Home

ΡΟΗ  ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Επιστημονική ημερίδα για το ρόλο του Πειραιά στην Επανάσταση του 1821

0 σχόλια ΠΕΙΡΑΙΑΣ

Το Πανεπιστήμιο Πειραιώς και ο Πειραϊκός Σύνδεσμος οργάνωσε επιστημονική ημερίδα με θέμα «Ο Πειραιάς και τα Νησιά του στην Επανάσταση του 1821», στο πλαίσιο των εορτασμών για τα 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση.

«Ο Πειραιάς παρ’ όλο που την εποχή της Επαναστάσεως δεν ήταν η πόλη που γνωρίζουμε σήμερα αλλά ένας μικρός οικισμός, ήταν καθοριστικής σημασίας ως “πύλη” στην Αττική διότι μέσω του λιμανιού γινόταν ανεφοδιασμός, γινόταν η αποβίβαση στρατευμάτων και των επαναστατών. Συνέβαλε καθοριστικά στην έκβαση του αγώνα», δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Πειραιώς, Άγγελος Κότιος. «Είχαμε και πάρα πολλές μάχες στην περιοχή όπως στην Καστέλλα και τα Ταμπούρια. Ο στόλος ήταν στο Φάληρο. Οι Υδραίοι πρώτοι έφεραν την Επανάσταση. Ο Γιώργης Νέγκας για παράδειγμα, έφερε την επανάσταση στον Πειραιά. Συνέλαβε στην πολιορκία της Ακροπόλεως, την απελευθέρωση των νησιών. Τα νησιά ήταν τα πρώτα που απελευθερώθηκαν, πολύ πριν από την Αττική. Ο στόλος και η νησιωτική οικονομία συνέβαλε καθοριστικά στην έκβαση την αγώνα», συμπλήρωσε ο πρύτανης.

Στην επιστημονική ημερίδα συμμετείχαν ακαδημαϊκοί και ιστορικοί του Πειραιά, με σκοπό να ενισχύσουν την ιστορική μνήμη και γνώση. «Ο Θεμιστοκλής είχε πει πως η άμυνα της Αθήνας τότε θα στηριζόταν στον Πειραιά, πράγμα που λίγο αργότερα αποδείχθηκε και με τη Ναυμαχία της Σαλαμίνας. Η ιστορική συνέχεια είναι το 1821 όπου ο Πειραιάς έπαιξε ένα σημαντικότατο ρόλο, αλλά και τα νησιά που υπάγονται στον Πειραιά», τόνισε ο Καθηγητής Τμήματος Οργάνωσης και Διοίκησης Επιχειρήσεων, Μιχάλης Σφιακιανάκης.

«Νομίζω ότι διακόσια χρόνια μετά οι εκδηλώσεις τιμής και μνήμης είναι το ελάχιστο το οποίο μπορούμε να κάνουμε γι” αυτούς που έδωσαν τα πάντα για να ελευθερωθεί η πατρίδα μας», ανέφερε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο υφυπουργός Ναυτιλίας, Κώστας Κατσαφάδος. «Ο Πειραιάς αποτελεί το πρώτο και μεγαλύτερο λιμάνι της χώρας και αγκάλιασε τους Υδραίους και τους Σπετσιώτες που είχαν χάσει το βιός τους και την περιουσία τους, δίνοντας τα στον αγώνα. Ήρθαν εδώ για να μπορέσουν να βρουν μια καλύτερη τύχη», συμπλήρωσε ο Κ. Κατσαφάδος.

«Η συνεισφορά της Ύδρας στην Επανάσταση του 1821 υπήρξε καθοριστική. Η Ύδρα δεν συνεισέφερε μόνο σε πλοία, χρήμα και πληρώματα. Συνεισέφερε σε αίμα. Θυσίασε τα παιδιά της», επισήμανε ο δήμαρχος ‘Υδρας, Γιώργος Κουκουδάκης και συμπλήρωσε: «Πάνω από όλα η Ύδρα είχε ενστερνιστεί πλήρως την πολιτική στόχευση της Επανάστασης που ήταν η δημιουργία ανεξάρτητου ελληνικού κράτους. Και ως πρωτεύουσα επαναστατικού αγώνα, τουλάχιστον του ναυτικού αγώνα, συνεισέφερε και προς αυτή την κατεύθυνση. Συνεισέφερε δηλαδή στην αναγνώριση ανεξάρτητου ελληνικού κράτους που ήταν σε τελική ανάλυση το επιθυμητό αποτέλεσμα για όλη αυτή την προσπάθεια που κατέβαλε ο ελληνισμός, 200 χρόνια πριν, για να ζήσουμε σήμερα εμείς ελεύθεροι».

Η ημερίδα έγινε υπό την αιγίδα του Περιφερειακού Ταμείου Ανάπτυξης Αττικής και με την υποστήριξη του Συνδέσμου Βιομηχανιών Αττικής και Πειραιώς.

«Τα συμπεράσματα της ημερίδας θα αποτελέσουν μια πολύτιμη παρακαταθήκη για τον ιστορικό και τον ερευνητή. Είναι γεγονός ότι η ατμομηχανή της επανάστασης ήταν στα νησιά μας. Η ιστορία ενός έθνους καθορίζει το μέλλον του, τις συμμαχίες του και τα ιδανικά του. Επομένως όλοι αντιλαμβανόμαστε ότι η ιστορία είναι πυξίδα μας στη νέα πραγματικότητα και είμαστε υποχρεωμένοι τα διδάγματά της, τα λάθη των πρωταγωνιστών της να τα γνωρίζουμε έτσι ώστε να μην τα ξαναζήσουμε», δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, η αντιπεριφερειάρχης Νήσων Αττικής, Βάσω Θεοδωρακοπούλου – Μπόγρη.

Με την ολοκλήρωση της εκδήλωσης ακολούθησε κατάθεση στεφάνων στο άγαλμα Καραϊσκάκη από τον κ. Κότιο, στο άγαλμα Ανδρέα Μιαούλη από τον κ. Κουκουδάκη και στο άγαλμα Νικηταρά από τον αντιδήμαρχο Καλαμάτας, Γιώργο Φάβα

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Σχετικά Αρθρα

Σχολιάστε

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν κοινοποιείται.

Ετικέτες: