Έντι Ράμα: Πρωθυπουργός ανεξάρτητου κράτους ή Πασάς του Ερντογάν;

Του Θοδωρή Ασβεστόπουλου*

Την 28η Νοεμβρίου 1912, η Αλβανία διακήρυξε την ανεξαρτησία της στην Αυλώνα με επικεφαλής τον Ισμαήλ Κεμάλ Μπέη Βλιώρα.

O Μπέης της Αυλώνας, τοπικός άρχοντας διορισμένος από την Υψηλή Πύλη δηλαδή, κήρυσσε την ανεξαρτησία της περιοχής, όχι τόσο για να αποσχιστεί από την Οθωμανική Αυτοκρατορία, αλλά για να προλάβει όσο περισσότερο την προέλαση του Ελληνικού Στρατού από το νότο (5 Νοεμβρίου 1912 είχε απελευθερώσει την Χιμάρα) αλλά και των Σέρβων και των Μαυροβούνιων από τον βορρά, κατά την διάρκεια του Α΄ Βαλκανικού Πολέμου.

Πριν λίγες μέρες το αλβανικό κράτος τίμησε, σε περιορισμένη κλίμακα λόγω της πανδημίας, τα 108 χρόνια από την ανακήρυξη της ανεξαρτησίας του.

Όμως ο σημερινός αλβανός πρωθυπουργός Έντι Ράμα με την πολιτική που ακολουθεί ουσιαστικά δεν συμπεριφέρεται καθόλου ως ηγέτης ανεξάρτητου κράτους, αλλά ως πασάς του τούρκου προέδρου Ερντογάν, έχοντας σταδιακά καταστήσει ξανά την χώρα του βιλαέτι της Τουρκίας.

Ας δούμε ορισμένα γεγονότα των τελευταίων μηνών αλλά και ένα περσινό, τα οποία αφού συνδεθούν αποδεικνύουν την θέση αυτή.

1. Μνημείο θυμάτων πραξικοπήματος 2016 στα Τίρανα

Στις 15 Ιουλίου 2019 αποκαλύφθηκε στα Τίρανα μνημείο αφιερωμένο στα θύματα του αποτυχημένου πραξικοπήματος στην Τουρκία, με την ευκαιρία της τρίτης επετείου της απόπειρας (15/7/2016).

Μάλιστα η τουρκική πρεσβεία που συμμετείχε στα αποκαλυπτήρια, ανακοίνωσε ότι με τους «αδελφούς αλβανούς με επιτυχία και υπερηφάνεια εγκαινιάσαμε τον “Δρόμο των Μαρτύρων της 15ης Ιουλίου” και το “Πάρκο της Δημοκρατίας της 15ης Ιουλίου”».

Η αλβανική έκδοση της «Φωνής της Αμερικής» επισήμανε ότι: «Είναι ένα ασυνήθιστο γεγονός για μια ανεξάρτητη χώρα, όπως η Αλβανία, να αποκαλύπτει μνημεία αφιερωμένα σε γεγονότα που συμβαίνουν σε μια ξένη χώρα, όπως είναι η περίπτωση του αποτυχημένου πραξικοπήματος, για το οποίο οι τουρκικές αρχές κατηγόρησαν τον Μουσουλμάνο κληρικό Φετουλάχ Γκιουλέν».

2. Στρατιωτική συνεργασία Τουρκίας – Αλβανίας

Στις 23 Ιουλίου 2020 η αλβανική Βουλή ενέκρινε νέα συμφωνία στρατιωτικής συνεργασίας με την Τουρκία.

Σύμφωνα με το αλβανικό υπουργικό συμβούλιο, η συμφωνία συνεργασίας αποσκοπούσε στον καθορισμό των αρχών της οικονομικής βοήθειας προς την Αλβανία για την αγορά προϊόντων 100% κατασκευασμένα στην Τουρκία και υπηρεσιών για στρατιωτικούς σκοπούς.

Σε ομιλία της πριν από την ψηφοφορία, η βουλευτής Ελόνα Γκεμπρέα, ανέφερε ότι το αλβανικό κοινοβούλιο ενέκρινε 26 στρατιωτικές συμφωνίες και πρωτόκολλα με την Τουρκία από το 1998.

«Ο στρατηγικός εταίρος της χώρας μας, η Τουρκία, υποστήριξε σταθερά την Αλβανία σε διάφορους τομείς, συμπεριλαμβανομένης της στρατιωτικής επιμελητείας, σε ευθυγράμμιση με το πρόγραμμα άμυνας και εθνικής ασφάλειας.

Ευχαριστούμε την τουρκική πλευρά που δεν μας άφησε μόνους μας σε δύσκολες καταστάσεις, ακόμα και όταν ο σεισμός έπληξε τη χώρα μας.

Ελπίζω ότι αυτή η υποστήριξη όχι μόνο θα βοηθήσει τον εκσυγχρονισμό των ενόπλων δυνάμεων, αλλά και την ανταπόκρισή μας στις πολιτικές καταστάσεις έκτακτης ανάγκης», είπε η Γκεμπρέα.

Από τη μία η Αλβανία προσβλέπει στην Ελλάδα για την ένταξή της στην Ευρωπαϊκή Ένωση, παράλληλα όμως σε κάθε ευκαιρία διατυμπανίζει ότι αποτελεί τον στρατηγικό εταίρο της Τουρκίας στα Βαλκάνια.

Την συμφωνία επικύρωσε λίγες μέρες μετά (3 Αυγούστου) και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας της Αλβανίας Ιλίρ Μέτα.

3. Επίσκεψη – αστραπή του Ράμα στον Ερντογάν πριν την κάθοδο στην Αθήνα

Στα 14 Σεπτεμβρίου, μία ημέρα πριν κατέβει στην Αθήνα, o αλβανός πρωθυπουργός Έντι Ράμ έκανε ταξίδι – αστραπή στην Τουρκία, για να συναντήσει  τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, στην εξοχική κατοικία του τούρκου προέδρου στην Μαρμαρίδα.

Εκείνες τις ημέρες η ελληνική κυβέρνηση είχε ανακοινώσει την πρόθεσή της να επεκτείνει τα χωρικά της ύδατα στα 12 ναυτικά μίλια στο Ιόνιο, αλλά και να διαπραγματευτεί νέα συμφωνία ΑΟΖ με την Αλβανία.

Την συνάντηση Ράμα -Ερντογάν επιβεβαίωσε ο ίδιος ο αλβανός πρωθυπουργός με ανάρτησή του φωτογραφίας στο facebook.

Στο επίκεντρο της συζήτησης, σύμφωνα με την ανάρτηση του Ράμα, βρέθηκαν οι διμερείς σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών, η οικονομική συνεργασία στο πλαίσιο της αντιμετώπισης του κοροναϊού καθώς και η κατάσταση στην περιοχή των Δυτικών Βαλκανίων.

Και όλα αυτά έτσι ξαφνικά, εντελώς συμπτωματικά μία μέρα πριν την συνάντηση του με τον Έλληνα πρωθυπουργό…

Αλλά και τι να έγραφε; Ότι σαν πασάς πήγε στο σαράι να πάρει οδηγίες από τον σουλτάνο;

4. Ένας πρωθυπουργός ως κυβερνητικός εκπρόσωπος άλλου κράτους!

«Δική μου ισχυρή πεποίθηση είναι ότι ο πρόεδρος Ερντογάν δεν έχει ανθελληνικά αισθήματα. Φυσικά υπάρχουν θέματα. Η εμπειρία δείχνει ότι μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας υπάρχει τρόπος να λυθούν τα προβλήματα με διάλογο και αμοιβαία κατανόηση, χωρίς να χρειάζεται άλλοι παρεμβαίνουν ή να μεσολαβούν.

Το θέμα δεν αφορά μόνο στην Ελλάδα και στην Τουρκία. Αφορά στην Ευρώπη, στον καθοριστικό ρόλο της Τουρκίας για την ασφάλεια της Ευρώπης και στη θέση θεματοφύλακα που έχει η Ελλάδα στα σύνορα με την Τουρκία και τον υπόλοιπο κόσμο.

Είναι ένα τεράστιο έργο, μία τεράστια ευθύνη και για τις δύο χώρες, για την ευημερία της ηπείρου μας. Είμαι σίγουρος ότι με τη σοφία και την δύναμη και το θάρρος και των δύο ηγετών, τους οποίους έχω το προνόμιο να γνωρίζω προσωπικά, τίποτα δεν είναι αδύνατο.

Και είμαι σίγουρος ότι υπάρχει απίστευτη δυναμική συνεργασίας μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας και απίστευτη δυνατότητα να δημιουργηθεί φωτεινό παράδειγμα για το πώς επιλύονται τα προβλήματα».

Διαβάζοντας αυτές τις δηλώσεις κάποιος, θα υποθέσει ότι τις έκανε ο τούρκος υπουργός εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου ή ο εκπρόσωπος της τουρκικής προεδρίας Ιμπραήμ Καλίν.

Κι όμως, δεν τις έκανε καν Τούρκος!

Τα λόγια αυτά προήλθαν από τον πρωθυπουργό της Αλβανίας, μιλώντας στο Euronews στο περιθώριο του συνέδριου του Economist στην Αθήνα στις 16 Σεπτεμβρίου.

Οποιοδήποτε σχόλιο είναι περιττό.

5. Κλείσιμο σχολείων Φετουλάχ Γκιουλέν στην Αλβανία

Στις 25 Σεπτεμβρίου 2020 η αλβανική κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι έκλεισε τρία σχολεία που έλεγχε η οργάνωση του Φετουλάχ Γκιουλέν που την οποία η κυβέρνηση Ερντογάν έχει ανακηρύξει ως τρομοκρατική και την κατηγορεί ότι βρίσκεται πίσω από την απόπειρα πραξικοπήματος του 2016 στην Τουρκία.

Το υπουργικό συμβούλιο, όπως ανακοινώθηκε μέσω της ιστοσελίδας του, αποφάσισε να κλείσει τα θρησκευτικά λύκεια (μεντρεσέδες) Hafiz Abdullah Zemblaku στην Κορυτσά και Ali Korca στην Καβάγια, καθώς και το Διεθνές Σχολείο Memorial στα Τίρανα, το οποίο διαθέτει τμήματα δημοτικού, γυμνασίου και λυκείου.

Σύμφωνα με το τουρκικό πρακτορείο Anadolu, το δίκτυο «Χιζμέτ» του Φ. Γκιουλέν είχε αυξήσει την επιρροή του στην Αλβανία τα τελευταία χρόνια μέσω του ιδρύματος «Σέμα».

Σε συνεργασία με την αλβανική μουσουλμανική κοινότητα, η οργάνωση φέρεται να είχε αναλάβει τη λειτουργία πολλών θρησκευτικών σχολείων στη χώρα, μεταξύ αυτών και εκείνων που αποφάσισε να κλείσει η κυβέρνηση Ράμα.

6. Φωταγώγηση του Πολυτεχνείου Τιράνων για την «Ημέρα της Τουρκικής Δημοκρατίας»

Στις 29 Οκτωβρίου 2020 το κτήριο του Πολυτεχνείου των Τιράνων στην πλατεία “Μητέρα Τερέζα” φωταγωγήθηκε με την σημαία της Τουρκίας (φωτογραφίες) με αφορμή την «Ημέρα της Τουρκικής Δημοκρατίας».

Ο φωτισμός του κτηρίου για την επέτειο της ανακήρυξης της Τουρκικής Δημοκρατίας από τον Μουσταφά Κεμάλ, πραγματοποιήθηκε υπό την αιγίδα της τουρκικής πρεσβείας στα Τίρανα.

Κατά τ’ άλλα οι αλβανοί τιμούν ως εθνικό τους ήρωα τον Γεώργιο Καστριώτη (Σκεντέρμπεης) ο οποίος ηγήθηκε του αγώνα κατά των Οθωμανών τον 15ο αιώνα.

Άραγε στις 25 Μαρτίου 2021, με αφορμή τα 200 χρόνια από την έναρξη της Ελληνικής Επανάστασης, θα φωταγωγηθεί το ίδιο ή κάποιο άλλο σημαντικό κτίριο της αλβανικής πρωτεύουσας με τα χρώματα της ελληνικής σημαίας;

Το μόνο σίγουρο είναι ότι όλα αυτά τα γεγονότα και πολλά άλλα που θα μπορούσαν να αναφερθούν, μόνο τυχαία και μεμονωμένα δεν είναι.

Γι’ αυτό ας έχουν γνώση οι φύλακες…

 

*Τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν τον συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ’ ανάγκην με την θέση της ιστοσελίδας

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

“H μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού είναι φιλόδοξη…”

 «Φιλόδοξο» χαρακτήρισε σήμερα από τις Βρυξέλλες ανώτερος αξιωματούχος της ευρωζώνης, το μεταρρυθμιστικό σχέδιο της κυβέρνησης για το ασφαλιστικό. Ο ίδιος αξιωματούχος της ευρωζώνης ανέφερε ότι είναι ακόμα πολύ νωρίς για να αξιολογηθεί η πρόταση των ελληνικών Αρχών, καθώς αυτό θα γίνει μέσα από τις διεξοδικές συζητήσεις που θα ακολουθήσουν τις επόμενες εβδομάδες.[…]

Περισσότερα »

Σχολιάστε

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν κοινοποιείται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *