ΕΟΠΥΥ: Φάρμακα υψηλού κόστους από τα φαρμακεία της γειτονιάς

Του Συμεών Κ. Πεϊμανίδη

«Πρόσκληση» προς τα συμβεβλημένα ιδιωτικά φαρμακεία να υποβάλουν αίτηση συμμετοχής στη διαδικασία διάθεσης των Φαρμάκων Υψηλού Κόστους από τα φαρμακεία της γειτονιάς, απηύθυνε ο ΕΟΠΥΥ.

Διευκρινίζεται πως δεν υπάρχει πλήρης λίστα με τα φάρμακα που θα διατεθούν στα φαρμακεία της γειτονιάς όμως σίγουρα θα περιλαμβάνονται φάρμακα για τις νεοπλασματικές νόσους, της σκλήρυνσης κατά πλάκας και φάρμακα για τους καρκινοπαθείς. Ο αριθμός των σκευασμάτων υψηλού κόστους που θα διατίθενται, μετά την εφαρμογή του μέτρου, αναμένεται να διευρυνθεί.

Ήδη από τον περασμένο Σεπτέμβριο, ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος είχε «προσυπογράψει» για να μειωθούν «οι ουρές της ντροπής» όπως τις είχαν χαρακτηρίσει προεκλογικά και ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας, στα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ.

Στόχος του υπουργείου Υγείας ήταν η ενεργοποίηση της δωρεάν διανομής των ΦΥΚ μέσω των φαρμακείων της γειτονιάς από τις πρώτες ημέρες του 2020, ωστόσο στην υπόθεση αυτή υπήρξαν τεχνική φύσεως προβλήματα, τα οποία θα φαίνεται πως θα επιλυθούν.

Όπως γίνεται γνωστό από τη σχετική ανακοίνωση, η υποβολή των αιτήσεων θα γίνεται ηλεκτρονικά με την συμπλήρωση στοιχείων στην ηλεκτρονική πλατφόρμα που έχει δημιουργηθεί από τον φορέα.

Το επικρατέστερο σενάριο είναι ότι οι αναλυτικές τεχνικές οδηγίες για την συμπλήρωση της αίτησης αλλά και για το σύνολο της διαδικασίας, θα αναρτηθούν την Τρίτη 7 Ιανουαρίου 2020 στην ιστοσελίδα του οργανισμού, προκειμένου να διευκολυνθούν οι ιδιοκτήτες ιδιωτικών φαρμακείων για να συμμετάσχουν στην διαδικασία.

Σε κάθε περίπτωση όμως, όπως ξεκαθαρίζει τόσο ο ΕΟΠΥΥ όσο και ο Π.Φ.Σ. «η υλοποίηση του προγράμματος διάθεσης των ΦΥΚ από τα ιδιωτικά φαρμακεία θα λάβει χώρα μετά την υπογραφή της σχετικής  Συλλογικής Σύμβασης μεταξύ των δύο οργανισμών».

Τα σχόλια

Προς τη σωστή κατεύθυνση θεωρεί πως κινείται η πρωτοβουλία της κυβέρνησης, ο πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Πειραιά, Κωνσταντίνος Κούβαρης, μιλώντας στο Kανάλι Ένα.

Εν αντιθέσει όμως με τον Πρόεδρο του Φ.Σ. Πειραιά, πολλοί φαρμακοποιοί έχουν εκφράσει ήδη την αντίρρησή τους προς το μέτρο, ισχυριζόμενοι πως δεν προβλέπεται αμοιβή τουλάχιστον μέχρι τον Αύγουστο.

Οι δηλώσεις του Κωνσταντίνου Κούβαρη

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Οι γυναίκες πριν την κλιμακτήριο που πίνουν πολλά ροφήματα με ζάχαρη και εκείνες μετά την κλιμακτήριο που τρώνε πολλά γλυκά, μπορεί να διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο καρκίνου του μαστού. Αυτό αναφέρουν επιστήμονες από τον Καναδά, οι οποίοι συνέκριναν τις «γλυκιές» προτιμήσεις ομάδας εθελοντριών με την πυκνότητα των μαστών τους, η οποία[…]

Περισσότερα »

To αρματαγωγό «Λέσβος» στην Μυτιλήνη για φιλοξενία προσφύγων

Σύμφωνα με πληροφορίες, το αρματαγωγό «Λέσβος» του πολεμικού Ναυτικού αποπλέει απόψε από το ναύσταθμο της Σαλαμίνας με προορισμό τη Λέσβο προκειμένου να φιλοξενήσει περίπου 500 πρόσφυγες, σε υλοποίηση της απόφασης του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα μετά την επικονωνία του με τους υπουργούς Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννη Μουζάλα και Εθνικής Άμυνας Πάνο Καμμένο.[…]

Περισσότερα »

Σχολιάστε

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν κοινοποιείται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *