Ελλάδα – Τουρκία: Οι κινήσεις στην διπλωματική σκακιέρα σε…πολεμικό κλίμα

Το «διπλωματικό πόκερ» με τους Τούρκους θα είναι σκληρό, αφού ήδη ο Ερντογάν ανακοίνωσε ότι η συμφωνία θα σταλεί στον ΟΗΕ προκειμένου να δημιουργηθεί νομικό τετελεσμένο

Ψυχροπολεμικό είναι το κλίμα που έχει δημιουργηθεί λίγα εικοσιτετράωρα μετά τη συνάντηση του Έλληνα πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν που επιβεβαίωσε τα προβλήματα που υπάρχουν στις ελληνοτουρκικές σχέσεις.
Παρά τα όσα λέγονται και γράφονται οι κινήσεις της Άγκυρας δεν αιφνιδίασαν σε καμία περίπτωση την Ελληνική διπλωματία. Μάλιστα ήταν κάτι αναμενόμενο καθώς υπήρχε στα ισχυρά σενάρια που ήταν στη διάθεση της ελληνικής πλευράς. Παράλληλα δεν είχε υπάρξει κανένα σημάδι το προηγούμενο διάστημα ότι η Τουρκία επρόκειτο να αναθεωρήσει τη στάση της ή να υποχωρήσει στις διεκδικήσεις της στην Ανατολική Μεσόγειο.

Μέσα σε κλίμα έντασης και επιθετικότητας που δημιουργεί η Τουρκική προπαγάνδα με τον υβριδικό πόλεμο που εφαρμόζει ώστε να δοκιμάσει τις αντοχές της Ελλάδας η ελληνική κυβέρνηση με ψυχραιμία και σχέδιο απαντά ταυτόχρονα στις τουρκικές πρωτοβουλίες στο διπλωματικό πεδίο αλλά θωρακίζει την αμυντική και αποτρεπτική της ισχύ.

Η Ελληνική κυβέρνηση ήδη κινείται σε δύο άξονες και προς αυτήν την κατεύθυνση θα ενισχυθούν οι πρωτοβουλίες:
1ον Ενίσχυση των διεθνών ερεισμάτων της χώρας
2ον προσπάθεια συνεννόησης στο εσωτερικό.

Ως προς την ενίσχυση των διεθνών ερεισμάτων θα τεθεί το ζήτημα της Λιβύης στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ αυτή την εβδομάδα. Ο Πρωθυπουργός αναμένεται να θέσει στο υψηλότερο δυνατό επίπεδο, στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο στις Βρυξέλλες, το μνημόνιο στο οποίο κατέληξαν Τουρκία και Λιβύη, καθώς και συνολικά το θέμα της τουρκικής προκλητικότητας. Στο περιθώριο επίσης θα ενημερωθούν διεξοδικά οι ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και θα ζητηθεί η έμπρακτη στήριξη μέλους της από την προκλητικότητα της Τουρκίας. Ο Μακρόν μας στηρίζει ανοιχτά και καθαρά.

Ο πρόεδρος της Γαλλίας επιβεβαίωσε το απόγευμα της Τετάρτης στο ΝΑΤΟ τη στήριξή του προς την Ελλάδα, με φόντο την κλιμακούμενη επιθετική ρητορική της Τουρκίας, στέλνοντας μήνυμα προς την Άγκυρα και τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, να σεβαστούν τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας μας. «Η Τουρκία οφείλει να σέβεται τα κυριαρχικά δικαιώματα των μελών του ΝΑΤΟ. Εκφράζω τη στήριξή μου για τις ανησυχίες της Ελλάδας αναφορικά με την Συμφωνία Λιβύης-Τουρκίας», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Μακρόν, σχολιάζοντας τις τουρκικές προκλήσεις και τοποθετούμενος επί της συμφωνίας ανάμεσα στην Τουρκία και την Λιβύη, για τον καθορισμό θαλάσσιων συνόρων αλλά και τη χάραξη ΑΟΖ.

Η Γερμανία είναι θετική στο μεταναστευτικό και μπορεί αν ασκήσει πιέσεις προς την πλευρά της Τουρκίας.
Επίσης το ζήτημα των επιθετικών ενεργειών της Τουρκίας και της αμφισβήτησης των κυριαρχικών δικαιωμάτων της χώρας μας μετά και την υπογραφή συμφώνου με την Λιβύη για την οριοθέτηση θαλασσίων ζωνών, αναμένεται να βρεθούν στο επίκεντρο της συνάντησης που ανακοινώθηκε και επισήμως πλέον ότι θα έχει ο Έλληνας πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης με τον Αμερικανό πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ στις 7 Ιανουαρίου 2020 στον Λευκό Οίκο.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το έδαφος για τη συζήτηση έχει φροντίσει να διαμορφώσει ο πρέσβης των ΗΠΑ στην Αθήνα Τζέφρι Πάιατ που με δηλώσεις του έχει πάρει θέση κατά των πρωτοβουλιών της Τουρκίας, τονίζοντας, «βλέπουμε μια τέτοια ενέργεια ως απομάκρυνση από την κατάσταση της σταθερότητας που οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν προσπαθήσει να ενθαρρύνουν».

Στις βαλίτσες για τις ΗΠΑ ο Έλληνας Πρωθυπουργός θα έχει και ένα ισχυρό χαρτί που δεν είναι άλλο από την ανακοίνωση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ που είναι ξεκάθαρη ότι το μνημόνιο των δύο χωρών είναι ενέργεια προκλητική και μη χρήσιμη και την επισήμανση, σε «όλες τις πλευρές να απέχουν από ενέργειες που ενέχουν τον κίνδυνο να αυξήσουν τις εντάσεις στην ανατολική Μεσόγειο σε μια ευαίσθητη χρονικά στιγμή».

Που φαίνεται να ποντάρει τώρα η ελληνική πλευρά πέρα από τις διπλωματικές κινήσεις που είναι σε εξέλιξη; Στην απομόνωση της Λιβύης. Είναι αναμφισβήτητα ο “αδύναμος κρίκος” εξαιτίας του ασταθούς καθεστώτος στο οποίο βρίσκεται και συνεπώς θεωρείται πολύ πιθανό να αναγκαστεί να υποχωρήσει.

Το «διπλωματικό πόκερ» με τους Τούρκους θα είναι σκληρό, αφού ήδη ο Ερντογάν ανακοίνωσε ότι η συμφωνία θα σταλεί στον ΟΗΕ προκειμένου να δημιουργηθεί νομικό τετελεσμένο. Ο Υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας θα επιδοθεί σε έναν μαραθώνιο ταξιδιών και επαφών που έχουν ήδη σχεδιαστεί-κάποια έχουν ήδη γίνει-καθώς πολύ ισχυρά κράτη, ακόμα και εκτός ΕΕ, όπως οι ΗΠΑ, η Ρωσία, αλλά και η Αίγυπτος και το Ισραήλ δεν θεωρούν πως έχει νομική ισχύ και είναι πολύ πιθανό σύντομα να υπάρχουν θετικές εξελίξεις. Στην Ελληνική διπλωματία αξιολογούν την κλιμάκωση από την πλευρά της Άγκυρας και για αυτό το λόγο είναι σε διαρκή «συναγερμό» παρακολουθώντας με πολύ μεγάλη προσοχή τις εξελίξεις.

Ο Νίκος Δένδιας ήταν την προηγούμενη εβδομάδα στην Αίγυπτο και ήδη έχει φροντίσει και θα συνεχίσει να διατηρεί ακόμα και να αναβαθμίσει ακόμα περισσότερο τις στενές σχέσεις με Ισραήλ.

Σε αυτό το κλίμα δεν υπάρχει άλλος δρόμος παρά η εθνική συνεννόηση για την αντιμετώπιση της τουρκικής απειλής, αλλά και για το μεταναστευτικό/προσφυγικό, το οποίο η Άγκυρα έχει πλέον εντάξει πλήρως στη στρατηγική της.

Ο Υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας έχει τα πολιτικά χαρακτηριστικά της μετριοπάθειας ώστε να χειριστεί τις πολεμικές ιαχές στο εσωτερικό απενεργοποιώντας τον εύκολο λαϊκισμό αλλά παράλληλα να έχει την επικοινωνία με τα κόμματα ώστε να υπάρξει εθνική συνεννόηση αλλά και στήριξη της εθνικής στρατηγικής.

Στην προσπάθεια συνεννόησης στο εσωτερικό ο Νίκος Δένδιας επικοινώνησε από την προηγούμενη Δευτέρα με τα κόμματα. Την Τρίτη θα συνεδριάσει το Ανώτατο Συμβούλιο Εξωτερικής Πολιτικής αλλά θα είναι και ο θεματοφύλακας των χαμηλών τόνων στην αντιπαράθεση που δεν χωράει σε αυτά τα θέματα.

Στο προσφυγικό η Ελληνική κυβέρνηση εργάζεται προς την κατεύθυνση για μια νέα ευρωπαϊκή πολιτική με τροποποίηση του Δουβλίνου και αλληλεγγύη με τον επιμερισμό προσφύγων και σε άλλες χώρες. Παράλληλη πίεση σε Τουρκία από την ΕΕ αλλά και στήριξη στην αύξηση της χρηματοδότησης με βάση τις προσβλέψεις της συμφωνίας ΕΕ-Τουρκίας. Από τη συνάντηση αλλά και από τις δηλώσεις Ερντογάν φάνηκε ότι μπορεί να προκύψουν αποτελέσματα σε αυτό το ζήτημα.

Newpost.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Συνυπευθυνότητα και όχι blame game στο προσφυγικό

Κοινή ευρωπαϊκή προσέγγιση στο προσφυγικό, με σεβασμό στην αλληλεγγύη και δίκαιο επιμερισμό των βαρών ζήτησε ο Πρωθυπουργός από τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ. Σε δηλώσεις του μετά από τη συνάντηση που είχε με τον κ. Τουσκ, ο κ. Τσίπρας επέκρινε τη στάση μίας σειράς χωρών που προβάλλουν, όπως[…]

Περισσότερα »

Πλακιωτάκης: Κατώτερος των περιστάσεων ο πρωθυπουργός

«Για μια ακόμη φορά, ο κ. Τσίπρας αποδεικνύει ότι είναι κατώτερος των περιστάσεων και ότι βρίσκεται σε πλήρες αδιέξοδο» δήλωσε ο μεταβατικός πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Γιάννης Πλακιωτάκης, σχολιάζοντας τα όσα ανέφερε ο πρωθυπουργός στη συνέντευξή του στην ΕΡΤ, το βράδυ της Δευτέρας. «Τη στιγμή που απαιτείται υπευθυνότητα και ανάληψη[…]

Περισσότερα »

Σχολιάστε

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν κοινοποιείται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *