Επενδύσεις δις δολαρίων, διεθνώς, για ανάπτυξη λιμενικών εγκαταστάσεων

   του Νίκου Μπαρδούνια

Σε επενδύσεις δισεκατομμυρίων δολαρίων προς εκσυγχρονισμό και βελτίωση του επιπέδου των παρεχομένων υπηρεσιών των λιμένων τους προχωρούν κυβερνήσεις, ιδιώτες ή και οι δυο μαζί σε διάφορες χώρες του κόσμου αναγνωρίζοντας με αυτό τον τρόπο την αξία των λιμένων σαν εργαλεία οικονομικής και εμπορικής ανάπτυξης.

Έτσι η DP World, μία από τις μεγαλύτερες εταιρείες διαχείρισης τερματικών σταθμών παγκοσμίως, εξαγόρασε πρόσφατα την Topaz Energy and Marine, έναντι 1,08 δις. δολαρίων, οι κρατικές αρχές της επαρχίας Χαϊνάν στη Νότια Κίνα, κατά το πρώτο εξάμηνο του 2019, επένδυσαν σε υποδομές σχετικές με τις θαλάσσιες και οδικές μεταφορές 881 εκατ. δολάρια ενώ και στην Αίγυπτο ολοκληρώθηκαν οι εργασίες του τερματικού σταθμού πολλαπλών χρήσεων στο λιμάνι της Δαμιέττης, στο βορειοανατολικό τμήμα της Αιγύπτου συνολικού κόστους 72,34 εκατ. ευρώ.

DP World: Επενδύει δια δολάρια για τις λιμενικές υποδομές

Έναντι 1,08 δις δολαρίων η DP World, εξαγόρασε πρόσφατα την Topaz Energy and Marine η οποία διαχειρίζεται offshore support vessels παρέχοντας ένα μεγάλο εύρος υπηρεσιών, καθώς και καινοτομίες λύσεις logistics στην ενεργειακή αγορά. Η εταιρεία δραστηριοποιείται στις αγορές της Κασπίας Θάλασσας, της Μέσης Ανατολής και της Δυτικής Αφρικής, διαθέτοντας έναν στόλο από 120 πλοία, ενώ συνεργάζεται με ενεργειακούς κολοσσούς, όπως η BP, η Exxon Mobil και η Saudi Aramco.

Μέσω της εξαγοράς η DP World στοχεύει στην ενίσχυση της παρουσίας της στην παγκόσμια αγορά των logistics, καθώς και στην παροχή ναυτιλιακών υπηρεσιών, όπως ρυμουλκήσεις, επιθεωρήσεις και αντιμετώπιση καταστάσεων έκτακτων αναγκών σε πλοία.

Για την χρηματοδότηση της εν λόγω εξαγοράς, η DP World ανέθεσε σε τράπεζες-κολοσσούς, όπως οι η DP World, ανέθεσε στις Citigroup Inc., Dubai Islamic Bank PJSC και Standard Chartered Plc να συγκεντρώσουν κεφάλαια ύψους 1 δις δολαρίων από την έκδοση ομολόγου.
Παράλληλα η διαχειρίστρια εταιρεία λιμένων με έδρα το Ντουμπάι σχεδιάζει να εκδώσει ισλαμικό ομόλογο 10ετούς διάρκειας, ενώ στα πλάνα της είναι η έκδοση ομολόγων συμβατικής αξίας με μακροχρόνιο ορίζοντα και για το σκοπό αυτό έχει επιλέξει ως ανάδοχες τράπεζες τις Barclays Plc, Deutsche Bank AG, Emirates NBD Capital, First Abu Dhabi Bank PJSC και HSBC Holdings Plc.

Κίνα: Επενδύσεις εκατομμυρίων σε λιμένες

Περισσότερα από 880 εκατ. δολάρια επένδυσαν, κατά το πρώτο εξάμηνο του 2019, οι κρατικές αρχές επαρχίας Χαϊνάν στη Νότια Κίνα προκειμένου να βελτιώσουν τις υποδομές λιμένων που βρίσκονται στην περιοχή τους αλλά και οδικές οδούς που οδηγούν στους λιμένες.

Οι αρχές της περιοχής έχουν θέσει σαν στόχο την ανάπτυξη των λιμενικών υποδομών της νήσου, καθώς η αύξηση της διακίνησης οδήγησε σε άνοδο και των λιμενικών εσόδων κατά 7 %.Επίσης, όπως ανακοινώθηκε, , ο όγκος των συνολικών οδικών μεταφορών κατά το πρώτο μισό του έτους αυξήθηκε κατά 8,4%, ενώ αντίστοιχα των θαλάσσιων μεταφορών κατά 6% φτάνοντας τα 52 εκατ. τόνους. Η διακίνηση εμπορευματοκιβωτίων εμφάνισε αύξηση κατά 17,8% φτάνοντας τα 1,31 εκατ. κοντέινερ.
%. Επιπλέον, μία από τις πρώτες προτεραιότητες, που έχουν τεθεί, είναι και η θέσπιση νέων συνεργασιών με τα λιμάνια του Χονγκ Κονγκ και της Σαγκάης μέσω νέων δρομολογίων.

Επενδύει στους λιμένες της η Αίγυπτος

Ολοκληρώθηκαν οι εργασίες του τερματικού σταθμού πολλαπλών χρήσεων στο λιμάνι της Δαμιέττης, στο βορειοανατολικό τμήμα της Αιγύπτου με συνολικό κόστος 72,34 εκατ. ευρώ.

Ο νέος τερματικός σταθμός, όπως έγινε γνωστό, περιλαμβάνει μία ζώνη έκτασης 50.000 τετραγωνικών χλμ. και μία αποβάθρα μήκους 630 μ. και πλάτους 17 μ., ενώ μέσω του τερματικού σταθμού εκτιμάται ότι θα διακινούνται σε ετήσια βάση 4 εκατ. τόνοι εμπορευμάτων.

Επιπλέον, ο συγκεκριμένος τερματικός σταθμός είναι εξοπλισμένος με συστήματα που συμβάλλουν στην καλύτερη εξυπηρέτηση των πλοίων και των φορτίων, όπως συστήματα εφοδιασμού των πλοίων με ηλεκτρική ενέργεια, εγκαταστάσεις υποδοχής για τα απόβλητα των πλοίων κ.ά.
Με τα νέα δεδομένα που δημιουργούνται εκτιμάται ότι , μεταξύ άλλων, θα μειωθεί ο χρόνος αναμονής των πλοίων στη «ράδα», θα αυξηθεί ο όγκος διαχειριζόμενων φορτίων ενώ θα μπορούν, πλέον, να προσεγγίζουν πλοία μεγάλης χωρητικότητας έως και 14.0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ράλι στους προβλήτες του ΣΕΜΠΟ, προβληματισμός για τη Ζώνη

Αυξάνει διαρκώς τη δυναμική της στους προβλήτες ΙΙ και ΙΙΙ του Σταθμού Εμπορευματοκιβωτίων του λιμανιού του Πειραιά η θυγατρική της Cosco, ΣΕΠ Α.Ε., που έχει αναλάβει τη διαχείρισή τους για τα επόμενα 35 χρόνια. Στο εννεάμηνο του 2016 παρουσιάζει αύξηση 17,4% σε σχέση με πέρυσι, έχοντας διακινήσει 2,64 εκατ. teu[…]

Περισσότερα »

Σχολιάστε

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν κοινοποιείται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *