Έλληνες εφοπλιστές: Διαθέτουν στόλο αξίας 105 δισ. δολαρίων

Του Νίκου Μπαρδούνια

Στην πρώτη θέση της παγκόσμιας κατάταξης, και μάλιστα αυξάνοντας το μερίδιό του, όπως και τη διαφορά από τον δεύτερο, παραμένει ο ελληνόκτητος στόλος, σύμφωνα με τα πλέον πρόσφατα στοιχεία του διεθνούς  οίκου Clarkson’s.

Αυτό σημαίνει ότι ο υπό ελληνική πλοιοκτησία στόλος αποτελείται από 5.211 πλοία με 195,9 εκατομμύρια gt, και βρίσκεται στην πρώτη θέση, αυξάνοντας κατά 1,9% τη χωρητικότητά του σε σύγκριση με το τέλος του 2015.

Επίσης, όπως αναφέρουν τα επίσημα στοιχεία, οι Έλληνες πλοιοκτήτες ελέγχουν ποσοστό 16% του παγκόσμιου στόλου με όρους χωρητικότητάς ενώ η συνολικά αξία του ελληνόκτητου στόλου άγγιξε τα 105 δισ. δολάρια!

Στη δεύτερη θέση της παγκόσμιας κατάταξης ακολουθεί η Ιαπωνία με 8.701 πλοία και 164,8 εκατομμύρια gt (αύξηση 0,42%) και στην θέση βρίσκεται η Κίνα με 6.709 πλοία και 131,3 εκατομμύρια gt. (αύξηση 0,61%). Σύμφωνα με τους Clarkson’s οι Ιάπωνες εφοπλιστές ελέγχουν το 13% του παγκόσμιου στόλου με όρους χωρητικότητας και οι Κινέζοι το 11%.

Οι πέντε κορυφαίοι Έλληνες εφοπλιστές

Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της VesselsValue o Γιάννης Αγγελικούσης παραμένει ο πλέον ισχυρός Έλληνας στον συγκεκριμένο επιχειρηματικό κλάδο με συνολική αξία των πλοίων όλων των εταιρειών του Ομίλου Maran, που ανέρχονται σε 138 πλοία, να αγγίζει τα 9,42 δισ. δολάρια.

Στην δεύτερη θέση βρίσκεται ο Γ. Οικονόμου, με 126 πλοία υπό διαχείριση και αξία στόλου 5,56 δισ δολάρια.

Στην Τρίτη θέση βρίσκεται ο Γ. Προκοπίου με την αξία του στόλου των εταιρειών που διαθέτουν 116 πλοία να ανέρχεται στα 5,47 δισ. δολάρια.

Την τέταρτη καταλαμβάνει ο Π Λιβανός με στόλο 56 πλοίων και αξία 3,77 δισ δολαρίων και στην Πέμπτη θέση φιγουράρει ο Ν Μαρτίνος με στόλο 92 πλοίων και συνολική αξία 3,14 δισ δολάρια.

Heidmar: Πέρασε στα χέρια του Γ. Οικονόμου
Ο δημοσιογράφος του Καναλιού Ένα Νίκος Μπαρδούνιας με τον εφοπλιστή Γ. Οικονόμου
Ο δημοσιογράφος του Καναλιού Ένα Νίκος Μπαρδούνιας με τον εφοπλιστή Γ. Οικονόμου

Το 100% των μετοχών της Heidmar Inc., διαχειρίστριας εταιρείας pool δεξαμενόπλοιων, ανακοίνωσε προσφάτως η DryShips Inc, της οποίας ηγείται ο Γιώργος Οικονόμου.

Να σημειωθεί ότι μέχρι πρόσφατα η εισηγμένη στο Nasdaq εταιρεία κατείχε το 49,8% των μετοχών της Heidmar και τώρα προχώρησε στην εξαγορά του εναπομείναντος 50,2%, σε deal συνολικής αξίας 17 εκατ. δολαρίων.

Σε δηλώσεις του ο Γ. Οικονόμου εμφανίστηκε ενθουσιασμένος από την ολοκλήρωση της απόκτησης του 100% της Heidmar και της απλοποίησης της δομής της εταιρείας που θα επιτρέψει στην DryShips να την αναπτύξει στο μέγιστο της δυναμικής της.

Από την πλευρά του ο Pankaj Khanna, νέος CEO της εταιρείας, ανέφερε ότι ανυπομονεί να συνεργαστεί με τους μετόχους της Heidmar για την παροχή υπηρεσιών υψηλής ποιότητας πάντα με συνέπεια σε αξίες όπως η διαφάνεια.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Σαμαράς – Γιούνκερ στο υπουργείο Ναυτιλίας τη Δευτέρα

Το υπουργείο Ναυτιλίας και Αιγαίου, το Αρχηγείο του Λιμενικού Σώματος – Ελληνική Ακτοφυλακή και την έδρα της Frontex στον Πειραιά επισκέπτονται τη Δευτέρα ο Πρωθυπουργός κ. Αντώνης Σαμαράς και ο υποψήφιος του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (ΕΛΚ) για την προεδρία της Κομισιόν κ. Ζαν – Κλοντ Γιούνκερ. Σύμφωνα με πληροφορίες ο[…]

Περισσότερα »

HSW: Αψιμαχίες πριν την τελική αναμέτρηση

Η επίδειξη δύναμης από την πλευρά Γκριμάλντι και οι ελιγμοί της Πειραιώς εν όψει της τακτικής γενικής συνέλευσης. Τα ποσοστά και ο κρίσιμος ρόλος των εναπομεινάντων μετόχων μειοψηφίας. Γιατί είναι πιθανόν να ζητήσουν και οι δύο πλευρές αναβολή. Στις αψιμαχίες είναι πιθανόν να εξαντληθεί σε αυτή τη φάση η κόντρα[…]

Περισσότερα »

Σχολιάστε

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν κοινοποιείται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *