Home

ΡΟΗ  ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Εθνική μπάσκετ: Οι δηλώσεις Ιτούδη και Αντετονκούμπο

0 σχόλια ΑΘΛΗΤΙΚΑ ΜΠΑΣΚΕΤ

Σύνθημα για σκληρή δουλειά και αξιοποίηση κάθε δευτερολέπτου προπόνησης έδωσε ο Δημήτρης Ιτούδης για την Εθνική Ανδρών. Ο ομοσπονδιακός προπονητής δεν θέλησε να μπει σε κουβέντες περί μεταλλίου και εστίασε στο να προετοιμαστεί η ελληνική ομάδα με τον καλύτερο δυνατό τρόπο.

Αναλυτικά μίλησε:

Για τις μεγάλες προσδοκίες που υπάρχουν: «Να σας ευχαριστήσω κατ’ αρχάς, που είστε εδώ. Δεν είμαστε έτοιμοι ακόμα. Είμαστε στη διαδικασία του να γίνουμε έτοιμοι. Προτρέχουμε πάρα πολύ. Οι προσδοκίες είναι καλές, αλλά πρέπει να βασίζονται σε γνώση. Ακόμα δεν έχουμε γίνει ομάδα. Ακόμα οι αθλητές δεν ξέρουν εμένα και εγώ τους αθλητές. Υπάρχουν διάφορα προβλήματα. Από την αρχή της προετοιμασίας μάς λείπει ο Παπαγιάννης και δεν προπονείται μαζί μας. Δεν μπορούν να βγουν συμπεράσματα. Θανάσης, Γιάννης και Τάιλερ μπήκαν στην προπόνηση στις 4 του μήνα. Σήμερα ο Γιάννης δεν θα είναι στην προπόνηση. Το γιατί ανήκει στο ιατρικό τιμ. Αυτό το οποίο θέλουμε είναι να έχουμε τους αθλητές στην καλύτερη δυνατή κατάσταση. Όταν ο αθλητής δεν είναι στο 100%, δεν τον διαχειρίζομαι στον αγωνιστικό χώρο. Ο χρόνος είναι λίγος, χρειαζόμαστε και το κάθε δευτερόλεπτο. Όταν θα γίνουμε ομάδα, τότε θα μπορούμε να μιλάμε για συμπεράσματα. Προφανώς η λέξη βάθρο είναι κάτι που δεν μας αγγίζει. Μας αγγίζει σαν ιδέα ή σαν ένα όνειρο. Όμως δεν είμαστε εδώ για να ονειρευόμαστε, αλλά για να κάνουμε πράξη και να δουλέψουμε. Είμαστε εδώ για να χρησιμοποιούμε και το τελευταίο δευτερόλεπτο. Να είμαστε εδώ, ακόμη και αν πονάμε λίγο, ακόμη αν έχουμε το οποιοδήποτε πρόβλημα. Αυτό μπορούμε να το υποσχεθούμε. Ότι θα προσπαθήσουμε να βρούμε τον τρόπο για να δώσουμε τα πάντα!».

Για την παρουσία του Γιάννη Αντετοκούνμπο: «Έχουμε την τύχη και τη χαρά να έχουμε έναν παγκόσμιου επιπέδου αθλητή, ίσως τον καλύτερο σε αυτό το επίπεδο. Έχουμε ταυτόχρονα πολλούς καλούς αθλητές από τον ευρωπαϊκό χώρο, που μπορούν να δημιουργήσουν για τον εαυτό τους. Αυτά τα δύο στοιχεία πρέπει να τα παντρέψουμε, με spacing, μομέντουμ και τι πρέπει να κάνει ο καθένας στο παρκέ. Αυτό χρειάζεται προπονήσεις. Δεν υπάρχει μαγική συνταγή. Επανάληψη, βίντεο, διόρθωση. Δεν έχουμε να κάνουμε με σεζόν δέκα μηνών. Έχουμε να κάνουμε με ένα σπριντ. Πρέπει να προσαρμόσουμε το παιχνίδι μας όταν δημιουργεί ο Γιάννης, ο Τάιλερ, ο Νικ, ο Κώστας… Όταν θα είμαστε όλοι μαζί, θα μπορούμε να μιλήσουμε πιο ξεκάθαρα».

Για τη σημασία της άμυνας: «Η άμυνα είναι αναπόσπαστο κομμάτι του παιχνιδιού. Οι αθλητές ήρθαν όλοι με διάθεση και αυτό είναι πολύ σημαντικό. Έχουμε κορμιά, που μπορούν να γεμίσουν τη ρακέτα και να προσαρμοστούν στην ευρωπαϊκή πραγματικότητα. Να στείλουν τον αντίπαλο σε λάθη. Ένα στοιχείο θα πρέπει να είναι το να οδηγήσουμε τον αντίπαλο σε λάθη. Να δημιουργήσουμε λάθη με την καλή μας αμυντική συμπεριφορά και να το εκμεταλλευτούμε στο ανοιχτό γήπεδο. Ένα στοιχείο θα είναι και αυτό. Όχι, όμως, το μόνο. Θα πρέπει να έχουμε μία ταυτότητα ομάδας, η οποία αμυντικά θα ξέρει τι πρέπει να κάνει. Ο καθένας θα βάλει το κομμάτι του και θα προσπαθήσει να φτιάξει πράγματα για εκείνον και τους συμπαίκτες του. Οποιοσδήποτε είναι αυτό. Θα προσπαθήσουμε να έχουμε συνοχή και να φτιάξουμε καταστάσεις. Μια ομάδα για να χάσει δεν έχει να κάνει μόνο με το επιθετικό ή μόνο με το αμυντικό κομμάτι. Προφανώς αν είσαι καλός στην επίθεση παίρνεις ενέργεια για να παίξεις καλύτερη άμυνα».

Για το πώς θα διαχειριστεί τόσες προσωπικότητες: «Το θέμα είναι καθεμία από αυτές τις προσωπικότητες πώς θα διαχειριστεί την κατάσταση από μόνος του. Να ξέρουμε πού πρέπει να βρίσκεται ο καθένας. Όσο μπορούμε να το κάνουμε. Τίποτα δεν είναι εύκολο στη ζωή. Μεγάλα πράγματα και καλά πράγματα ήρθαν όταν δεν τα περιμένατε. Προσπαθούμε να πάμε βήμα-βήμα, προπόνηση-προπόνηση, κατάσταση-κατάσταση. Πρώτη φορά έχουμε τόσο μεγάλα μίτινγκ με τους προπονητές. Έχουμε μακρά μίτινγκ, με τα οποία προσπαθούμε να βρούμε την κατάλληλη χημεία».

Για το πώς θα καταλήξει στη δωδεκάδα: «Στη σημερινή προπόνηση είμαστε μείον τρεις. Αυτό που εύχομαι είναι αυτοί που θα μείνουμε να είναι όλοι υγιείς, να είναι στο 100% και να είναι δικός μου πονοκέφαλος ποιοι θα πάνε στο Ευρωμπάσκετ. Και μην ξεχνάμε πως πριν έχουμε και τα παράθυρα».

Για τον περιορισμένο χρόνο προετοιμασίας: «Αυτή είναι η πρόκληση για εμένα. Να βάλουμε απλά πράγματα τα οποία μπορεί να γίνουν σύνθετα στην πορεία. Να ξεκινήσουμε με κάτι απλό. Πώς τρέχουμε, ποιες είναι οι αποστάσεις, ποιες είναι οι γραμμές που τρέχουμε. Οι αθλητές αυτοί είναι σε υψηλό επίπεδο ούτως ή άλλως. Μπορείς να αλλάξεις τη γωνία σε ένα Pick and roll και να είναι ένα νέο σύστημα. Δεν είναι κάτι δύσκολο για αυτού του επιπέδου τους αθλητές. Εγώ πρέπει να προσαρμοστώ στις αδυναμίες και τις δυνατότητες των αθλητών. Πάμε στην επόμενη προπόνηση. Αυτό είναι το μέλλον το προπονητικό. Η επόμενη προπόνηση».

Ο Γιάννης Αντετοκούνμπο απέφυγε τις μεγαλοστομίες περί μεταλλίου και τόνισε πως για την Εθνική Ανδρών προέχει να γίνει μια γροθιά. Ο ίδιος δήλωσε διατεθειμένος να κάνει ό,τι του ζητηθεί για να βοηθήσει στη λειτουργία της ομάδας, ενώ δεν έκρυψε την περηφάνια του που έχει στο πλευρό του τα τρία αδέρφια του, Θανάση, Κώστα και Άλεξ.

Από τα πρώτα του λόγια φάνηκε πόσο χαμηλούς τόνους κρατά. «Δεν έχει σχέση τι περιμένει ο κόσμος, αλλά ο προπονητής και η ομάδα. Εμείς παίζουμε το μπάσκετ. Σε όσες διοργανώσεις έχω πάει, δεν έχουμε περάσει στην οκτάδα. Αυτό είναι ένα βήμα για εμάς. Στο τέλος της ημέρας πρέπει να κάνουμε προπόνηση, να γίνουμε καλύτεροι, να δεθούμε σαν ομάδα. Αυτήν τη στιγμή δεν είμαστε έτοιμοι για μετάλλια, πρέπει να δέσουμε σαν ομάδα, να δημιουργήσουμε χημεία. Πρέπει να θέτουμε στόχους, που είναι ρεαλιστικοί, έτσι είμαι και εγώ σαν άνθρωπος. Δεν σκέφτομαι ότι πάω να κερδίσω τίτλους. Πρέπει να κάνουμε το επόμενο βήμα και αυτό είναι η οκτάδα, μακάρι να το πετύχουμε. Να γίνουμε ομάδα, γιατί όλοι στο χωριό τους είναι οι καλύτεροι. Και εγώ στο χωριό μου, το Μιλγουόκι, είμαι ο καλύτερος και ο Σλούκας εδώ είναι πρωταθλητής και ο Αγραβάνης στον Προμηθέα, αλλά πρέπει να μάθουμε να παίζουμε σαν ομάδα».

Αναφορικά με τη συνύπαρξή του στην Εθνική ομάδα με τα τρία αδέρφια του, είμαι: «Νιώθω περήφανος. Είναι τρομερό συναίσθημα να αγωνίζομαι με τα αδέρφια μου στην Εθνική. Είμαι χαρούμενος, ένα όνειρο, που έχει γίνει πραγματικότητα, το λέγαμε από τότε, που είμασταν μικροί. Να κάνουμε μαζί προπόνηση, να μαρκάρουμε ο ένας τον άλλον, να παίξω με τον Κώστα, να παίξω με τον Άλεξ. Είμαστε πολύ χαρούμενοι, που έχει γίνει όλο αυτό, η μητέρα μας είναι περήφανη και ανυπομονεί να έρθει στο ματς».

Όσο για τις μεγάλες προσδοκίες που υπάρχουν φέτος:«Και γιατί δεν ήταν τις προηγούμενες φορές πιθανό το μετάλλιο και είναι τώρα; Δεν μπορεί να σκεφτόμαστε μετάλλιο, πάντα αυτό κάνουμε και τρώμε τα μούτρα μας. Πρέπει να πετύχουμε κάτι πριν αποχωρήσουν οι Καλάθης, Σλούκας, Παπανικολάου… Όμως δεν κέρδισα πρωτάθλημα, γιατί σκεφτόμουν τον τίτλο στο NBA. Βήμα-βήμα, να γίνουμε καλύτεροι πρέπει».

Σχετικά με την προσαρμογή του στην Εθνική ομάδα είπε: «Τρομερή δουλειά στην προπόνηση κάνει ο προπονητής μας. Δεν είμαι ο καλύτερος παίκτης στον κόσμο. Το θέμα δεν είναι να παίζει ο καθένας όπως παίζει στην ομάδα του, εγώ στους Μπακς, ο Σλούκας στον Ολυμπιακό ή ο Παπαπέτρου στον Παναθηναϊκό. Αλλά να παίζουμε όλοι σαν ένα. Δεν γίνεται να προσαρμοστούν έντεκα άτομα σε έναν. Έχουμε τρεις βδομάδες να δεθούμε και να κάνουμε το καλύτερο που μπορούμε. Έχουμε τρεις εβδομάδες να δεθούμε. Θα προσαρμοστώ εγώ στην Εθνική και όχι αυτή σε εμένα. Θα κάνω ό,τι μου ζητηθεί, θα παίξω ‘5’, ακόμα και… 6-7 θα παίξω. Ό,τι μου ζητηθεί. Από την προπόνηση, που κάναμε χθες, δεν νομίζω ότι είμαστε ομάδα για μετάλλιο. Έχουμε, όμως, την ευκαιρία, αν ακούσουμε τον προπονητή μας, αν δουλέψουμε σωστά, να το κάνουμε. Είναι δύσκολο, αλλά πρέπει να έχω ρεαλιστικούς στόχους. Τα μυαλά μου δεν παίρνουν αέρα. Είμαι ταπεινός. Μακάρι να προκριθούμε».

 

Σχετικά Αρθρα

Σχολιάστε

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν κοινοποιείται.