Έρευνες για υδρογονάνθρακες στην Ήπειρο – Εφαλτήριο ανάπτυξης ή καταστροφής;

Του Θοδωρή Ασβεστόπουλου

Ημερίδα με θέμα την έρευνα και την εξόρυξη υδρογονανθράκων πραγματοποίησε η Πανηπειρωτική Συνομοσπονδία Ελλάδος την Δευτέρα 12 Μαρτίου στο Πνευματικό Κέντρο Ηπειρωτών στην Αθήνα, με σκοπό την ενημέρωση για τις εξελίξεις στις σχετικές δραστηριότητες στους νομούς Ιωαννίνων και Θεσπρωτίας.

Εισηγητές στην ημερίδα την οποία παρακολούθησαν με ενδιαφέρον πολλοί απόδημοι Ηπειρώτες και εκπρόσωποι φορέων, ήταν ο Γενικός Γραμματέας Ενέργειας και Ορυκτών Πρώτων Υλών του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Μιχάλης Βερροιόπουλος, ο γεωλόγος, πετρελαιολόγος, Καθηγητής του Πανεπιστημίου Πατρών, Αβραάμ Ζεληλίδης, ο Ομότιμος Καθηγητής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης Σαράντης Δημητριάδης, ο Φυσικός –Περιβαλλοντολόγος Νίκος Γιαννούλης, ο Δικηγόρος στον Άρειο Πάγο Μιχάλης Μαρτσέκης και εκπρόσωπος της εταιρείας που διενεργεί την έρευνα στο Οικόπεδο Ιωαννίνων-Θεσπρωτίας.

«Η ημερίδα έγινε ώστε να ακουστούν τόσο οι θετικές όσο και οι αρνητικές απόψεις για να βγουν τα σωστά συμπεράσματα και να παρθούν οι σωστές αποφάσεις όσον αφορά την έρευνα και την εξόρυξη των υδρογονανθράκων στην Ήπειρο», δήλωσε στο Κανάλι Ένα ο Πρόεδρος της Πανηπειρωτικής Συνομοσπονδίας Ελλάδος Γιώργος Δόσης.

«Είχε πραγματοποιηθεί αρχικά μία ημερίδα το 2014 με τις πρώτες συμβάσεις που είχαν υπογραφεί για το Οικόπεδο των Ιωαννίνων, τώρα άρχισαν να υλοποιούνται οι έρευνες ενώ πρόσφατα υπογράφηκαν οι συμβάσεις για τα κοιτάσματα σε Πρέβεζα, Άρτα και Ιόνιο Πέλαγος. Εμείς θέλουμε να ξέρουμε τι ακριβώς θα γίνει γιατί ακούγονται πολλά, ώστε να ξεκαθαρίσουμε τι είναι αλήθεια και τι είναι ψέμα», πρόσθεσε ο κ. Δόσης.

Υπ. Περιβάλλοντος: Μεγάλη αναπτυξιακή ευκαιρία 

«Η σημασία των υδρογονανθράκων για τη χώρα μας είναι γνωστή και έχει να κάνει τόσο με την αύξηση της γεωπολιτικής θέσης της Ελλάδας και κυρίως με την εξάρτηση της από τα εισαγόμενα καύσιμα την οποία και θέλουμε να μειώσουμε. Ειδικά για την Ήπειρο η έρευνα και η εκμετάλλευση των υδρογονανθράκων, εφόσον βρεθεί κάτι, είναι μία μεγάλη αναπτυξιακή ευκαιρία προκειμένου να δώσει δουλειές, εισόδημα και πόρους προς την τοπική αυτοδιοίκηση», δήλωσε στο Δημοτικό Ραδιόφωνο του Πειραιά ο Γενικός Γραμματέας Ενέργειας και Ορυκτών Πρώτων Υλών του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Μιχάλης Βερροιόπουλος.

Όπως πρόσθεσε, «Πρόκειται για μία δραστηριότητα η οποία απαιτεί εξειδικευμένη εργασία, καλοπληρωμένη και μόνιμη εργασία, όχι μόνο για τρεις με τέσσερις μήνες τον χρόνο, ενώ έχει παράλληλα άμεση σύνδεση με άλλες δραστηριότητες όπως η εστίαση, η βιομηχανία και συνολικά η μεταποίηση».

Υπό καθεστώς αυστηρών όρων

Ο κ. Βερροιόπουλος έκανε σαφές ότι, «Η έρευνα και η εκμετάλλευση των υδρογονανθράκων στην Ήπειρο θα γίνει μόνο υπό καθεστώς αυστηρών όρων και προϋποθέσεων σχετικά με την προστασία του περιβάλλοντος, την προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς και φυσικά την υγεία των κατοίκων».

Σχετικά με ενδεχόμενα προβλήματα με την Αλβανία λόγω των ερευνών για υδρογονάνθρακες στο βόρειο Ιόνιο σε συνδυασμό με το ακαθόριστο ζήτημα των θαλασσίων συνόρων, ο Γ.Γ. Ενέργειας και Ορυκτών Πρώτων Υλών είπε ότι, «Πρόσφατα η Βουλή ψήφισε και κύρωσε με νόμο την σύμβαση για το Οικόπεδο 2, που είναι δυτικά της Κέρκυρας, ενώ θα ακολουθήσει το ίδιο για το Οικόπεδο 1, που είναι βόρεια της Κέρκυρας και σε επαφή με την ΑΟΖ της Αλβανίας καθώς και για το Οικόπεδο 10, δυτικά της Πελοποννήσου».

«Ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γιώργος Σταθάκης, είπε ότι η χώρα μας είναι σε διαβουλεύσεις με την Αλβανία για τον καθορισμό των Αποκλειστικών Οικονομικών Ζωνών και δεν περιμένω να έχουμε τα ίδια προβλήματα που αντιμετωπίζουμε με την Τουρκία», εκτίμησε.

Η άλλη γνώμη… Καταστροφικά τα αποτελέσματα για τον τόπο

«Σύμφωνα με την σύμβαση που έχει υπογραφεί και έχει ξεκινήσει να υλοποιείται, δεν προβλέπεται τίποτα θετικό σχετικά με την ανάπτυξη της περιοχής. Η εταιρεία θα πουλάει όπου θέλει το προϊόν, η Ελλάδα θα παίρνει ψίχουλα σε σύγκριση με τα κέρδη και το σημαντικότερο, να σκεφτούμε την εικόνα σε τριανταπέντε με σαράντα χρόνια, όταν θα έχει τελειώσει το κοίτασμα, θα έχει απομυζηθεί το υπέδαφος, θα έχει βγει ο ορυκτός πλούτος από τα σπλάχνα της Ηπείρου και τελικά θα μείνουν αποκαΐδια», υποστήριξε το μέλος του Δ.Σ. της Πανηπειρωτικής και επικεφαλής της παράταξης «Ηπειρωτική Συσπείρωση» Σωτήρης Κολιούσης.

Εκτιμώντας την κατάσταση που θα ακολουθήσει την εξόρυξη υδρογονανθράκων είπε ότι, «Θα μείνει μία ξυρισμένη περιοχή, θα χαθεί αυτό το υπέροχο φυσικό και πολιτιστικό περιβάλλον αιώνων το οποίο οφείλουμε να το διασφαλίσουμε, ενώ θα καταστραφεί ακόμα και αυτή η μικρή οικονομική κίνηση που υπάρχει τώρα στην Ήπειρο, μία από τις φτωχότερες περιφέρειες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Δεν θα έχουμε ούτε τις γαλακτοκομικές εταιρείες, ούτε την παραγωγή κρασιών ούτε τον τουρισμό μας ήπιο ή θαλάσσιο».

«Υπάρχουν κι άλλες μορφές ανάπτυξης. Μας λένε επίσης για δημιουργία θέσεων εργασίας, που υπολογίζονται γύρω στις χίλιες, αλλά δεν μας λένε πόσες θέσεις εργασίας θα χαθούν, που θα είναι περισσότερες. Όλα όσα λέμε απορρέουν από τα ίδια τα ντοκουμέντα που έχουν υπογραφεί», σημείωσε ο κ. Κολιούσης.

Θετική η θέση του Δημάρχου Πωγωνίου

Μία από τις περιοχές στις οποίες θα διεξαχθούν έρευνες για κοιτάσματα υδρογονανθράκων είναι και το Πωγώνι της Περιφερειακής Ενότητας Ιωαννίνων. Επί του θέματος μίλησε στο Κανάλι Ένα και ο Δήμαρχος Πωγωνίου Κώστας Καψάλης, ο οποίος ήταν παρών στην ημερίδα.

«Είμαστε ακόμα στο πρώτο στάδιο το οποίο αφορά τις έρευνες και μόνο. Από τις συζητήσεις που είχαμε στον Δήμο μας αλλά και στους όμορους Δήμους με καθ’ ύλην αρμόδιους καθηγητές από διάφορα Πανεπιστήμια της Ελλάδας, όπως σεισμολόγους και γεωλόγους, αναδείχθηκε ότι τουλάχιστον στο στάδιο των ερευνών δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα ούτε στο περιβάλλον, ούτε στον υδρογεωλογικό τομέα, ούτε θα υπάρξει πρόβλημα με σεισμούς. Αυτό το ανέπτυξαν με σαφήνεια οι καθηγητές. Είναι ένα θέμα στο οποίο κύριο ρόλο έχει η γνώμη των επιστημόνων», είπε ο κ. Καψάλης, χωρίς πάντως να κρύψει κάποιες επιφυλάξεις.

«Εμείς ανησυχούμε από την άποψη ότι είναι για εμάς ένα θέμα πρωτόγνωρο. Γι’ αυτό φροντίζουμε να ενημερωθούμε επαρκώς ώστε να βγάλουμε όλα τα χρήσιμα συμπεράσματα για ένα τόσο σημαντικό ζήτημα που αφορά την περιοχή μας. Αν οι εξελίξεις είναι θετικές δεν θα έχουμε κανένα δικαίωμα ως Δήμος να αντιτεθούμε σε μία πρωτοβουλία που θα έχει αναπτυξιακές δυνατότητες για τον τόπο μας, έστω και αν αυτές είναι μικρές, αν και θέλω να πιστεύω ότι δεν θα είναι μικρές», πρόσθεσε ο Δήμαρχος Πωγωνίου.

Όπως επισήμανε, «Έχουμε πάρει ομόφωνη απόφαση στο Δημοτικό Συμβούλιο να γίνουν έρευνες στην περιοχή του Πωγωνίου και σε δεύτερη φάση, αν υπάρχουν θετικά αποτελέσματα για αποθέματα που μπορούν να εξορυχθούν, πάλι θα μελετήσουμε το θέμα και σύμφωνα με την άποψη των επιστημόνων θα αποφασίσουμε σε ποιο σημείο πρέπει να γίνουν οι εργασίες εξόρυξης. Σε πρώτη φάση πάντως δεν είμαστε αρνητικοί, όπως και όλη η τοπική κοινωνία πιστεύω, διότι από τις έρευνες θα εξάγουμε πολλά θετικά συμπεράσματα για το υδρολογικό μας σύστημα, ενώ οι μελέτες τις οποίες θα χρειαστεί ο Δήμος στο μέλλον, θα έχουν ως υπόβαθρο τα στοιχεία τα οποία θα αναδειχθούν από αυτές τις έρευνες».

Σε ένα χρόνο αιολικό πάρκο στο Πογώνι

Ο κ. Καψάλης αναφέρθηκε παράλληλα και στις εν εξελίξει εργασίες για την αξιοποίηση της αιολικής ενέργειας στο ακριτικό Πωγώνι: «Οι εργασίες για την δημιουργία του αιολικού πάρκου στην κορυφογραμμή του όρους Κασιδιάρης προχωρούν κανονικά και σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα θα ολοκληρωθούν στο τέλος της άνοιξης του 2019. Θα είναι ένα αιολικό πάρκο το οποίο κατά τα δύο τρίτα θα είναι στον Δήμο Πωγωνίου και το ένα τρίτο στον Δήμο Ζίτσας. Θα είναι πολλά τα οικονομικά οφέλη για τον Δήμο μας με κέρδη πάνω από 500.000 ευρώ τον χρόνο και περίπου 200.000 ευρώ θα πάνε απευθείας στους δημότες με την ανάλογη μείωση του ηλεκτρικού ρεύματος από τα νοικοκυριά τους συν τις παροχές που θα έχουμε όλο αυτό το διάστημα για έργα που είναι ζωτικής σημασίας για την περιοχή μας. Ένα έργο το οποίο δεν μολύνει το περιβάλλον, δεν δημιουργεί κανένα πρόβλημα και θα έλεγα ότι η χώρα μας είναι πολύ πίσω στον τομέα των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας. Επιτέλους μπήκαν μπροστά και θα δώσουν μία άλλη ώθηση και για το Πωγώνι και για τις απόμακρες περιοχές που τα οικονομικά τους είναι πολύ δύσκολα».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Μ. Σάββατο: «Αναστάσεως ημέρα λαμπρυνθώμεν λαοί…»

Το Μ. Σάββατο επιτελούμε ανάμνηση της ταφής του Σώματος του Χριστού, από το οποίο δε χωρίστηκε η Θεότητα Του και της καθόδου της Ψυχής Του στον Άδη, ενωμένη και αυτή με την παντοδύναμη Θεότητα Του.  Εκεί ενίκησε τον Άδη και ελευθέρωσε τις κρατημένες σ´ αυτόν ψυχές.   Σήμερα, Σάββατο, ο[…]

Περισσότερα »

Στις φλόγες δύο αυτοκίνητα στους Αμπελόκηπους Αττικής

Πυρκαγιά από άγνωστη αιτία εκδηλώθηκε το μεσημέρι σε δύο Ι.Χ. αυτοκίνητα, σε υπαίθριο χώρο στάθμευσης, σε πυλωτή πολυκατοικίας, επί της οδού Κασσιανής στους Αμπελόκηπους Αττικής. Η Πυροσβεστική, η οποία ενημερώθηκε στις 15.40, έσπευσε στο σημείο με πέντε οχήματα και 15 πυροσβέστες. Τα δύο οχήματα υπέστησαν εκτεταμένες ζημιές. naftemporiki.gr Bio Latest Posts[…]

Περισσότερα »

Σχολιάστε

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν κοινοποιείται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *