Α. Γεωργιάδης: Επιστροφή στην κανονικότητα από τον Απρίλιο

Του Σπύρου Μιχαλόπουλου

Μέχρι τον Απρίλιο ο κορωνοϊός θα εξακολουθήσει να αποτελεί τροχοπέδη στην επιστροφή στην κανονικότητα προέβλεψε ο  Άδωνις Γεωργιάδης, την ώρα που όλοι περιμένουν αν αύριο θα αποφασιστεί νέα άρση μέτρων στην αγορά.

Ο Υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, που έχει επιφορτιστεί με το κυβερνητικό έργο του σταδιακού ανοίγματος της αγοράς , στην ομιλία του στην Ελληνική Συνομοσπονδία Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας με θέμα: «Οι κινητήριες δυνάμεις του ψηφιακού μετασχηματισμού του λιανικού εμπορίου» σημείωσε με έμφαση «ότι από τα τέλη του περασμένου Φεβρουαρίου μέχρι σήμερα, ζούμε ένας είδος πολέμου. Για τη γενιά μας θα είναι  σίγουρα το γεγονός που θα την χαρακτηρίσει και ο ιστορικός του μέλλοντος σίγουρα θα καταγράψει την εποχή του Covid – 19 στην ανθρωπότητα και ειδικά την Ελλάδα”.

Στην ίδια ομιλία ο κ. Γεωργιάδης αποτίμησε την κατάσταση που έχει διαμορφώσει η πανδημία στη Χώρα μας και έκανε προβλέψεις για την επόμενη ημέρα.

Οι κυριότερες δηλώσεις του  ήταν οι εξής

-Η έως σήμερα εφαρμογή των κυβερνητικών μέτρων στην αγορά έχει θετικό πρόσημο. Αυτό το διαπιστώνουμε και από τους δείκτες, όπου παρά τις προβλέψεις για τεράστια αύξηση της ανεργίας και μαζικά λουκέτα, αυτό δεν έχει συμβεί. Δέχομαι την ανησυχία, όμως, του εμπορικού κόσμου ότι αυτό μπορεί να είναι «μαγική εικόνα», με την έννοια ότι όταν τελειώσει η ισχύς των μέτρων, επιστρέψουμε σε κανονική λειτουργία της οικονομίας και αρθούν οι δεσμεύσεις που έχουν αναλάβει πολλές επιχειρήσεις για διατήρηση των θέσεων εργασίας και της λειτουργίας τους, πιθανόν αυτό να αλλάξει. Γι’ αυτό και εκπονούμε και το σχέδιό μας για την επόμενη ημέρα μετά το τέλος της πανδημίας.

-Μέχρι το μήνα Απρίλιο η πανδημία θα μας ταλαιπωρεί. Αλλά από τον Απρίλιο και μετά και η θερμοκρασία η οποία βλάπτει τον ιό αλλά και οι εμβολιασμοί που θα έχουν επεκταθεί πια σε ένα αρκετά μεγάλο μέρος του πληθυσμού θα αλλάξουν την εικόνα. Και από τον Απρίλιο και μετά θα έχουμε μία τελείως διαφορετική ζωή που θα ομοιάζει κάπως περισσότερο στην προηγούμενή μας ζωή.

-Μου ετέθη  με πολύ μεγάλη πίεση το ζήτημα του ανοίγματος του λιανικού εμπορίου και των προβλημάτων που είχαν δημιουργηθεί από την παρατεταμένη μη λειτουργία των επιχειρήσεων και την εν μέρει επιτυχία της παραδόσεως εκτός (click away). Το click away δούλεψε σε ορισμένους κλάδους αλλά δούλεψε ελάχιστα σε ορισμένους άλλους. Θέλω να είμαι ειλικρινής. Πιστεύω ότι δεν θα γυρίσουμε στην αγορά κατά τον τρόπο που την ξέραμε πριν τον Covid. Ο Covid κράτησε πια αρκετό καιρό. Άλλο ένα φαινόμενο που κρατάει 1, 2, 3, 5 εβδομάδες, διαφορετικό ένα φαινόμενο  που κρατάει 10 μήνες, ένα χρόνο, ενάμισι χρόνο.

-Υπάρχουν επιχειρήσεις που έχουν αυξήσει τον τζίρο τους στο ηλεκτρονικό εμπόριο όχι 100% αλλά 1.000%, ίσως και παραπάνω. Αυτό σημαίνει ότι έχουν βρει και πελάτες που πια αγοράζουν με αυτόν τον τρόπο. Τώρα πια πολλοί άνθρωποι έμαθαν να ψωνίζουν από το κινητό τους τηλέφωνο. Αλλά και οι ίδιες οι επιχειρήσεις από την άλλη πλευρά, έχουν διαπιστώσει ότι αν επενδύσουν στις νέες τεχνολογίες, στα e-shops και στην προσπάθεια να οικοδομήσουν και έναν εναλλακτικό τρόπο πώλησης προϊόντων.

-Σε κάθε περίπτωση, εμείς στο Υπουργείο Ανάπτυξης ήδη έχουμε ανακοινώσει το σχέδιό μας για την επιδότηση δημιουργίας ηλεκτρονικών καταστημάτων σε μικρές επιχειρήσεις, ως ένα πρώτο βήμα για να δώσουμε τα εφόδια και το κίνητρο σε κάθε επιχειρηματία να κάνει το επόμενο βήμα. Στην πράξη απεδείχθη ότι πήραν τη μερίδα του λέοντος τα μικρά καταστήματα και μου έκανε εντύπωση και η φαντασία των επιχειρηματιών.

-Ο ψηφιακός μετασχηματισμός της αγοράς μας μέσα στον covid – 19 επιταχύνθηκε κατά πολλά χρόνια.  Όπως δηλαδή η πανδημία βοήθησε το δημόσιο να επιταχύνει την ψηφιοποίησή του κατά τρόπο εντυπωσιακό και να έχουμε πια το gov.gr στο οποίο μπορούμε να κάνουμε σχεδόν όλες τις εργασίες που παλιά θα κάναμε σε ένα ΚΕΠ με την φυσική μας παρουσία. Τώρα αρχίζουμε και μαθαίνουμε πια να το κάνουμε από το κινητό μας τηλέφωνο με ηλεκτρονική υπογραφή. Κατά τον ίδιο τρόπο η περίοδος της πανδημίας έχει προχωρήσει σε πολύ μεγαλύτερη και γρηγορότερη επιτάχυνση της ψηφιοποιήσεως του λιανικού εμπορίου.

-Η κυβέρνηση και ενθαρρύνει και παρακολουθεί αυτή την ψηφιοποίηση του επιχειρηματικού κόσμου. Άλλωστε στη συμφωνία μας με την Microsoft, συμπεριλάβαμε και το να γίνει, με έξοδα της Microsoft, η εκπαίδευση 100.000 στελεχών μικρών και πολύ μικρών επιχειρήσεων στη χρήση των ψηφιακών τεχνολογιών της Microsoft, ακριβώς για να τους δώσουμε τα εφόδια και τις γνώσεις.

Την ίδια ώρα Οι 32 της επιτροπής των ειδικών καλούνται να αποφασίσουν  αύριο και να εισηγηθούν στην Κυβέρνηση αν θα ανοίξουν κι άλλες οικονομικές  δραστηριότητες.

Τα χιονοδρομικά κέντρα πιέζουν για να ανοίξουν από το Σαββατοκύριακο, 30 και 31 Ιανουαρίου. Η Κυβέρνηση το συζητά αλλά οι Επιτροπή είναι ιδιατέρως επιφυλακτική.  Πιο κοντά στην επανεκκίνηση τους είναι  και τα πρακτορεία του ΟΠΑΠ που υπολογίζεται ότι απασχολούν περί τις 20.000 εργαζόμενους. Επίσης, δεν αποκλείεται να επιτραπεί την άλλη εβδομάδα το ψάρεμα και το κυνήγι όχι όμως εκτός νομού  για την ώρα. Εισήγηση υπάρχει επίσης και για την επαναλειτουργία των Σχολών Οδηγών.

Το άνοιγμα της εστίασης θα καθυστερήσει κι άλλο, μετά τα μέσα Φεβρουαρίου.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Σχολιάστε

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν κοινοποιείται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *