Ενδιαφέρον ΟΑΣΕ για το περιουσιακό στη Χιμάρα

Του Θοδωρή Ασβεστόπουλου

Το ενδιαφέρον του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ) προκάλεσαν οι τελευταίες εξελίξεις σχετικά με το περιουσιακό στη Χιμάρα.

Με αφορμή την απόφαση της αλβανικής κυβέρνησης για την κατεδάφιση δεκαεννέα κατοικιών, κλιμάκιο του ΟΑΣΕ επισκέφθηκε την Χιμάρα την Τρίτη 20 Δεκεμβρίου.

Η απεσταλμένη της μόνιμης παρουσίας του ΟΑΣΕ στα Τίρανα, Carolina Ramos da Costa συναντήθηκε με εκπροσώπους πολιτικών και κοινωνικών οργανώσεων στην Χιμάρα, όπως τον πρόεδρο του τοπικού παραρτήματος της Δημοκρατικής Ένωσης Εθνικής Ελληνικής Μειονότητας «Ομόνοια»  Φρέντη Μπελέρη, τον εκπρόσωπο της Συμμαχίας για την Προστασία Περιουσιών Νικολάκη Νεράντζη και άλλους κατοίκους της πόλης των οποίων απειλούνται οι περιουσίες.

Σύμφωνα με την ιστοσελίδα himara.gr, η κυρία Ramos ενημερώθηκε από τους εκπροσώπους και τους κατοίκους για τα νέα σχέδια του Δήμου Χιμάρας και τις ενστάσεις που έχουν για το νέο σχέδιο πόλης που προσπαθεί να εφαρμόσει το Δημαρχείο χωρίς να έχει την αποδοχή της πλειοψηφίας των κατοίκων. Μετά την συνάντηση η απεσταλμένη του ΟΑΣΕ επισκέφτηκε τα σημεία που πρόκειται να γίνουν οι κατεδαφίσεις με αφορμή την ανάπλαση της νέας παραλιακής οδού.

Το κλιμάκιο του ΟΑΣΕ αποχώρησε από την Χιμάρα με την υπόσχεση ότι αφού εξετάσει τα στοιχεία και τα αιτήματα των κατοίκων της Χιμάρας θα προχωρήσει στην σύνταξη έκθεσης σχετικά με το θέμα.

 

Θύμα “απαλλοτρίωσεων” και το μειονοτικό χωριό Άρτα της Αυλώνας

Προβλήματα όμως αντιμετωπίζει και η Άρτα της Αυλώνας. Οι Έλληνες του βορειότερου μειονοτικού χωριού στην αλβανική επικράτεια, διαμαρτύρονται για την πολιτική απαλλοτρίωσης που ακολουθούν τα Τίρανα, με αφορμή την κατασκευή δημοσίων έργων στην περιοχή τους.

Η προηγούμενη κυβέρνηση, κρατικοποίησε μεγάλες εκτάσεις αγροτικής γης στην περιοχή τους με αφορμή την κατασκευή αυτοκινητόδρομου αλλά η αποζημίωση για τις απαλλοτριώσεις της γης ήταν εξευτελιστικά χαμηλή και οι κάτοικοι αρνήθηκαν να την εισπράξουν. Την ίδια πολιτική ακολουθεί και η κυβέρνηση Ράμα και οι κάτοικοι δεν έχουν αποζημιωθεί για την γη τους αν και ο νέος αυτοκινητόδρομος έχει δοθεί στην κυκλοφορία εδώ και τρία χρόνια.

Η κυρία Μαργαρίτα Κοτζιά, η οποία υπήρξε διαχειρίστρια της περιοχής στον πρώην Δήμο Νοβοσέλας, δήλωσε στο τηλεοπτικό κανάλι Top Channel πως οι περισσότεροι κάτοικοι δεν μπορούν να διεκδικήσουν αποζημίωση καθώς τα κτήματα τους δεν έχουν εγγραφεί στο εθνικό κτηματολόγιο και μέχρι αυτή την ώρα καμία κίνηση δεν έχει γίνει για την εγγραφή της περιουσίας των κατοίκων του μειονοτικού χωριού της Άρτας.

Η ζωή των Ελλήνων της περιοχής έχει χειροτερέψει με την εφαρμογή της νέας διοικητικής διαίρεσης που ένωσε το μειονοτικό χωριό με το Δήμο Αυλώνας αφαιρώντας τους το προνόμιο της αυτοδιαχείρισης.

Όπως σημειώνει επίσης ο ιστότοπος himara.gr, ενδεικτικό της κατάστασης είναι το γεγονός πως η δημοτική υπηρεσία καθαρισμού συλλέγει τα σκουπίδια μία φορά κάθε πέντε μήνες, σύμφωνα με τις καταγγελίες των κατοίκων.

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Γεννηματά: Σήμερα η λογική επιστρέφει στον τόπο με την ψήφο των Ελλήνων πολιτών

«Σήμερα η λογική επιστρέφει στον τόπο, με την ψήφο των Ελλήνων πολιτών» είπε η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ, Φώφη Γεννηματά, από το 6ο δημοτικό σχολείο Αγίου Δημητρίου όπου άσκησε το εκλογικό της δικαίωμα.

Περισσότερα »

Δημ. Συμπαράταξη: Παρουσίαση του ψηφοδελτίου στην Α΄ Πειραιά

Στην κατάμεστη αίθουσα του Πειραϊκού Συνδέσμου, πραγματοποιήθηκε χθες Πέμπτη, η προεκλογική συγκέντρωση της Δημοκρατικής Συμπαράταξης ΠΑΣΟΚ – ΔΗΜΑΡ στον Πειραιά, με κεντρικό ομιλητή τον  Κώστα Σκανδαλίδη, το Θεόδωρο Μαργαρίτη και στην και ο Γιώργος Πιέρρος από τις Κινήσεις Πολιτών για τη Σοσιαλδημοκρατία. Σε κλίμα συσπείρωσης, με παλμό και σημαίες στα[…]

Περισσότερα »

Σχολιάστε

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν κοινοποιείται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *