Eurogroup: Εξετάζεται ο δημοσιονομικός χώρος της Ελλάδας

Η Ελλάδα δεν ήταν στις έξι χώρες που έλαβαν παρατηρήσεις επί του προϋπολογισμού, τόνισε ο Π. Μοσκοβισί. Εξετάζουμε τα περιθώρια, συμπληρώνει ο Σεντένο. Μήνυμα Ρέγκινγκ ότι οι δεσμεύσεις πρέπει να τηρούνται ή να συζητούνται με τους θεσμούς. Ασφυκτική πίεση στην Ιταλία για τον προϋπολογισμό.
«Δεν συζητήθηκε η Ελλάδα αλλά επειδή το θέμα των συντάξεων επανέρχεται εξετάζουμε πόσος δημοσιονομικός χώρος υπάρχει ώστε να χρησιμοποιήσει η Ελλάδα», απάντησε σε σχετική ερώτηση ο Μάριο Σεντένο.
Όπως είπε ο δημοσιονομικός χώρος σημαίνει πόσο πάνω από τον στόχο του 3,5% του ΑΠΕ είναι το πρωτογενές πλεόνασμα για το 2019. Ο στόχος δεν συζητείται, αυτό που βλέπουμε είναι τι πρόκειται να συμβεί με το δημοσιονομικό χώρο και αν θα χρησιμοποιηθεί, αυτό είναι υπό συζήτηση.
Ο δε Πιέρ Μοσκοβισί δήλωσε ότι Ελλάδα δεν ήταν στις έξι χώρες που έλαβαν παρατηρήσεις επί του προϋπολογισμού. Αυτό σημαίνει ότι δεν έχουμε παρατηρήσεις να απευθύνουμε στην Ελλάδα και αυτό είναι καλό γιατί πρώτη φορά η χώρα είναι στην διαδικασία του «ευρωπαϊκού εξαμήνου». Ο δημοσιονομικός χώρος φαίνεται να υπάρχει, κοιτούμε το μέγεθος του και πως μπορεί να χρησιμοποιηθεί, αυτό εξετάζεται».
Από την πλευρά του ο Κλ. Ρέγκλινγκ τόνισε ότι είναι πολύ θετικό ότι η Ελλάδα συμμορφώνεται για τις απαιτήσεις μετά από πολλά χρόνια. Η δέσμευση για το πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ δεν αμφισβητείται από κανένα. Σημείωσε ωστόσο «ότι προηγούμενες δεσμεύσεις με βάση το πρόγραμμα πρέπει να είναι σεβαστές ή να συζητούνται με τους θεσμούς και είμαστε σε αυτή τη διαδικασία».

Η Ιταλία

Οι υπουργοί στήριξαν την απόφασή της Κομισιόν να ζητήσει από την Ιταλία να επαναυποβάλει τον προϋπολογισμό της ώστε να ευθυγραμμίζεται με τους κανόνες και η Ρώμη έχει μια εβδομάδα για να το πράξει, ξεκαθάρισε ο Μάριο Σεντένο μετά τη συνάντηση των υπουργών Οικονομικών στο Eurogroup.
Όπως είπε στην ατζέντα ήταν και το θέματα των τραπεζών μετά τα stress test των ευρωπαϊκών τραπεζών, από τα οποία προέκυψε ότι ο κλάδος έχει ισχυροποιηθεί, αλλά παραμένουν θέματα σε ότι αφορά την διαχείριση των κόκκινων δανείων τα οποία πρέπει να αντιμετωπιστούν. Παράλληλα συζητήθηκε το θέμα των μεταρρυθμίσεων της ευρωζώνης, όπου θα πρέπει να γίνει περισσότερη εργασία. Παράλληλα, ανακοίνωσε ότι θα υπάρξει έκτακτο Eurogroup με κύριο θέμα τις μεταρρυθμίσεις αυτές.
Ο ίδιος έσπευσε να δηλώσει ότι η συζήτηση με τον Ιταλό ΥΠΟΙΚ ήταν εποικοδομητική. Σημείωσε, ωστόσο ότι πολλοί υπουργοί ζήτησαν να βελτιώσει τον προϋπολογισμό που κατέθεσε. Δεν θα κάνω υποθέσεις για την απάντηση της Ρώμης στην Κομισιόν. «Είμαι πολύ αισιόδοξος ότι ο διάλογος θα οδηγήσει σε βιώσιμο δρόμο στα οικονομικά της Ιταλίας και ότι η κυβέρνηση είναι δεσμευμένη για το χρέος».
Ο Πιέρ Μοσκοβισί από την πλευρά του τόνισε ότι στην περίπτωση της Ιταλίας ήταν η πρώτη φορά που ζητήθηκε από χώρα-μέλος να επανυποβάλει σχέδιο προϋπολογισμού. Χαιρέτησε την «ισχυρή» στήριξη του Eurogroup στις θέσεις της Κομισιόν και τόνισε ότι η μπάλα είναι στο γήπεδο της Ιταλίας που πρέπει ως τις 13 Νοεμβρίου να υποβάλει νέο προσχέδιο προϋπολογισμού. Ευχήθηκε ο διάλογος με τη Ρώμη να βοηθήσει να υπάρξει πρόοδος εντός των κανόνων της ευρωζώνης.
Δεν κάνω πολιτική καριέρα με τα σχόλια για την Ιταλία, απάντησε σε σχετική ερώτηση. Ως Επίτροπος σέβομαι την κυβέρνηση της χώρας και τον Μ. Σαλβίνι και πιστεύω στο διάλογο. Δεν πιστεύω ότι η τιμωρία είναι η λύση, η Ιταλία πρέπει να μείνει στην καρδιά της ευρωζώνης.
Σε ότι αφορά τη μεταρρύθμιση του ESM ο Κλ. Ρέγκλινγκ δήλωσε ότι ο στόχος είναι να γίνει η ευρωζώνη περισσότερο ανθεκτική.

To ανακοινωθέν του Eurogroup για την Ιταλία

To Εurogroup συζήτησε την θέση της Κομισιόν για το προσχέδιο Προϋπολογισμού της Ιταλίας για το 2019, το οποίο ανακοινώθηκε στις 23 Οκτωβρίου 2018. Συμφωνούμε με την αξιολόγηση της Κομισιόν.
Υπενθυμίζουμε τη σημασία των υγιών δημόσιων οικονομικών και του συντονισμού τους στο πλαίσιο του Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης (ΣΣΑ) ως προϋπόθεση για μια βιώσιμη οικονομική ανάπτυξη και μια ομαλή λειτουργία της Οικονομικής και Νομισματικής Ένωσης.
Η έμφαση στην επαρκή μείωση του χρέους και η πορεία προς τον μεσοπρόθεσμο δημοσιονομικό στόχο (ΜΔΣ) αποτελούν αναπόσπαστο μέρος του ΣΣΑ. Προσβλέπουμε για την Ιταλία και την Κομισιόν να ξεκινήσουν έναν ανοιχτό και εποικοδομητικό διάλογο και για την Ιταλία να συνεργαστεί στενά με την Κομισιόν στην προετοιμασία ενός αναθεωρημένου δημοσιονομικού σχεδίου το οποίο θα είναι σύμφωνο με το ΣΣΑ.
Euro2day.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Βόμβα… 84 δισ. ευρώ στα θεμέλια της οικονομίας

Έκρηξη των «κόκκινων» δανείων μαρτυρούν τα επίσημα στοιχεία των τραπεζών, που προκύπτουν από τα αποτελέσματα α’ τριμήνου του τρέχοντος έτους, καθώς αναφέρουν ότι ανέρχονται πλέον στα 84 δισ. ευρώ και αποτυπώνουν την εισοδηματική ασφυξία των νοικοκυριών και των επιχειρηματιών. Σύμφωνα με το Έθνος της Κυριακής, με διαφορετική οπτική γωνία, τα[…]

Περισσότερα »

Έως 30/9 η δημοσίευση των ισολογισμών από τις τράπεζες

Παρατείνεται έως τις 30 Σεπτεμβρίου η προθεσμία για τη δημοσίευση των ισολογισμών εξαμήνου από τις τράπεζες. Όπως αναφέρεται στην απόφαση που υπέγραψε ο υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος, «προθεσμία δημοσιοποίησης των εξαμηνιαίων οικονομικών εκθέσεων της παραγράφου 1 του άρθρου 5 του Ν. 3556/2007 για το διάστημα 1.1.2015 – 30.6.2015 των πιστωτικών ιδρυμάτων[…]

Περισσότερα »

Σχολιάστε

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν κοινοποιείται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *