Επιτυχής η εσπερίδα για την κοινωνική ιστορία του Πειραιά

Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε η επιστημονική εσπερίδα με τίτλο: «Ο Πειραιάς στις ερευνητικές προσεγγίσεις του Ε.Κ.Κ.Ε.», που διοργάνωσαν η  Διεύθυνση  Πολιτισμού  του Δήμου Πειραιά  και το Εθνικό Κέντρο Κοινωνικών Ερευνών, στη Δημοτική  Πινακοθήκη Πειραιά.  Μέσα από τις εισηγήσεις τους οι επιστήμονες – ερευνητές ανέδειξαν την ιδιαίτερη οικονομική, κοινωνική και πολιτιστική ταυτότητα του Πειραιά  που διαμόρφωσε στην πορεία της νεότερης  ιστορίας του.

Ο Πειραιάς το πρώτο εργατικό  και βιομηχανικό κέντρο της χώρας

Ο  Αντιδήμαρχος Προγραμματισμού και Ανάπτυξης κ. Δημήτρης Καρύδης  εκπροσωπώντας τον Δήμαρχο Πειραιά κ. Γιάννη Μώραλη, τόνισε στον χαιρετισμό του, ότι αποτελεί ιδιαίτερη χαρά και τιμή για τον Δήμο Πειραιά η συνεργασία του Εθνικού Κέντρου Κοινωνικών Ερευνών με τη Διεύθυνση Πολιτισμού και τη Δημοτική Πινακοθήκη για την οργάνωση της επιστημονικής εσπερίδας, με αφορμή  τον εορτασμό της συμπλήρωσης 60 χρόνων γόνιμης πορείας ενός επιστημονικού ερευνητικού φορέα, επιφορτισμένου με τη μελέτη των κοινωνιών και των εξελίξεων της κοινωνίας.

Σημείωσε ότι η παρουσίαση των μελετών που έχουν ως αντικείμενο τον Πειραιά και τους κοινωνικούς μετασχηματισμούς παρουσιάζουν ένα ιδιαίτερο ενδιαφέρον για όλους. Αναφέρθηκε ξεχωριστά στους εισηγητές επιστήμονες και στα σημαντικά θέματα των ερευνών που παρουσίασαν για την πόλη του Πειραιά. Στη συνέχεια ο κ. Καρύδης στην ομιλία του,  στάθηκε ιδιαίτερα στην ιστορική διαδρομή του Πειραιά και στη διαμόρφωσή του στο πρώτο εργατικό  και βιομηχανικό κέντρο της χώρας.

Ο Πειραιάς κρατά την ευαισθησία και την ανθρωπιά του

Η Εντεταλμένη  Δημοτική Σύμβουλος Πολιτισμού  κα  Ειρήνη Νταϊφά, στον χαιρετισμό της, αφού καλωσόρισε τους παριστάμενους, αναφέρθηκε στη διοργάνωση της επιστημονικής εσπερίδας για τον Πειραιά που γίνεται με τη συνεργασία της Διεύθυνσης Πολιτισμού του Δήμου Πειραιά και του Εθνικού Κέντρου Κοινωνικών Ερευνών.

Επεσήμανε ότι η εσπερίδα γίνεται στο πλαίσιο της συμπλήρωσης 60 χρόνων ερευνητικής παράδοσης του Εθνικού Κέντρου Κοινωνικών Ερευνών, το οποίο ιδρύθηκε το 1959 υπό την αιγίδα της Unesco και αποτελεί το μοναδικό δημόσιο ερευνητικό κέντρο στην Ελλάδα που υπηρετεί τις κοινωνικές επιστήμες. Σημείωσε ότι αποτελεί ιδιαίτερη τιμή το γεγονός ότι κεντρικός άξονας όλων των εισηγήσεων του Εθνικού Κέντρου Κοινωνικών Ερευνών είναι ο ίδιος ο Πειραιάς και οι άνθρωποί του, κάνοντας περήφανους τους Πειραιώτες.

«Μέσα από τις σκοτεινές και γκρίζες αποχρώσεις που αναδεικνύουν αυτές οι εισηγήσεις ξεδιπλώνεται ένας Πειραιάς δημιουργικός και δυναμικός που δοκιμάζεται, που πληγώνει και πληγώνεται, αλλά δεν χάνει την ευαισθησία και την ανθρωπιά του», σημείωσε με έμφαση η κα Νταϊφά.

Τέλος, ευχαρίστησε όλους για τη συμμετοχή τους και ιδιαίτερα τους  ερευνητές, ευχόμενη καλή επιτυχία στις επιστημονικές και δημιουργικές  τους προσπάθειες.

Το έργο του Ε.Κ.Κ.Ε.

Ο  Πρόεδρος και Διευθυντής  του Ε.Κ.Κ.Ε., καθηγητής του Ε.Κ.Π.Α. κ. Νίκος Δεμερτζής, σε μήνυμά του, αφού αναφέρθηκε στο ιστορικό της ίδρυσης του Εθνικού Κέντρου Κοινωνικών Ερευνών και στα 60 χρόνια λειτουργίας του, τόνισε ότι με την πάροδο των ετών παρήγαγε ένα μεγάλο αριθμό έργων, πρωτοποριακές μελέτες για όλα τα μεγάλα κοινωνικά ζητήματα με σκοπό την τεκμηρίωση και την έγκυρη γνώση, σχετικά με τη διάρθρωση και τη δυναμική της ελληνικής κοινωνίας.

Επεσήμανε ότι το  Ε.Κ.Κ.Ε. με την τεχνογνωσία και τις υποδομές που διαθέτει συνεπικουρεί δημόσιους φορείς μέσω της αξιοποίησης των αποτελεσμάτων των ερευνών και των εφαρμογών τους στον τομέα ευθύνης τους. Ο κ. Δεμερτζής, τέλος, πρότεινε συνεργασία με τον Δήμο Πειραιά για τη συνέχιση των ερευνών στην πόλη.

Την επιστημονική εσπερίδα συντόνισε η Ιστορικός, Διευθύντρια Πολιτισμού του Δήμου Πειραιά  κα Ευαγγελία Μπαφούνη.

Ομιλητές στην επιστημονική εσπερίδα 

-Ιωάννα Τσίγκανου, Διευθύντρια Ερευνών ΕΚΚΕ: «Η «γκρίζα ζώνη» εμπορίου και λαθρεμπορίου στο λιμάνι του Πειραιά κατά τον 19ο αιώνα»

-Ολυμπία Σελέκου, Διευθύντρια Ερευνών ΕΚΚΕ: «Οι παλιοί ρεμπέτες του Πειραιά μέσα από τα μάτια μιας γυναίκας»

-Στάθης Σορώκος, Ομότιμος Διευθυντής Ερευνών ΕΚΚΕ: «Η κοινωνική μορφολογία της περιοχής του Πειραιά»

-Λάουρα Μαράτου-Αλιπράντη, Ομότιμη Διευθύντρια Ερευνών ΕΚΚΕ: «Κοινωνικοί δεσμοί και οικογενειακές σχέσεις σε τέσσερις περιοχές του Πειραιά. -Δεδομένα από Έρευνα του ΕΚΚΕ»

-Ανδρομάχη Χατζηγιάννη, Διευθύντρια Ερευνών ΕΚΚΕ: «Η εγκατάσταση των εσωτερικών μεταναστών στις περιοχές του Πειραιά»

-Γιώργος Μπιθυμήτρης, Ερευνητής ΕΚΚΕ και Παναγιώτης Κουστένης, Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου: «Το κόκκινο και το μαύρο: εθνικισμός και ταξικές ταυτότητες στη Ναυπηγοεπισκευαστική Ζώνη Περάματος»

Οι επιστήμονες του Ε.Κ.Κ.Ε.  προσέφεραν δύο βιβλία στον κ. Καρύδη και στην κα Νταϊφά, με  τίτλο: «Διαδικασίες κοινωνικού μετασχηματισμού στον Πειραιά».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Υποψήφια Δημ. Σύμβουλος με τον συνδυασμό «Πειραιάς Νικητής» η Αλ. Κουρουκλάτου

Υποψήφια Δημοτική Σύμβουλος με τον Γιάννη Μώραλη και τον συνδυασμό «Πειραιάς Νικητής», στις προσεχείς αυτοδιοικητικές εκλογές θα είναι η Αλεξάνδρα Κουρουκλάτου. Η Αλεξάνδρα Κουρουκλάτου είναι 21 ετών. Γεννήθηκε, μεγάλωσε και ζει στον Πειραιά. Είναι φοιτήτρια του τμήματος Διοίκησης Ναυτιλιακών στο Aegean College. Ο Δήμαρχος Πειραιά κ. Γιάννης Μώραλης, σε δήλωσή[…]

Περισσότερα »

Δ. Πειραιά: Σεμινάριο στους παιδαγωγούς των Βρεφονηπιακών Σταθμών

Δωρεάν επιμορφωτικό σεμινάριο σε 28 παιδαγωγούς των Βρεφονηπιακών Σταθμών του Δήμου Πειραιά, θα πραγματοποιηθεί από Εικαστικό εργαστήρι, το Σάββατο 10 Οκτωβρίου από τις 11:00 έως τις 14:00. Το σεμινάριο θα διεξαχθεί στον 24ο Βρ/κο Σταθμό (Σ. Ζερβού 1 και Γιαννοπούλου, Παλ. Φάληρο), είναι τρίωρης διάρκειας και έχει ως θέμα: «Θεατρική κούκλα,[…]

Περισσότερα »

Σχολιάστε

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν κοινοποιείται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *