Έτοιμος για το διετές υποχρεωτικό Νηπιαγωγείο o Δήμος Πειραιά

Ο Δήμος Πειραιά είναι έτοιμος να εφαρμόσει το θεσμό της Προσχολικής Αγωγής με τη θέσπιση της υποχρεωτικής ένταξης των νηπίων στο νηπιαγωγείο από τεσσάρων ετών για προσαρμογή ενόψει της εγγραφής τους στο Δημοτικό, παρά τις αντιξοότητες που δημιούργησε η προηγούμενη Κυβέρνηση, η οποία το 2018 ανακοίνωσε ότι η Προσχολική Αγωγή θα εφαρμόζεται από του χρόνου και ξαφνικά πριν τέσσερις μήνες ανήγγειλε ότι ο θεσμός θα αρχίσει να λειτουργεί από φέτος τον Σεπτέμβριο και μάλιστα με ευθύνη των Δήμων.

Αυτό δήλωσε ο Δήμαρχος Πειραιά, Γιάννης Μώραλης, χθες στο Δημοτικό Συμβούλιο απαντώντας σε καταγγελία του συνδυασμού «ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ» που ισχυριζόταν ότι ετοιμάζεται στοίβαγμα παιδιών σε ακατάλληλες και προκάτ αίθουσες και ότι πολλά παιδιά θα μείνουν εκτός των δημοτικών βρεφονηπιακών σταθμών.

Ο Γιάννης Μώραλης, υπογράμμισε ότι όντως βρέθηκε απέναντι σε μια εξαιρετικά δύσκολη κατάσταση γιατί ενώ όλοι δούλευαν με προοπτική να ετοιμάσουν τις υποδομές για την υποδοχή των προνηπίων το 2020, ξαφνικά του είπαν ότι θα πρέπει να είναι όλα έτοιμα φέτος.

«Μας φόρτωσαν ένα σωρό ευθύνες, τόνισε χαρακτηριστικά ο Δήμαρχος χωρίς να μας δώσουν ούτε χρονικό περιθώριο ούτε χρήματα.  Εμείς – συνέχισε ο κ. Μώραλης – από την αρχή είχαμε ζητήσει να εφαρμοστεί από φέτος ο θεσμός του υποχρεωτικού προνηπίου αλλά η τότε Κυβέρνηση δεν μας το επέτρεπε.  Και όταν προσαρμόσαμε το πρόγραμμά μας για να λειτουργήσει ο θεσμός την περίοδο 2020-2021 μας είπαν ότι θα εφαρμοστεί από φέτος!».

Γονείς και δάσκαλοι για τις προκάτ αίθουσες

Κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης μίλησαν εκπρόσωποι των γονέων και των δασκάλων που εξέφρασαν την αγωνία τους για τις συνθήκες που θα αντιμετωπίσουν τα προνήπια και τα νήπια και τόνισαν ότι είναι απαράδεκτο να στεγάζονται σε αίθουσες προκάτ.

Ο Δήμαρχος στο σημείο αυτό παρουσίασε ένα πρακτικό από σύσκεψη που είχε γίνει το 2018 με τη συμμετοχή του ίδιου, εκπροσώπων δασκάλων και γονέων υπό την Προεδρία του Δ/ντη Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης κου. Νίκα στο οποίο συμφωνούσαν όλοι ότι δεν ενοχλεί ούτε εγκυμονεί κινδύνους η παραμονή των νηπίων και των προνήπιων σε προκάτ αίθουσες.

«Γιατί τότε δεν σας πείραζαν οι προκάτ αίθουσες και σας πειράζουν τώρα;», ρώτησε ο Δήμαρχος τους εκπροσώπους των Γονέων και των Δασκάλων. «Τι μεσολάβησε και φέτος τα προκάτ έγιναν ακατάλληλα ενώ μόλις πριν ένα χρόνο εσείς οι ίδιοι λέγατε ότι είναι κατάλληλα;», πρόσθεσε.

Οι παιδικοί σταθμοί 

Το θέμα των βρεφονηπιακών σταθμών ανέλυσε η Εντεταλμένη Σύμβουλος Χαραλαμπία Ζηλάκου, η οποία είπε πως έχουν διατεθεί 215 θέσεις νηπίων και 35 θέσεις βρεφών για να καλυφθούν μέσω των voucher που χορηγεί το ΕΣΠΑ.

Μέχρι στιγμής, είπε, έχουν καλυφθεί οι θέσεις των βρεφών ενώ για τα νήπια έχουν γίνει μόνο 96 αιτήσεις, δηλαδή υπάρχουν ακόμα 119 θέσεις κενές.  Για τους Δημοτικούς Σταθμούς ανέφερε ότι έχουν γίνει 509 αιτήσεις για 624 θέσεις νηπίων και 166 αιτήσεις για 250 θέσεις βρεφών.

Όπως φαίνεται υπάρχουν αρκετά κενά και μάλλον όλα τα αιτήματα των γονέων που θέλουν να εντάξουν τα παιδία τους στους βρεφονηπιακούς σταθμούς του Δήμου θα ικανοποιηθούν, αν όχι τον Σεπτέμβριο, που δεν θα επαρκεί το προσωπικό, σίγουρα τον Οκτώβριο που θα έχει έρθει και το υπόλοιπο προσωπικό και οι βρεφονηπιακοί σταθμοί του Δήμου θα μπορούν να λειτουργούν με πλήρη δυναμικότητα.

Όπως είπε ο Δήμαρχος, σύντομα θα ανοίξουν τρία νέα τμήματα για βρέφη ενώ αναζητούνται δύο ακίνητα στην Α’ και την Β’ Κοινότητα για να μισθωθούν προκειμένου να στεγάσουν δύο νέους βρεφονηπιακούς σταθμούς του Δήμου.

Παράλληλα προχωρούν οι διαδικασίες για την κατασκευή νέου σύγχρονου βρεφονηπιακού σταθμού στα Καμίνια, στο οικόπεδο του παλαιού κινηματογράφου «ΓΚΛΟΡΙΑ» που εξαγόρασε πριν λίγο καιρό ο Δήμος αντί 750,000 ευρώ.

ΝΙΚΟΣ ΠΑΡΑΣΚΕΥΑΣ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Διανομή 50 τόνων ροδάκινων από την Π.Ε. Πειραιά

Αυτή την εβδομάδα συνεχίζεται το πρόγραμμα διανομής οπωροκηπευτικών σε οικονομικά ασθενέστερους συμπολίτες μας, που έχει υλοποιεί η Περιφερειακή Ενότητα Πειραιά σε συνεργασία με τους Δήμους της περιοχής. Έτσι: Την Τρίτη 29/9 θα διατεθούν στον Δήμο Κερατσινίου- Δραπετσώνας 10 τόνοι ροδάκινα. Την Τετάρτη 30/9 στον Δήμο Πειραιά 20 τόνοι ροδάκινα Την[…]

Περισσότερα »

Σχολιάστε

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν κοινοποιείται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *