Έν. Ιατρών ΕΟΠΠΥ: Αποτυχημένος ο θεσμός του οικογενειακού γιατρού

της Καλλιόπης Βλαχουτσάκου

Την υπογραφή Συλλογικής Σύμβασης ενιαίου τύπου για να αντιμετωπιστεί η πλήρης αποτυχία του θεσμού του οικογενειακού γιατρού στην Ελλάδα, πρότεινε η πρόεδρος της  Ένωσης Ιατρών ΕΟΠΥΥ, Άννα Μαστοράκου, αναφερόμενη στο πρόβλημα που έχει ανακύψει με τους απλήρωτους γιατρούς.

Η Ένωση σε επιστολή που απέστειλε στον υπουργό Υγείας, Βασίλη Κικίλια,  ενημερώνει ότι οι ιδιώτες γιατροί παραμένουν απλήρωτοι από τον περασμένο Αύγουστο, αφού εκκρεμεί η έκδοση Τιμολογίων παροχής υπηρεσιών από τον ΕΟΠΥΥ.

Προς επίλυση του προβλήματος, οι γιατροί ζητούν να ξεκινήσει άμεσα η ροή πληρωμών και να ενημερωθούν οι ενδιαφερόμενοι. Αν, ωστόσο, δεν βρεθεί λύση, θα κινηθούν νομικά, ενώ προειδοποιούν ότι ίσως προχωρήσουν και σε επίσχεση εργασίας.

Πάγια Αντιμισθία

Όπως τόνισε η κα Μαστοράκου, η αποζημίωση με πάγια αντιμισθία, η οποία, τυπικά, ισχύει μέχρι σήμερα (μέχρι τον Αύγουστο 2019), θα ήταν ικανοποιητική, αν τα ποσά που καταβάλλονταν στους οικογενειακούς γιατρούς, ήταν ανάλογα του έργου που παράγουν. Στην  Ελλάδα αναλογεί κάτι λιγότερο από ένα ευρώ ανά ασθενή, ενώ οι γιατροί παρέχουν υπηρεσίες μεσοσταθμικά σε 600 με 1000 ασθενείς το μήνα. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα, στις περιπτώσεις αυτές, οι απολαβές τους να μην ξεπερνούν τα 1.000 ευρώ μηνιαίως.

Αξίζει να σημειωθεί, πως η προβλεπόμενη μέση αποζημίωση, σε περίπτωση επιτυχημένης λειτουργίας του θεσμού στη χώρα μας, θα ήταν περίπου 22.000 ευρώ ετησίως, τη στιγμή που στην αμέσως επόμενη χωρά είναι 50.000 ευρώ, ενώ στην Κύπρο είναι 140.000 ευρώ ετησίως.

Υπογραφή Συλλογικής Σύμβασης

Η πρόεδρος, κα Μαστοράκου, ζήτησε την υπογραφή Συλλογικής Σύμβασης ενιαίου τύπου, με κατά πράξη και περίπτωση αμοιβή, σημειώνοντας επιπλέον πως ο διαχωρισμός των ειδικοτήτων (Παθολόγοι, Γενικοί Ιατροί και Παιδίατροι) προκαλεί προβλήματα στην ομαλή λειτουργία του οργανισμού, αλλά και τριβή μεταξύ των εν λόγω ομάδων.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Εκλογές στην Αλβανία: Θα έχει αυτόνομη εκπροσώπηση στη Βουλή ο Βορειοηπειρωτικός Ελληνισμός;

Του Θοδωρή Ασβεστόπουλου… Στις κάλπες προσέρχονται την Κυριακή 25 Ιουνίου οι πολίτες της Αλβανίας, για να εκλέξουν την επόμενη κυβέρνηση της χώρας τους, μέσα από τις βουλευτικές εκλογές στις οποίες θα συμμετέχουν δεκαοκτώ κόμματα. Η εκλογική αναμέτρηση θα πραγματοποιηθεί μετά από μια πολιτική κρίση που διήρκησε πέντε μήνες, με τα[…]

Περισσότερα »

Ψυχολογία: Πως θα σταθείς ξανά στα πόδια σου!

Από την Κατερίνα Παπαγεωργίου… Όταν βλέπεις, πως ψυχολογικά έτσι όπως έχουν έρθει τα πράγματα στη ζωή σου, δεν τα βγάζεις πέρα, μην το βάζεις κάτω, υπάρχουν τρόποι να αναγεννηθείς από τις στάχτες σου! Μην τα ρίχνεις στους άλλους Στην πρώτη αναποδιά, οι πιο πολλοί θεωρούν κάποιον άλλον υπεύθυνο μεταθέτοντας σ΄[…]

Περισσότερα »

Σχολιάστε

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν κοινοποιείται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *