Home

ΡΟΗ  ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Εμβολιασμός: Αυτογνωσία και υποχρεωτικότητα

0 σχόλια ΠΕΙΡΑΙΑΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑ

Με το κατά πόσον θα πρέπει να είναι υποχρεωτικός ο εμβoλιασμός ή θα πρέπει να γίνει εκστρατεία για να πεισθεί ο κόσμος για την αναγκαιότητά του, ασχολήθηκε η εκπομπή η ώρα των δημοτικών παρατάξεων που κάνουν κάθε Σάββατο στις 12 το μεσημέρι στο Κανάλι Ένα οι δημοσιογράφοι Γιάννης Κλάδης και Νίκος Παρασκευάς.

Στην εκπομπή μίλησαν με σαφήνεια και απλότητα, οι γνωστοί για την επιστημονική τους επάρκεια και την κοινωνική τους ευαισθητοποίηση γιατροί, Νίκος Πλατανησιώτης, Πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Πειραιά, Αλέξανδρος Τζεφεράκος, δημοτικός σύμβουλος και Πρόεδρος της ΔΗΡΑΠ και Παναγιώτης Βουτυράκος δημοτικός σύμβουλος του συνδυασμού Πειραιάς για όλους.

Ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Νίκος Πλατανησιώτης τόνισε ότι με το δεδομένο ότι τον Αύγουστο θα βρίσκεται στο ζενίθ το τέταρτο κύμα της πανδημίας όπως δείχνουν τα πράγματα, με την ραγδαία εξάπλωση της μετάλλαξης Δέλτα, η πιο αποτελεσματική γραμμή άμυνας που έχουμε είναι ο εμβολιασμός. Αν δεν θέλουμε να θρηνήσουμε κι άλλους νεκρούς, αν δεν θέλουμε να γονατίσει εντελώς η Οικονομία, αν θέλουμε να ξαναγυρίσουμε στην κανονικότητα, ο εμβολιασμός είναι μονόδρομος. Είναι λογικό να υπάρχουν επιφυλάξεις αλλά δεν είναι λογικό να υπάρχουν εμμονές και ιδεοληψίες. Σε όλα τα εμβολιαστικά κέντρα υπάρχουν γιατροί, όπου ο κάθε υποψήφιος θα εμβολιαστεί, θα μπορεί να συζητήσει όποιο πρόβλημα έχει και αν διαπιστωθεί ότι υπάρχει η παραμικρή υποψία να του προκληθούν παρενέργειες δεν θα του επιτραπεί να εμβολιαστεί. Δεν χρειάζεται ούτε να δαιμονοποιούμε ούτε να μεγιστοποιούμε τις παρενέργειες κατέληξε ο κ. Πλατανησιώτης.

Από την πλευρά του ο κ. Βουτυράκος συμφώνησε ότι είναι αναγκαίο να εμβολιαστεί όλος ο πληθυσμός για να μην πάρει διαστάσεις η πανδημία, κάτι που θα έχει ολέθρια αποτελέσματα, ωστόσο υποστήριξε ότι είναι λάθος να χρησιμοποιεί η κυβέρνηση τον εμβολιασμό για να διευκολύνει τις απολύσεις και να επιβάλλει απαγορεύσεις που στερούν δικαιώματα πολιτών που είναι κατοχυρωμένα από το Σύνταγμα. Είπε δε ότι ο συνδυασμός, στον οποίο ανήκει, είναι ο μόνος που εδώ και κάποιες μέρες ξεκίνησε καμπάνια για τον εμβολιασμό.

Ο Πρόεδρος της ΔΗΡΑΠ Αλέξανδρος Τζεφεράκος τόνισε ότι δεν μπορούμε ελαφρά τη καρδία να μιλάμε για καταστρατήγηση του Συντάγματος και για στρατιωτικού τύπου απαγορεύσεις από τη στιγμή που όλοι έχουμε αποδεχθεί τον υποχρεωτικό εμβολιασμό των παιδιών για να πάνε σχολείο. Γιατί εκεί δεν μιλάμε για απαγορεύσεις και δικαιώματα; διερωτήθηκε. Μήπως επειδή έχει αποδειχθεί ότι ασθένειες που θέριζαν παλιά τα παιδιά έχουν εξαφανισθεί χάρη στα εμβόλια; Επιπλέον, συνέχισε, είναι αντιεπιστημονικό να τίθεται ως επιχείρημα άρνησης του εμβολιασμού, ότι τα εμβόλια δεν έχουν δοκιμαστεί επαρκώς, γιατί τα σημερινά εμβόλια είναι παράγωγα εκείνων που είχαν δοκιμαστεί για τον ιό ΣΑΡΣ, όποτε έχουν αρκετά χρόνια πορεία.

Επανερχόμενος στο θέμα των απαγορεύσεων ο κ.Τζεφεράκος υπογράμμισε ότι δεν μπορούμε να λέμε τέτοια πράγματα ειδικά οι γιατροί, γιατί πολλές φορές έχει υπάρξει εισαγγελική εντολή να κάνουμε μετάγγιση αίματος σε ασθενή που για θρησκευτικούς λόγους το αρνείται, τόσο ο ίδιος όσο και οι συγγενείς του, για να μη χαθεί μια ανθρώπινη ζωή. Εκεί τι γίνεται, δεν καταπατώνται ανθρώπινα δικαιώματα; ρώτησε. Το ίδιο ακριβώς συμβαίνει και τώρα, πρόσθεσε. Για να σωθούν ζωές επιβάλλονται απαγορεύσεις και περιορισμοί, δεν επιβάλλονται για να επιβαρυνθεί η ζωή μας χωρίς λόγο. Εδώ έχουμε περιστατικό που καταδικάστηκε γυναικολόγος επειδή άκουσε τη μητέρα του παιδιού που του απαγόρευσε να της κάνει καισαρική με αποτέλεσμα το παιδί να χαθεί. Γιατί καταδικάστηκε ο γιατρός; Επειδή σεβάστηκε τα ανθρώπινα δικαιώματα; Είναι κάποια πράγματα που δεν μπορούμε να τα αγνοήσουμε ούτε να τα προσπεράσουμε. Με την ανθρώπινη ζωή δεν μπορεί να παίζει κανένας, ούτε να σπεκουλάρει. Δεν προσφέρονται όλα για πολιτική εκμετάλλευση, κατέληξε ο κ. Τζεφεράκος.

Αναφερόμενος, τέλος, στην καμπάνια για τον εμβολιασμό, είπε ότι ο Δήμος δεν έκανε καμπάνιες αλλά επι ενάμισι χρόνο παίρνει συγκεκριμένα μέτρα για την μη εξάπλωση του κορωνοιού, με παραγωγή και διάθεση μασκών, με μηχανήματα που καθαρίζουν την ατμόσφαιρα από τους ιούς, που παράγονται στο blue lab,κλπ. Επίσης όλες οι δημοτικές επιχειρήσεις έχουν συστρατευθεί στον αγώνα κατά της πανδημίας, ενώ το Κανάλι Ένα από τον Φεβρουάριο του 2020, πριν ακόμα ληφθούν μέτρα κατά του κορωνοιού, είχε διανείμει 600 μπουκάλια αντισηπτικών σε ακροατές και φίλους του επειδή είχε αντιληφθεί τον κίνδυνο που ερχόταν.

Νίκος ΠΑΡΑΣΚΕΥΑΣ

 

Σχετικά Αρθρα

Σχολιάστε

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν κοινοποιείται.

Ετικέτες:,