Έρχεται νέα χαλάρωση στα capital controls

Νέα χαλάρωση στα capital controls ετοιμάζει η κυβέρνηση, με νέα υπουργική απόφαση που δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως και έχει στόχο την ταχύτερη εξυπηρέτηση φυσικών και νομικών προσώπων και επιχειρήσεων.

Η απόφαση του υπουργού Οικονομικών κ. Ευκλείδη Τσακαλώτου έχει  θέμα “Ρυθμίσεις θεμάτων περιορισμών στην ανάληψη μετρητών και τη μεταφορά κεφαλαίων”

Ειδικότερα με την απόφαση:

  1. Επιτρέπεται πλέον το άνοιγμα λογαριασμού στα φυσικά πρόσωπα που μέχρι σήμερα δεν διέθεταν τραπεζικό λογαριασμό, όψεως ή καταθετικό, καθώς και η προσθήκη συνδικαιούχου σε λογαριασμό, μέσω της δημιουργίας νέου κωδικού πελάτη (Customer ID) σε πιστωτικό ίδρυμα. Προϋπόθεση για το άνοιγμα λογαριασμού είναι η μη ύπαρξη διαθέσιμου λογαριασμού σε άλλο πιστωτικό ίδρυμα του οποίου να είναι δικαιούχος, για το λόγο αυτό θα υποβάλλεται  από τον αιτούντα σχετική  υπεύθυνη δήλωση.
  2. Επιτρέπεται η πραγματοποίηση ανάληψης μετρητών έως του ποσοστού 100%, αντί του 50% που ίσχυε, του χρηματικού ποσού το οποίο, μετά την 01/12/2017, μεταφέρεται από την αλλοδαπή με μεταφορά πίστωσης σε υφιστάμενους λογαριασμούς, που τηρούνται σε πιστωτικό ίδρυμα στην Ελλάδα, με διαδικασία οριζόμενη από την Επιτροπή Έγκρισης Τραπεζικών Συναλλαγών».
  3. Επιτρέπονται συναλλαγές από τα καταστήματα των πιστωτικών ιδρυμάτων για νομικά πρόσωπα ή επιτηδευματίες προς το εξωτερικό στο πλαίσιο των επιχειρηματικών τους δραστηριοτήτων, που δεν υπερβαίνουν τις είκοσι χιλιάδες (20.000) ευρώ, αντί των 10.000 που ίσχυε μέχρι σήμερα, η καθεμία, ανά πελάτη, ανά ημέρα.

Οι ανωτέρω συναλλαγές ολοκληρώνονται κατόπιν προσκόμισης των σχετικών τιμολογίων και λοιπών παραστατικών και δικαιολογητικών, τα οποία θα συνοδεύονται υποχρεωτικά από υπεύθυνη δήλωση με την οποία τα ανωτέρω πρόσωπα δηλώνουν ότι τα ως άνω προσκομισθέντα έγγραφα είναι γνήσια και δεν έχουν προσκομισθεί σε άλλο πιστωτικό ίδρυμα.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Διέρρευσε το σχέδιο των δανειστών, δήλωση Ντράγκι

Τα δύο βασικά στοιχεία της πρότασης των δανειστών προς την Ελλάδα είναι πρωτογενή πλεονάσματα 1% εφέτος και 3,5% μεσοπρόθεσμα και καμία αναφορά στο θέμα του χρέους, όπως γράφει στους Financial Times ο Πήτερ Σπίγκελ. Το σχέδιο αυτό θα παρουσιαστεί στην αποψινή συνάντηση του προέδρου της Κομισιόν με τον Έλληνα πρωθυπουργό.[…]

Περισσότερα »

Φθηνότερες και ασφαλέστερες οι πληρωμές μέσω Διαδικτύου

Ανώτατο όριο στα τέλη που χρεώνουν οι τράπεζες στους λιανοπωλητές για την επεξεργασία των πληρωμών των αγοραστών θέτουν οι νέοι κανόνες που ενέκριναν οι ευρωβουλευτές. Τα μέλη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου ενέκριναν επίσης νομοσχέδιο που περιλαμβάνει μέτρα που θα κάνουν ασφαλέστερες τις πληρωμές μέσω Διαδικτύου, θα μειώσουν το κόστος και θα[…]

Περισσότερα »

Σχολιάστε

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν κοινοποιείται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *