Ένα τραγούδι για το Καστελλόριζο

Στην επικαιρότητα τους τελευταίους δύο μήνες το Καστελλόριζο λόγω της τουρκικής προκλητικότητας, με τους κατοίκους του μικρού νησιού να κρατούν αγόγγυστα Θερμοπύλες.

Αυτές τις ημέρες το Καστελλόριζο δέχεται και την επίσκεψη της Προέδρου της Δημοκρατίας Κατερίνας Σακελλαροπούλου, με αφορμή τις εκδηλώσεις για την 77η επέτειο της απελευθέρωσης του νησιού.

Παραθέτουμε έναν εκφραστικότατο τοπικό σκοπό σε δίσημο ρυθμό (2/4)  με επαινετικά δίστιχα για το νησί και τους ανθρώπους του.

Πρόκειται για τοπικό, συρτό χορό. Είναι ένα αντιπροσωπευτικό δείγμα από ηχογραφήσεις δωδεκανησιακών τραγουδιών που πραγματοποίησε τη δεκαετία του 1960 η Δόμνα Σαμίου, σε δίσκους 45 στροφών.

Μικρό μου Καστελλόριζο, ψηλά ‘ναι τα βουνά σου κι έχεις κορίτσια όμορφα, που κόβουν τα κλαδιά σου.

Μικρό μου Καστελλόριζο, με τα πολλά καράβια κι έχεις κοπέλες όμορφες και ναύτες παλικάρια.

Μικρό μου Καστελλόριζο, ψηλά ‘ναι τα βουνά σου και χαμηλά τα σπίτια σου και κρύα τα νερά σου.

Μικρό μου Καστελλόριζο και πολυπικραμένο κι από τα δώδεκα νησιά, εσύ ‘σαι ξακουσμένο.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ανέλαβε καθήκοντα η επίτροπος της ΑΕΠΙ, Μαρία Βλάχου

Ανέλαβε και επίσημα τα καθήκοντα της Επιτρόπου της ΑΕΠΙ, η Μαρία Βλάχου. Αυτή η εξέλιξη πραγματώνει τη βούληση της ηγεσίας του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού, τόσο για την εξυγίανση της ΑΕΠΙ όσο και για την επανάκτηση της εμπιστοσύνης και της αξιοπιστίας των δημιουργών και των χρηστών. Είναι το πρώτο σημαντικό[…]

Περισσότερα »

«Άνοιξη Τεχνών»… στην Κηφισιά

Για 3η συνεχόμενη χρονιά πραγματοποιείται η «Άνοιξη Τεχνών» από το Ν.Π.Δ.Δ. Πολιτισμού και Αθλητισμού «Δημήτριος Βικέλας» του Δήμου Κηφισιάς, στην Έπαυλη Δροσίνη (Αγ. Θεοδώρων και Κυριακού). Η «Άνοιξη Τεχνών», ο καινούριος αυτός θεσμός που δημιούργησε το νομικό πρόσωπο Πολιτισμού & Αθλητισμού του Δήμου Κηφισιάς, φιλοδοξεί να συνεχιστεί για πολλά ακόμα[…]

Περισσότερα »

Σχολιάστε

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν κοινοποιείται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *