Η ελληνική εθνική ταυτότητα ανθίσταται στην παγκοσμιοποίηση

Tου Θοδωρή Ασβεστόπουλου

Με μεγάλη επιτυχία ολοκληρώθηκε το Σάββατο 21 Ιανουαρίου το τριήμερο Διεθνές Επιστημονικό Συνέδριο με θέμα «Έλλην, Ρωμιός, Γραικός: Συλλογικοί προσδιορισμοί και ταυτότητες», που πραγματοποιήθηκε από το Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών (ΕΚΠΑ).

Αξίζει να σημειωθεί ότι κάθε ομιλία παρακολουθείτο από τουλάχιστον τετρακόσια άτομα, ενώ χαρακτηριστικό ήταν το γεγονός ότι εκτός από το αμφιθέατρο «Ιωάννης Δρακόπουλος» του ΕΚΠΑ, όπου διεξαγόταν το συνέδριο, στην διάθεση των ενδιαφερομένων ήταν και μία παρακείμενη αίθουσα στην οποία μεταδίδονταν ζωντανά οι ομιλίες.

«Επιλέχτηκαν μεν οι όροι “Έλλην” και “Ελληνική Δημοκρατία” για την ταυτότητα του Έλληνα πολίτη, όμως η Ρωμιοσύνη δεν πέθανε», σημείωσε η καθηγήτρια Ιστορίας του ΕΚΠΑ Όλγα Κατσιαρδή – Hering κλείνοντας τις εργασίες του συνεδρίου.

Παράλληλα όμως, με αφορμή την ολοένα και αυξανόμενη φυγή των νέων επιστημόνων στο εξωτερικό, εξέφρασε την επιφύλαξη εάν σε είκοσι με τριάντα χρόνια θα είναι δυνατόν να επαναληφθεί ένα παρόμοιο συνέδριο σε μία παγκοσμιοποιημένη κοινωνία με πολλαπλές ταυτότητες. Εξέφρασε πάντως και την βεβαιότητα ότι «εμείς που είμαστε εδώ θα είμαστε ικανοί να συγκρατούμε τις ταυτότητες μας, τις ταυτότητες των παιδιών μας».

Μιλώντας στο ΚΑΝΑΛΙ 1 ο Καθηγητής Αρχαιολογίας και Πρόεδρος του Τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας του ΕΚΠΑ Πάνος Βαλαβάνης, σημείωσε ότι ήταν ένα πάρα πολύ γόνιμο συνέδριο, το οποίο αναφέρθηκε σε ζητήματα φλέγοντα για την νεοελληνική πραγματικότητα.

«Όλοι συνειδητοποιούμε κάθε μέρα τα νέα ρεύματα και οι αντιλήψεις που μας έχουν κυριαρχήσει πόσο χαλαρές είναι, ιδιαίτερα για τις νέες γενιές, οι σχέσεις τους με την νεοελληνική εθνική ταυτότητα. Νομίζω πως ένα συμπέρασμα στο οποίο μπορεί να καταλήξει κανείς με ασφάλεια είναι ότι ο Ελληνισμός με διάφορες μορφές που έπαιρνε κατά καιρούς και αναγεννημένος συνεχώς μέσα από επικοινωνίες με άλλους λαούς, είτε πρόκειται για βιολογικές επικοινωνίες, είτε πνευματικές και πολιτιστικές επικοινωνίες, έχει κατορθώσει μέχρι σήμερα να ξεπεράσει πολλές κρίσεις και να συνεχίσει την ιστορική του πορεία», είπε ο κ. Βαλαβάνης.

Επίσης δήλωσε ότι το συνέδριο ήταν πολύ επίκαιρο λόγω και της σημερινής κρίσης και ένα αισιόδοξο συμπέρασμα που μπορεί να βγει από όλα όσα ακούστηκαν ήταν ότι υπάρχουν δυνάμεις μεγάλες εντός και εκτός Ελλάδος που θα βοηθήσουν στο ξεπέρασμα της κρίσης και στην συνέχεια της ιστορικής μας πορείας.

Με αφορμή την επιφύλαξη της κ. Κατσιαρδή – Hering για το μέλλον της ελληνικής κοινωνίας στο πλαίσιο της παγκοσμιοποίησης, ο πρόεδρος του Τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας του ΕΚΠΑ τόνισε ότι υπάρχει όντως η τάση της παγκοσμιοποίησης αλλά ταυτόχρονα βλέπουμε και μία αντίρροπη τάση, αυτή της ενίσχυσης των εθνικών ταυτοτήτων ακριβώς σαν φυσική αντίδραση των μεμονωμένων λαών ή φυλών να αντιδράσουν σε αυτή την φοβερή κίνηση.

«Πράγματι υπάρχει μία σύγκρουση, από τη μία η πτώση των συνόρων και η ομογενοποίηση που προσπαθεί να μας επιβάλει η παγκοσμιοποίηση και από την άλλη μία αυτόματη αντίδραση των κοινωνιών, είτε είναι εθνικές κοινωνίες είτε είναι μικρότερες τοπικές κοινωνίες, που αυτό είναι πολύ χαρακτηριστικό σήμερα στην Ελλάδα. Πιστεύω ότι η σύγκρουση αυτή θα συνεχιστεί, χωρίς να θέλω να προδικάσω με τόση ασφάλεια το αποτέλεσμα», δήλωσε ο κ. Βαλαβάνης.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ραγδαία επιδείνωση του καιρού με ισχυρές χιονοπτώσεις…

Παροδικές βροχές θα σημειωθούν σήμερα Δευτέρα, στα ανατολικά ηπειρωτικά, τις Κυκλάδες και την Κρήτη όπου θα σημειωθούν και τοπικές χιονοπτώσεις στα ορεινά – ημιορεινά. Παγετός νωρίς το πρωί στα κεντρικά και βόρεια ηπειρωτικά, ενώ στο Αιγαίο θα πνέουν βόρειοι βορειοανατολικοί άνεμοι, τοπικά 8 μποφόρ. ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ, ΘΡΑΚΗ ΚΑΙΡΟΣ: Νεφώσεις παροδικά αυξημένες,[…]

Περισσότερα »

Σχολιάστε

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν κοινοποιείται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *