Εντοπίσθηκαν άλλα 72 μυστηριώδη ραδιοσήματα από μακρινό γαλαξία

Τα σήματα FRB είναι γρήγοροι φωτεινοί παλμοί ραδιοακτινοβολίας με διάρκεια μόλις μερικών χιλιοστών του δευτερολέπτου.

Ερευνητές του προγράμματος αναζήτησης εξωγήινης νοημοσύνης Breakthrough Listen στις ΗΠΑ ανίχνευσαν -με τη βοήθεια ενός συστήματος τεχνητής νοημοσύνης- άλλα 72 ραδιοσήματα (Fast Radio Bursts-FRB) από την ίδια μυστηριώδη πηγή, η οποία βρίσκεται σε ένα μακρινό γαλαξία σε απόσταση περίπου τριών δισεκατομμυρίων ετών φωτός από τη Γη.

Τα σήματα FRB είναι γρήγοροι φωτεινοί παλμοί ραδιοακτινοβολίας με διάρκεια μόλις μερικών χιλιοστών του δευτερολέπτου. Η πηγή τους είναι ακόμη ασαφής. Διάφορες θεωρίες έχουν προταθεί, από το να είναι άστρα νετρονίων με μεγάλο μαγνητισμό έως να πρόκειται για τις τεχνολογικές «υπογραφές» εξωγήινων εξελιγμένων πολιτισμών.

Οι περισσότεροι ραδιοπαλμοί FRB είναι μεμονωμένοι και προέρχονται από πηγές μη επαναλαμβανόμενες. Όμως, η συγκεκριμένη πηγή FRB 121102 είναι πραγματικά ξεχωριστή, επειδή είναι η μόνη που έχει στείλει διαδοχικά ραδιοσήματα, μια συμπεριφορά η οποία εύλογα έχει τραβήξει το ενδιαφέρον των αστρονόμων.

Το 2017 είχαν ανιχνευθεί 21 FRB από την εν λόγω πηγή, αλλά οι ερευνητές του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια-Μπέρκλεϊ, που συνεργάζονται με το Πρόγραμμα Breakthrough Listen χρησιμοποιώντας το Τηλεσκόπιο Green Bank της Δυτικής Βιρτζίνια, ανέλυσαν ξανά τις περυσινές παρατηρήσεις τους με τη βοήθεια ενός αλγόριθμου μηχανικής μάθησης. Τελικά ανακάλυψαν άλλα 72 σήματα FRB «κρυμμένα» μέσα στον τεράστιο όγκο των δεδομένων από τις παρατηρήσεις, τα οποία δεν είχαν γίνει αντιληπτά εξ αρχής.

 Μετά τη νέα ανακάλυψη, η οποία δημοσιεύεται στο περιοδικό αστροφυσικής “Astrophysical Journal”, ανέρχεται πλέον σε περίπου 300 ο συνολικός αριθμός των σημάτων FRB που έχουν ανιχνευθεί από τη συγκεκριμένη ραδιοπηγή 121102 από το 2012, όταν ανακαλύφθηκε για πρώτη φορά από τους αστρονόμους.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

facebook: Πέμπτο δημοφιλέστερο θέμα η Ελλάδα το 2015

Πέμπτο θέμα συζήτησης διεθνώς αναδείχθηκε η Ελλάδα, η εκλογή Τσίπρα και η ελληνική κρίση, σύμφωνα με την ανασκόπηση της πλατφόρμας κοινωνικής δικτύωσης facebook.  Η ανασκόπηση της χρονιάς αναφέρεται στα δέκα πιο συζητημένα θέματα στην πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης, μετρώντας τις σχετικές αναφορές σε δημοσιεύσεις από τον Ιανουάριο ως τον Δεκέμβριο. «Καθώς[…]

Περισσότερα »

WhatsApp: Τηλεφωνικές κλήσεις και για τα Windows Phone smartphones

Η εφαρμογή WhatsApp απαριθμεί περισσότερους από 800 εκατομμύρια χρήστες παγκοσμίως και η εταιρεία πέρα από τα μηνύματα έχει προσθέσει εδώ και εβδομάδες την δυνατότητα φωνητικών κλήσεων σε smartphones με Android και iOS, ενώ πλέον υπάρχει αυτή η δυνατότητα και σε συσκευές με Windows Phone. Συγκεκριμένα, η έκδοση της εφαρμογής WhatsApp[…]

Περισσότερα »

Σχολιάστε

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν κοινοποιείται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *