Ελληνική πρωτοβουλία για την προστασία της Πολιτιστικής Κληρονομιάς και του Περιβάλλοντος

Η ανθρωπογενής ευθύνη στην κλιματική αλλαγή, με κύρια έκφρασή της τα ακραία καιρικά φαινόμενα, ξεπερνά το 35%, σε σχέση με τις αλλαγές που γίνονται από την ίδια τη Φύση. Μάλιστα, οι ταχύτητες της εποχής μας έχουν συντείνει στο γεγονός, ώστε η αρνητική, ανθρώπινη παρέμβαση τα τελευταία 60 χρόνια να εξισώνεται με όσες αλλαγές έχει επιφέρει η ίδια η Φύση, στον εαυτό της, για περισσότερο από ένα δισεκατομμύριο χρόνια.

Αυτά σημείωσε, μεταξύ άλλων, ο ακαδημαϊκός και καθηγητής, Χρήστος Ζερεφός, στο πλαίσιο της παρουσίασης της επιστημονικής ανακοίνωσης «Η προστασία των μνημείων της Πολιτιστικής Κληρονομιάς και του Φυσικού Περιβάλλοντος από την ανθρωπογενή κλιματική αλλαγή», κατά τη διάρκεια Δημόσιας Συνεδρίας της Ολομέλειας της Ακαδημίας Αθηνών.

Το παραπάνω σχόλιο πυροδότησε σχετική παραίνεση του ακαδημαϊκού και καθηγητή, Μανόλη Κορρέ, για την ανάγκη να μελετηθεί η αναλογία κατά την οποία οι ανθρώπινες δραστηριότητες συμβάλλουν στο συνολικό αποτέλεσμα της κλιματικής αλλαγής.

Κοινή πρόταση Ελλάδας, Παγκόσμιου Μετεωρολογικού Οργανισμού και UNESCO

Κατά τα άλλα, ο ακαδημαϊκός και καθηγητής κ. Ζερεφός παρουσίασε την κοινή πρόταση της Ελλάδας με τον Παγκόσμιο Μετεωρολογικό Οργανισμό (WMO) και την UNESCO, σχετικά με τον αντίκτυπο της αλλαγής του κλίματος στην Πολιτιστική και Φυσική Κληρονομιά.

Η πρόταση επελέγη από τον γγ του ΟΗΕ και συμπεριελήφθη στις εννέα εμβληματικές θεματικές συμμαχίες που είχαν ήδη συσταθεί για τη Σύνοδο Κορυφής για το Κλίμα. Οι προτάσεις αποτελούν συγκεκριμένες δράσεις που συνάδουν με τους στόχους της Βιώσιμης Ανάπτυξης, τους στόχους των Παρισίων και τις προτάσεις του Παγκόσμιου Μετεωρολογικού Οργανισμού και της UNESCO.

Άλλωστε, όπως σημείωσε ο κ. Ζερεφός, εάν δεν ληφθούν μέτρα η ζημία -τόσο στον φυσικό όσο και στον πολιτιστικό πλούτου του πλανήτη- θα είναι μη αναστρέψιμη.

Η κυβέρνηση, σε συνεργασία με το υπουργείο Εξωτερικών, διοργάνωσε τον περασμένο Ιούνιο στην Αθήνα (21-22 Ιουνίου) τη διεθνή, επιστημονική διάσκεψη «Climate Change Impacts on Cultural Heritage: Facing the Challenge», στην οποία συμμετείχαν επιστήμονες από 43 χώρες. Τα συμπεράσματα του συνεδρίου αυτού συνοψίστηκαν στην κοινή πρόταση των τριών (ελληνική κυβέρνηση, WMO, UNESCO), με τίτλο «Addressing climate change impacts on cultural and natural heritage».

Η πρόταση χαίρει της υποστήριξης πολλών κρατών-μελών και διεθνών οργανισμών

Το υπουργείο Εξωτερικών, μέσω της αρμοδίου πρέσβεως κ. Λούπα, παρουσίασε την πρόταση σε ειδική εκδήλωση και πλέον χαίρει της υποστήριξης πολλών κρατών-μελών διεθνών οργανισμών.

Την πρόταση παρουσίασαν ο γγ του Διεθνούς Παγκόσμιο Μετεωρολογικού Οργανισμού, καθηγητής Petteri Taalas, η υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού, Λίνα Μενδώνη, η υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων, Νίκη Κεραμέως, η αναπληρώτρια γενική διευθύντρια Επιστημών της Ουνέσκο, Dr. Shamila Nair-Bedouelle, ο γγ Φυσικού Περιβάλλοντος και Υδάτων, καθηγητής Κωνσταντίνος Αραβώσης, ο διευθυντής του Κέντρου για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη και Σύμβουλος του γγγ ΟΗΕ για τους Στόχους Βιώσιμης Ανάπτυξης, καθηγητής Jeffrey Sachs, το μέλος του Εκτελεστικού Γραφείου της Europa Nostra, καθηγητής Paolo Vitti και ο συντονιστής της Ομάδας Εργασίας για την Κλιματική Αλλαγή και την Πολιτιστική Κληρονομία του ICOMOS, καθηγητής Andrew Potts, που συντόνισε και την παρουσίαση.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Συλλαλητήρια ενόψει της ψήφισης του πολυνομοσχεδίου

Kάλεσμα απευθύνει η ΓΣΕΕ για μαζική συμμετοχή στο συλλαλητήριο των Συνδικάτων «κατά του νέου “αντεργατικού” νομοσχεδίου», όπως τονίζει, σήμερα Κυριακή 22 Μαΐου, στις 5 το απόγευμα. Σύμφωνα με την ανακοίνωση της ΓΣΕΕ, η μόνη απάντηση για τον ελληνικό λαό είναι η μαζική και ενωτική συμμετοχή στο συλλαλητήριο και ο συνεχής αγώνας. Στο[…]

Περισσότερα »

Ανακοινώθηκαν οι βαθμοί των Πανελλαδικών σε ΕΠΑΛ Α’ και Β’

Ανακοινώθηκαν οι βαθμοί των πανελλαδικών εξετάσεων των ΕΠΑΛ Α’, όπως και των ΕΠΑΛ Β’ (μαθήματα ειδικότητας). Οι βαθμολογίες είναι αναρτημένες σε όλα τα επαγγελματικά λύκεια της χώρας, ενώ οι υποψήφιοι μπορούν να βρίσκουν τη βαθμολογία τους και στην ιστοσελίδα του υπουργείου Παιδείας (http://results.it.minedu.gov.gr), πληκτρολογώντας τον 8ψήφιο κωδικό τους και τους[…]

Περισσότερα »

Σχολιάστε

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν κοινοποιείται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *