Ελληνογερμανικό Επιμελητήριο: 6 στις 10 εταιρείες έκαναν την κρίση ευκαιρία

Ως ευκαιρία ανάπτυξης αντιμετωπίζουν την πανδημική κρίση οι 6 στις 10 εταιρείες-μέλη του Ελληνογερμανικού Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου, οι οποίες, τοποθετούμενες σε νέα έρευνα του φορέα, «εξηγούν» με ποιες αποφάσεις κέρδισαν το στοίχημα της επόμενης μέρας, αναβαθμίζοντας τη θέση τους στην αγορά.

Ειδικότερα, από τους συμμετέχοντες στο πρώτο σκέλος της έρευνας, το 58,82% δήλωσε ότι αξιοποίησε την κρίση του Covid-19 ως ευκαιρία έντασης της επιχειρηματικής δράσης και για το σκοπό αυτό:

* Το 51,52% επαναπροσδιόρισε τη στρατηγική του

* Το 27,27% διεύρυνε τις κατηγορίες προϊόντων και υπηρεσιών, στρέφοντας την προσοχή σε αγορές, οι οποίες παρουσίασαν υψηλότερη ζήτηση εν μέσω πανδημίας

* Το 9,09% επιδίωξε συνέργειες-συνεργασίες με τρίτες εταιρείες

* Το 6,06% έδωσε έμφαση στις εξαγωγές

* Το 6,06% προχώρησε σε νέες επενδυτικές κινήσεις.

Από την ίδια έρευνα προέκυψε επίσης ότι, προκειμένου οι εταιρείες να προσαρμοστούν καλύτερα στα έκτακτα δεδομένα που επέβαλε η πανδημική κρίση στην οικονομία, προχώρησαν σε μια σειρά από ενέργειες, άμεσης εφαρμογής.

Ειδικότερα:

* To 40% αξιοποίησε το μέτρο της τηλεργασίας

* Το 22% έδωσε έμφαση στην ψηφιοποίηση των υποδομών και διαδικασιών

* Το 12% προέβη σε μείωση των λειτουργικών εξόδων

* Το 12% αξιοποίησε τα μέτρα «Συν-Εργασία» και αναστολή σύμβασης εργασίας

* Το 10% έκανε χρήση κάποιων εκ των μέτρων-εργαλείων τόνωσης της ρευστότητας

* Το 2% αξιοποίησε το μέτρο περί μείωσης των ενοικίων

* Το 2% έδωσε έμφαση στη μερική απασχόληση.

Σημειώνεται ότι στο σύνολό τους, οι εταιρείες που συμμετείχαν στην έρευνα, δεν προέβησαν σε μείωση του προσωπικού προκειμένου να περιορίσουν τα κόστη τους.

Ο γενικός διευθυντής του Ελληνογερμανικού Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου, Δρ. Αθανάσιος Κελέμης, σχολιάζοντας τα αποτελέσματα της έρευνας, τόνισε ότι «η μετατροπή της οποιασδήποτε κρίσης σε ευκαιρία ανάπτυξης, πάντα θα αποτελεί υγιή αντίδραση για κάθε επιχείρηση, η οποία επιμένει να στρέφει την προσοχή της στο μέλλον, έχοντας νωρίτερα μεριμνήσει για τη διαμόρφωση ισχυρών δομών λειτουργίας και ευέλικτων διαδικασιών προσαρμογής σε κάθε έκτακτη συνθήκη».

Όπως ο ίδιος σημειώνει: «Η αναζήτηση ευκαιριών εν μέσω κρίσης, αποτελεί άσκηση με υψηλό βαθμό δυσκολίας, ιδιαίτερα όταν η επιχειρηματική κοινότητα καλείται, εξερχόμενη από μια βαριά μακροοικονομική κρίση, να αντιμετωπίσει μια νέα, αυτή τη φορά υγειονομική κρίση που δεν έχει προηγούμενο. Ωστόσο, με ψύχραιμη σκέψη, καινοτόμες ιδέες, διάθεση για μεγαλύτερα ρίσκα και τη στήριξη της Πολιτείας, κάθε εμπόδιο μπορεί να καμφθεί».

 

ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Συμφωνία Eμπορικής σύνδεσης Ε.Ε. – Ουκρανίας

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ενέκρινε τη συμφωνία σύνδεσης ΕΕ – Ουκρανίας, η οποία περιλαμβάνει ολοκληρωμένο σχέδιο ελεύθερου εμπορίου. Την ίδια στιγμή, η συμφωνία εγκρίθηκε και από το ουκρανικό κοινοβούλιο στο Κίεβο. Η συμφωνία θα δημιουργήσει μια σε βάθος πολιτική ένωση και οικονομική ολοκλήρωση μεταξύ ΕΕ και Ουκρανίας και θα επιτρέψει την[…]

Περισσότερα »

Κ. Παπανάτσιου: Καμία αλλαγή στους φόρους το 2017

Η αξιολόγηση θα κλείσει το επόμενο διάστημα διότι η ελληνική κυβέρνηση έχει καλύψει το 95% των ζητημάτων, δήλωσε η υφυπουργός Οικονομικών Κατερίνα Παπανάτσιου στην ΕΡΤ. Όσον αφορά το ΔΝΤ, ανέφερε πως αν θέλει να παραμείνει στο ελληνικό πρόγραμμα, να παραμείνει ως τεχνικός σύμβουλος, και επισήμανε πως «αν θέλει να φύγει,[…]

Περισσότερα »

Σχολιάστε

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν κοινοποιείται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *