ΕΡΓΑΝΗ: Μειώθηκε η απασχόληση τον Ιανουάριο

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα του Πληροφοριακού Συστήματος «ΕΡΓΑΝΗ», κατά το μήνα Ιανουάριο 2017 καταγράφεται μείωση της μισθωτής απασχόλησης στον ιδιωτικό τομέα, καθώς προκύπτει αρνητικό ισοζύγιο προσλήψεων – αποχωρήσεων κατά 29.817 θέσεις εργασίας.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα στοιχεία των ροών μισθωτής απασχόλησης του Ιανουαρίου 2017, οι αναγγελίες πρόσληψης ανήλθαν σε 126.501, ενώ οι αποχωρήσεις σε 156.318. Από τις 156.318 συνολικά αποχωρήσεις, οι 73.609 προήλθαν από οικειοθελείς αποχωρήσεις και οι 82.709 από καταγγελίες συμβάσεων αορίστου χρόνου ή λήξεις συμβάσεων ορισμένου χρόνου.

Θα πρέπει επιπλέον να επισημανθεί ότι ο μήνας Ιανουάριος παρουσιάζει αρνητικό ισοζύγιο από το 2001 μέχρι σήμερα, κατά σχεδόν απόλυτο τρόπο.

Το Υπουργείο Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης παρακολουθεί με προσοχή τις μεταβολές στην αγορά εργασίας, ιδιαίτερα μετά από ένα έτος, το 2016, το οποίο ολοκληρώθηκε με την καλύτερη επίδοση από το 2001, δηλαδή θετικό ισοζύγιο προσλήψεων- απολύσεων κατά 136.260 θέσεις εργασίας.

Σε ότι αφορά την επίδοση του Ιανουαρίου του 2017, το αρνητικό ισοζύγιο διαμορφώνεται κυρίως από τέσσερις κλάδους: Λιανικό Εμπόριο (-5.895), Εστίαση (-10.000), Δραστηριότητες Απασχόλησης (-3.564) και Καταλύματα (-1.965).

Και οι τέσσερις αυτοί κλάδοι παρουσιάζουν αύξηση της ζήτησης για εποχιακή απασχόληση την περίοδο των εορτών και το μεγαλύτερο ποσοστό από τις θέσεις εργασίας που χάθηκαν αφορούν τέτοιου τύπου απασχόληση, δηλαδή θέσεις σε κλάδους που χρειάζονται επιπλέον προσωπικό λόγω της εορταστικής περιόδου.

Αυτό επιβεβαιώνεται και από το γεγονός ότι στο πρώτο πενθήμερο του Ιανουαρίου οι αποχωρήσεις/απολύσεις/λύσεις συμβάσεων ανήλθαν σε 33.000, ενώ τον υπόλοιπο μήνα, το ισοζύγιο ήταν θετικό κατά 4.000 θέσεις εργασίας.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Αυξημένες ρευστοποιήσεις στα ελληνικά ομόλογα

Ρευστοποιήσεις καταγράφονται σήμερα στην ελληνική αγορά ομολόγων με το κλίμα να επηρεάζεται από τα στοιχεία για το ΑΕΠ δευτέρου τριμήνου, τα οποία ερμηνεύθηκαν ως ανησυχητική ένδειξη από τους επενδυτές. Το δεκαετές ελληνικό ομόλογο σημειώνει σήμερα απόδοση 4,46%, ενώ το πενταετές ελληνικό ομόλογο καταγράφει απόδοση 3,46%. Αυτό το οποίο προκαλεί εντύπωση είναι ότι οι αποδόσεις των[…]

Περισσότερα »

Πληθαίνουν οι φωνές για την προστασία της πρώτης κατοικίας.

Η προστασία της πρώτης κατοικίας από τους πλειστηριασμούς απασχολεί όχι μόνο τους πολίτες που αντιμετωπίζουν οικονομικές δυσκολίες αλλά και κοινωνικούς φορείς. H κυβέρνηση δηλώνει ότι προτίθεται τελικά να προχωρήσει στο πάγωμα των πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας για χρέη προς το Δημόσιο τουλάχιστον έως το τέλος του 2017, διευκρινίζοντας με ανακοίνωσή της[…]

Περισσότερα »

Σχολιάστε

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν κοινοποιείται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *