Eπόμενος σταθμός Βερολίνο για τον Κ. Μητσοτάκη

Μετά την πρώτη κομβική για την αποτύπωση του κυβερνητικού αναπτυξιακού πλάνου συνάντηση με τον πρόεδρο της Γαλλικής Δημοκρατίας, Εμανουέλ Μακρόν, ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, στρέφει το βλέμμα του στα δύο επόμενα κρίσιμα τετ α τετ σε διεθνές επίπεδο.

Οι συνομιλίες που θα έχει ο Έλληνας πρωθυπουργός με την καγκελάριο της Γερμανίας, Άνγκελα Μέρκελ, την Πέμπτη στο Βερολίνο και στις 2-3 Σεπτεμβρίου με τον Ολλανδό ομόλογό του, Μαρκ Ρούτε, στη Χάγη εντάσσονται στο πλαίσιο της αλλαγής του αφηγήματος στις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες.

Ένα αφήγημα που κρατάει στην πρώτη γραμμή του τις μεταρρυθμίσεις, την προώθηση σημαντικών επενδύσεων, την ανάπτυξη και τη δημιουργία νέων και καλύτερα αμειβόμενων θέσεων απασχόλησης, πριν το πρώτο κρίσιμο εσωτερικό ραντεβού της νέας χρονιάς. Αυτό της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης, από το βήμα της οποίας ο κ. Μητσοτάκης θα αναλύσει τις βασικές στοχεύσεις για την οικονομία, ανακοινώνοντας, παράλληλα, το επόμενο “πακέτο” των φοροελαφρύνσεων, το οποίο θα έχει ως στόχο να δοθούν νέες “ανάσες” στις επιχειρήσεις και τα φυσικά πρόσωπα.

Η στρατηγική του Μεγάρου Μαξίμου και του πρωθυπουργού, που έχει στην προμετωπίδα της το χτίσιμο ισχυρών συμμαχιών σε διεθνές επίπεδο και τις λύσεις στα προβλήματα της καθημερινότητας των πολιτών βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη. Το σήμα για την επιστροφή στην ευρωπαϊκή κανονικότητα ήδη έχει δοθεί και είναι σήμα δυνατό ως προς τις προθέσεις του κυβερνητικού στρατοπέδου, που προωθεί άμεσα το αναπτυξιακό νομοσχέδιο στη Βουλή, εν αναμονή του δεύτερου φορολογικού νομοσχεδίου, περί τα τέλη Σεπτεμβρίου.

Ήδη, στο μικροσκόπιο του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης βρίσκονται οι φοροελαφρύνσεις που θα “κουμπώσουν” με τον προϋπολογισμό του 2020 και αυτές, μεταξύ άλλων, θα σχετίζονται με:
– Τη μείωση από το 28% στο 24% του φορολογικού συντελεστή στα επιχειρηματικά κέρδη.
– Τη μείωση του φόρου στα διανεμόμενα κέρδη από το 10% στο 5%.
– Τη μείωση του ΦΠΑ σε ολόκληρο το τουριστικό πακέτο στο 13%.
– Την αναστολή του ΦΠΑ στην οικοδομική δραστηριότητα για τρία χρόνια.
– Την αναστολή του φόρου υπεραξίας για ακόμη τρία χρόνια.
– Την έκπτωση 40% των δαπανών για την αναβάθμιση των ακινήτων.

“Είναι γνωστό ότι θα πραγματοποιηθεί η πρώτη μείωση φόρου στις επιχειρήσεις από το 28% στο 24% κατά το 2020 για τα εισοδήματα του 2019. Και αυτό έχει το δημοσιονομικό περιθώριο να πραγματοποιηθεί. Όσον αφορά τα φυσικά πρόσωπα, η πρώτη μείωση θα αφορά τον εισαγωγικό φορολογικό συντελεστή, στο 9%. Ήδη το οικονομικό επιτελείο έχει ξεκινήσει τις συζητήσεις με τα Υπουργεία για την κατάρτιση του

Προϋπολογισμού του επόμενου έτους. Και ένα από τα βασικά ζητήματα είναι οι επισκοπήσεις δαπανών, οι οποίες αποκαλύπτουν από τα κάτω προς τα πάνω, πού μπορεί να υπάρξει περικοπή, χωρίς μείωση των δημοσίων υπηρεσιών προς τους πολίτες, αλλά και ο περιορισμός των οροφών των υπουργείων σε πιο ρεαλιστικά επίπεδα”, σχολιάζουν στελέχη της κυβέρνησης.

Στη συνάντηση που θα έχει ο Κυριάκος Μητσοτάκης με την Άνγκελα Μέρκελ, ο πρωθυπουργός (όπως και στο τετ α τετ με τον Εμανουέλ Μακρόν) θα φέρει στην πρώτη γραμμή το σχέδιό του για την ανάπτυξη της χώρας, περιγράφοντας το μεταρρυθμιστικό πλάνο της κυβέρνησής του.

Η υλοποίηση μίας αναπτυξιακής και φιλοεπενδυτικής στρατηγικής μετατρέπεται σε “κλειδί” για την ενίσχυση των επιχειρημάτων της Αθήνας σχετικά με τον στόχο-αιχμή της μείωσης των υψηλών πρωτογενών πλεονασμάτων. “Το θέμα έχει τεθεί με την επιστολή του Χρήστου Σταϊκούρα, στο πλαίσιο της ενισχυμένης εποπτείας, αλλά και στις διμερείς και διεθνείς επαφές που κάνει ο Κυριάκος Μητσοτάκης, αναπτύσσοντας το μεταρρυθμιστικό σχέδιο και το χρονοδιάγραμμα που έχει τεθεί.

Γίνονται όλα όσα χρειάζονται για να επιτευχθεί πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ, το 2019. Κάτι που το αμφισβητούσαν και οι ειδικοί της Κομισιόν στις τελευταίες εκθέσεις τους, έτσι ώστε να ανακτηθεί η αξιοπιστία της χώρας και να πειστούν οι εταίροι. Όπως ακριβώς έχουμε επισημάνει προεκλογικά, σε πρώτη φάση, τέθηκε σε εφαρμογή το μεταρρυθμιστικό σχέδιο και επιδιώκεται η ανάπτυξη της αξιοπιστίας της χώρας.

Βασική επιδίωξη αποτελεί η μείωση του στόχου για τα πλεονάσματα από το 2021, αφού πρώτα αποδειχθεί η μεταρρυθμιστική στρατηγική και η ανάκτηση της αξιοπιστίας της χώρας”, σημειώνουν κυβερνητικά στελέχη.
Capital.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Τη Δευτέρα η διάταξη για τις αρμοδιότητες στο ΕΣΡ

Κατατίθεται την Δευτέρα διάταξη που καταργεί το άρθρο 2Α του νόμου για τις τηλεοπτικές άδεις (N 4339/15), το οποίο μετέφερε τις αρμοδιότητες από το ΕΣΡ στην κυβέρνηση, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές. Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι όλες οι αρμοδιότητες, καθώς και αυτή του διαγωνισμού και των λεπτομερειών του, επανέρχονται στο[…]

Περισσότερα »

Γ. Βαρουφάκης: «Υπάρχει εναλλακτική λύση…»

«Υπάρχει εναλλακτική» λύση στην περίπτωση που δεν δοθεί τον Μάρτιο μέρος της δόσης στη χώρα, δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Βαρουφάκης. Πρόσθεσε ότι η κυβέρνηση έχει πρόγραμμα για τους επόμενους τέσσερις μήνες που συνδυάζει τη διασφάλιση της χρηματοδότησης από την Ε.Ε. με την εξόφληση των δόσεων προς το ΔΝΤ και[…]

Περισσότερα »

Σχολιάστε

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν κοινοποιείται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *