβερνητικών και αντιπολιτευτικών δυνάμεων, παρά τις κατά καιρούς διενέξεις που δεν μένουν εντός των τειχών, αλλά δυστυχώς κάνουν τον γύρο του κόσμου από τα ειδησεογραφικά Πρακτορεία…

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Χιλιάδες νέοι εγκαταλείπουν την Τουρκία

Το Spiegel στην ηλεκτρονική του σελίδα δημοσιεύει άρθρο σχετικά με την «έξοδο» χιλιάδων νέων Τούρκων εξαιτίας της πολιτικής του τούρκου προέδρου Ταγίπ Ερντογάν. Οι νέοι δεν βλέπουν πλέον μέλλον στη χώρα τους

Περισσότερα »

«Η κυβέρνηση έχει οδικό χάρτη για το χρέος και την ανάπτυξη»

της Λιάνας Γουγή….. «Η κυβέρνηση έχει οδικό χάρτη για το χρέος και την ανάπτυξη, δεν προχωρά δίχως σχέδιο», δήλωσε στο «Κανάλι 1» η Βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Ελένη Αυλωνίτου επισημαίνοντας πως ο ΣΥΡΙΖΑ βρίσκεται στην πιο δύσκολη στιγμή του προγράμματος. . «Ο Σόιμπλε έχει απομείνει μόνος του να επιμένει να μην[…]

Περισσότερα »

Σχολιάστε

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν κοινοποιείται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *