Επιδόματα ΟΠΕΚΑ: Αυξάνονται οι δικαιούχοι

Η πανδημία και οι επιπτώσεις της στο εισόδημα των νοικοκυριών οδήγησε το οικονομικό επιτελείο στην απόφαση να αυξήσει κατά 300 εκατ. ευρώ το κονδύλι για την καταβολή επιδομάτων μέσω του ΟΠΕΚΑ, όπως είναι το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα, το επίδομα τέκνων και το επίδομα στέγασης.
Υπενθυμίζεται ότι τα συγκεκριμένα επιδόματα καταβάλλονται με βάση τα εξής κριτήρια:

Ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα

Το εισόδημα του νοικοκυριού κατά τους τελευταίους έξι μήνες πριν την υποβολή της αίτησης δεν μπορεί να υπερβαίνει το εξαπλάσιο του εγγυημένου ποσού για κάθε τύπο νοικοκυριού. Το εγγυημένο ποσό ανέρχεται σε
• 200 ευρώ τον μήνα για μονοπρόσωπο νοικοκυριό
• 100 ευρώ για κάθε επιπλέον ενήλικο μέλος (δηλαδή ένα επιπλέον 50% προστίθεται στο βασικό ποσό)
• 50 ευρώ για κάθε ανήλικο μέλος (δηλαδή ένα επιπλέον 25% προστίθεται στο βασικό ποσό).

Επίδομα τέκνων

Χορηγείται από το πρώτο παιδί και το συνολικό ποσό καθορίζεται από τον αριθμό των εξαρτώμενων παιδιών και την κατηγορία του οικογενειακού εισοδήματος. Το ποσό του επιδόματος ανέρχεται σε 70, 42 ή 28 ευρώ για κάθε παιδί (για το πρώτο και το δεύτερο), ανάλογα με το ύψος του εισοδήματος, και σε 140, 84 ή 56 ευρώ από το τρίτο και για κάθε επόμενο παιδί, ανά μήνα. Το ποσό καταβάλλεται σε 6 διμηνιαίες δόσεις, με βάση τα στοιχεία της τελευταίας εκκαθάρισης της φορολογικής δήλωσης. Οι κατηγορίες ισοδύναμου οικογενειακού εισοδήματος είναι:
• Πρώτη κατηγορία: έως 6.000 ευρώ
• Δεύτερη κατηγορία: από 6.001 ευρώ έως 10.000 ευρώ
• Τρίτη κατηγορία: από 10.001 ευρώ έως 15.000 ευρώ.

Επίδομα στέγασης

Πρόκειται για ένα προνοιακό πρόγραμμα επιδότησης ενοικίου για τα νοικοκυριά που μισθώνουν την κύρια κατοικία τους. Το ύψος του ανέρχεται σε:
• 70 ευρώ το μήνα για το δικαιούχο
• επιπλέον 35 ευρώ το μήνα για κάθε επιπλέον μέλος του νοικοκυριού.

Το ανήλικο τέκνο προσμετράται ως ενήλικας τόσο στον υπολογισμό των εισοδηματικών κριτηρίων, όσο και στον υπολογισμό του εισοδήματος. Το συνολικό εισόδημα δεν μπορεί να υπερβαίνει τις 7.000 ευρώ για μονοπρόσωπο νοικοκυριό, προσαυξανόμενο κατά 3.500 ευρώ για κάθε επιπλέον μέλος του νοικοκυριού. Στη μονογονεϊκή οικογένεια, για το πρώτο ανήλικο μέλος του νοικοκυριού ορίζεται προσαύξηση 7.000 ευρώ. Στα νοικοκυριά με απροστάτευτα τέκνα, ορίζεται προσαύξηση 7.000 ευρώ για κάθε απροστάτευτο τέκνο. Το συνολικό εισόδημα δεν μπορεί να υπερβαίνει τα 21.000 ευρώ ετησίως, ανεξαρτήτως της σύνθεσης του νοικοκυριού.

Tο επόμενο χρονικό διάστημα αναμένεται να ανακοινωθούν και οι αποφάσεις της κυβέρνησης για το επίδομα θέρμανσης της φετινής περιόδου, με στόχο την παροχή στήριξης και σε όσους δεν κάνουν χρήση πετρελαίου θέρμανσης.
Naftemporiki.gr

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Προβληματισμός από τη νέα έξοδο στις αγορές

Προβληματισμό για τη βιωσιμότητα της κάλυψης των δανειακών αναγκών της χώρας από τις αγορές, στην προσπάθεια απαγκίστρωσης από τα δάνεια του μηχανισμού στήριξης και τα μνημόνια, προκαλεί η αρνητική εξέλιξη στην έκδοση του τριετούς ομολόγου. Το συγκυριακά αρνητικό κλίμα για τα ομόλογα της περιφέρειας της Ευρωζώνης έπληξε την έκδοση των[…]

Περισσότερα »

ΥΠΟΙΚ: Νέες επαφές με τους δανειστές για κόκκινα δάνεια

Πολύ κοντά σε συμφωνία για τα κόκκινα δάνεια, με τα στεγαστικά να μένουν εκτός σε αυτή τη φάση, βρίσκονται Αθήνα και δανειστές. Εντός της ημέρας αναμένεται το γενικό πλαίσιο και ενδεχομένως το περίγραμμα για τη δημιουργία του νέου φορέα που θα αναλάβει τη διαχείριση των μη εξυπηρετούμενων επιχειρηματικών δανείων.  Έως τις[…]

Περισσότερα »

Σχολιάστε

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν κοινοποιείται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *