Εμπ. Σύλλογοι Αθηνών-Πειραιώς: Να γίνει δίκαιη κατανομή των κονδυλίων από την Περ. Αττικής

Κοινή πρόταση για τη δίκαιη κατανομή των επιδοματικών κονδυλίων του νέου προγράμματος που σχεδιάζει η Περιφέρεια Αττικής για τη χρηματοδότηση αυτοαπασχολούμενων και πολύ μικρών επιχειρήσεων, απέστειλαν οι Εμπορικοί Σύλλογοι Αθηνών & Πειραιώς προς τον περιφερειάρχη κύριο Γιώργο Πατούλη.

Οι εμπορικοί σύλλογοι, έχοντας θέσει ως στόχο τη διάθεση μη επιστρεπτέας χρηματοδότησης σε όσο γίνεται περισσότερες μικρές επιχειρήσεις, επισημαίνουν από κοινού τις παραμέτρους που πρέπει να ληφθούν υπόψη στο σχεδιασμό του νέου προγράμματος.

Το κείμενο της επιστολής

Αγαπητέ κύριε Περιφερειάρχη,

Με ιδιαίτερη ικανοποίηση υποδεχθήκαμε την ανακοίνωση της Περιφέρειας Αττικής για τη δημιουργία νέου επιδοματικού προγράμματος συνολικής αξίας 50 εκ ευρώ, που αφορά τη χρηματοδότηση αυτοαπασχολούμενων και πολύ μικρών επιχειρήσεων.

Οι Εμπορικοί Σύλλογοι Αθηνών & Πειραιώς, γνωρίζοντας τους όρους και τις προϋποθέσεις ένταξης στο υφιστάμενο πρόγραμμα ενίσχυσης των 200εκ ευρώ της Περιφέρειας και έχοντας ως γνώμονα τη δίκαιη κατανομή των επιδοματικών κονδυλίων του νέου προγράμματος των 50 εκ ευρώ, έχουμε θέσει ως στόχο τη  διάθεση μικρότερης χρηματοδότησης σε όσο γίνεται περισσότερες μικρές επιχειρήσεις.

Στο πλαίσιο αυτό επισημαίνουμε από κοινού τις παραμέτρους που πρέπει να ληφθούν υπόψη στο σχεδιασμό του νέου προγράμματος, που είναι οι εξής:

– Το πρόγραμμα πρέπει να απευθύνεται σε αυτοαπασχολούμενους και πολύ μικρές εταιρείες που απασχολούν από 0-9 άτομα και τζίρο έως 500.000€.
– Η επιδότηση πρέπει να είναι το λιγότερο 5.000€  έως το πολύ 15.000€
– Να αποκλειστούν αυτόματα οι δικαιούχοι που εντάχθηκαν στο πρόγραμμα των 200 εκατ. ευρώ.
– Το οριζόντιο κριτήριο των επιλέξιμων ΚΑΔ, πρέπει να αντικατασταθεί με το ποσοστό της συνολικής πτώσης τζίρου του 2020, που πρέπει να αποτελεί το βασικό κριτήριο αξιολόγησης.
– Τα αποτελέσματα χρήσης του 2019 (κέρδη ή ζημιές) πρέπει να έχουν ελάχιστη επίδραση στην αξιολόγηση των επιχειρήσεων.
– Προτείνουμε να εφαρμοστεί η επιτυχημένη πρακτική διάθεσης της χρηματοδότησης στους δικαιούχους μέσω  της ποσόστωσης ανά κατηγορία, όπως έχει προβλεφθεί σε άλλες Περιφέρειες και να συμπεριληφθεί στην προκήρυξη η παρακάτω μέθοδος κατανομής:

  •  50% Εμπόριο
  • 30% ΚΥΕ
  • 20% Υπηρεσίες

– Να συμπεριληφθούν στους δικαιούχους και νεοιδρυθείσες εταιρείες, που έως τώρα είναι εκτός χρηματοδότησης από όλα τα υφιστάμενα προγράμματα και τα τραπεζικά ιδρύματα.

Τέλος, πρέπει να μειωθεί η γραφειοκρατική διαδικασία και να προβλεφθεί ειδικό πλαφόν στις αμοιβές των συμβούλων που θα αναλάβουν να καταθέσουν τους φακέλους του προγράμματος.

Με  εκτίμηση

Ο Πρόεδρος του Ε.Σ.Α
Σταύρος Καφούνης

Ο Πρόεδρος του Ε.Σ.Π
Θοδωρής Καπράλος

 

από naftemporiki.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Fitch: Επιβεβαιώνει την αξιολόγηση «CCC» της Ελλάδας

Ο διεθνής οίκος επιβεβαιώνει επίσης την αξιολόγηση «C» της βραχυπρόθεσμης πιστοληπτικής ικανότητας της χώρας σε ξένο νόμισμα. H Fitch επιβεβαίωσε την αξιολόγηση της μακροπρόθεσμης πιστοληπτικής ικανότητας της Ελλάδας σε «CCC», σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση. Ο διεθνής οίκος επιβεβαίωσε επίσης την αξιολόγηση «C» της βραχυπρόθεσμης πιστοληπτικής ικανότητας της χώρας σε ξένο νόμισμα. Παράλληλα[…]

Περισσότερα »

Σχολιάστε

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν κοινοποιείται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *