Επετειακές εκθέσεις για Μάχη Θερμοπυλών-Ναυμαχία Σαλαμίνας-Επανάσταση 1821

Με μια αύξηση της τάξης του 27,71% στον αριθμό των επισκεπτών του κατά την πενταετία 2015-2019, το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο ατενίζει με αισιοδοξία το μέλλον. Αλλά και με όραμα, που βασίζεται στην εξωστρέφεια των δράσεών του και, κυρίως, στη μοναδικότητα της εμπειρίας που προσφέρουν οι πλούσιες συλλογές του.

«Έχοντας ως μέτρο όσα κατακτήθηκαν την προηγούμενη πενταετία, συνεχίζουμε έναν νέο κύκλο δημιουργίας με στόχο την περαιτέρω ενίσχυση του στίγματος του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου σε εθνικό και διεθνές επίπεδο.

Ειδικότερα, ως προς τη σχέση του με την κοινωνία, το πρώτο μουσείο της χώρας οφείλει να αφουγκράζεται, να παρακολουθεί και να συμμετέχει ενεργά στη συλλογική μας πορεία. Λαμπρή ευκαιρία προς αυτή την κατεύθυνση αποτελούν οι ιστορικές επέτειοι της επόμενης διετίας», δήλωσε απόψε από την Αίθουσα του Βωμού, η διευθύντρια του Μουσείου, Μαρία Λαγογιάννη, παρουσιάζοντας το έργο του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου κατά το 2019, αλλά και τον προγραμματισμό για το 2020.

Στην εκδήλωση παραβρέθηκε και η υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού, Λίνα Μενδώνη, η οποία μίλησε για το Μουσείο και το έργο σύνδεσής του με το Ακροπόλ και της συλλειτουργίας του με το ΕΜΠ που προχωρά.

Όπως επισημάνθηκε στην παρουσίαση, το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο σχεδιάζει να τιμήσει την επέτειο των 2.500 χρόνων από τη μάχη των Θερμοπυλών και τη ναυμαχία της Σαλαμίνας, καθώς και την επέτειο των 200 χρόνων από την Επανάσταση του 1821, με ένα σπονδυλωτό εκθεσιακό πρόγραμμα.

Η θεά Νίκη θα γεφυρώσει τις επετειακές εκθέσεις

«Στο πλαίσιο αυτό, η έννοια της Νίκης θα λειτουργήσει ως συνεκτικός σύνδεσμος ανάμεσα στις διαφορετικές εκθεσιακές αφηγήσεις. Η γυναικεία φτερωτή θεότητα των Ελλήνων θα γεφυρώσει τις επετειακές εκθέσεις, προσφέροντας διαχρονικές αναφορές συμβολισμών σε όσα κινούν και εμπνέουν τον άνθρωπο», σημείωσε η κ. Λαγογιάννη.

Πιο συγκεκριμένα, με γοργούς ρυθμούς ετοιμάζεται η πρώτη έκθεση «Δι’ αυτά πολεμήσαμεν… Αρχαιότητες και Ελληνική Επανάσταση» (ο τίτλος δανείζεται το γνωστό απόφθεγμα του στρατηγού Μακρυγιάννη), που εστιάζει στον ρόλο τον οποίον έπαιξαν οι ελληνικές αρχαιότητες στην ιδεολογική ενίσχυση της μεγάλης εθνεγερσίας. Στην έκθεση θα συνδυαστούν αρχαιότητες από τις πρώτες συλλογές του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου με νεότερα έργα, προσωρινά δάνεια από άλλους φορείς. Μετά το πέρας της, θα παρουσιασθεί ως ψηφιακή ή εικονική έκθεση στην ιστοσελίδα του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου, έτσι ώστε να είναι προσιτή σε όλη τη διάρκεια του 2021 σε ένα ευρύτερο κοινό.

Πτυχές του νικηφόρου αγώνα των Ελλήνων κατά των Περσών

Η δεύτερη θεματική έκθεση σχεδιάζεται με αφορμή την επέτειο των 2.500 ετών από τη μάχη των Θερμοπυλών και τη ναυμαχία της Σαλαμίνας. Αρχαία τεκμήρια που αναδεικνύουν πτυχές του νικηφόρου αγώνα των Ελλήνων κατά των Περσών θα συνοδεύονται από νεότερα έργα και ερμηνευτικό υλικό με σκοπό να φωτίσουν τον αντίκτυπο που είχαν οι σημαντικές αυτές Νίκες στην ιδεολογική προετοιμασία του 1821 αλλά και στη νεότερη εποχή.

Η έκθεση προγραμματίζεται να εγκαινιαστεί την Τρίτη 29 Σεπτεμβρίου 2020, ημέρα που σύμφωνα με τις ιστορικές πηγές ολοκληρώθηκε η ναυμαχία της Σαλαμίνας.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Η Παιδική Χορωδία του Δικηγορικού Συλλόγου Πειραιά στο “Κανάλι Ένα”

Από την Κατερίνα Παπαγεωργίου… Η παιδική χορωδία του Δικηγορικού Συλλόγου Πειραιά, επισκέφθηκε τις εορταστικές μέρες στο Καναλι 1 φιλοξενούμενη στην εκπομπή “Τριαντάφυλλα με μέλι” Περισσότερα από 25 πανέμορφα παιδιά νηπιαγωγείου και Δημοτικού στριμωγμένα στο στούντιο και εντυπωσιασμένα από τον τρόπο που γίνεται μια εκπομπή, μας χάρισαν χριστουγεννιάτικα τραγούδια με τη[…]

Περισσότερα »

Vinyl is Back: Η 10η Γιορτή του Βινυλίου και της Μουσικής

Στην τελική ευθεία βρίσκεται το Vinyl is Back, η κορυφαία εκδήλωση για το βινύλιο στη χώρα, που έγινε θεσμός και γιορτάζει το 10ο τριήμερό του καλωσορίζοντας την άνοιξη γεμάτο βινύλια και μουσικές εκπλήξεις την Παρασκευή 17, Σάββατο 18 και Κυριακή 19 Μαρτίου στο «Μουσείο Αυτοκινήτου» με ελεύθερη είσοδο! Τα σημαντικότερα[…]

Περισσότερα »

Σχολιάστε

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν κοινοποιείται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *