Eurogroup: H Ιταλία έβγαλε την Ελλάδα από το… μενού

Παρουσία Κρ. Λαγκάρντ η συνάντηση των υπουργών Οικονομικών. Μεγάλες πιέσεις αναμένεται να δεχθεί ο Ιταλός υπουργός οικονομικών. Τις αντιδράσεις του Κλ. Ρέγκλινγκ περιμένει η Αθήνα λίγο πριν από τις εκλογές.

Ολοι εναντίον Ρώμης και Ρώμη εναντίον όλων, είναι το σκηνικό που θα «ζήσουν» σήμερα στο Λουξεμβούργο οι υπουργοί οικονομικών του Eurogroup. Οχι για οικονομικούς, αλλά κυρίως για πολιτικούς λόγους, η Ιταλία αναμένεται να δεχθεί σωρεία κόκκινων καρτών για δημοσιονομικό εκτροχιασμό και να εισπράξει ακόμα ένα καμπανάκι πριν μπει στην διαδικασία υπερβολικού ελλείμματος (EDP).

Με άλλα λόγια η Ιταλία γίνεται η «νέα Ελλάδα» και η Αθήνα κάθεται προς το παρόν στον πάγκο, καθώς δεν είναι στην ατζέντα, δεδομένου ότι δεν συνηθίζεται να συζητείται θέμα που αφορά χώρα λίγο πριν τις εθνικές εκλογές.

Αυτό δεν σημαίνει βέβαια ότι δεν θα παρατηρήσουμε νέα «εκτροπή» από τον επικεφαλής τουESM Klaus Regling με νέες σκληρές δηλώσεις, όπως και στο προηγούμενο Eurogroup. Πάντως, Centeno και Moscovisi αναμένεται να κρατήσουν ουδέτερους τόνους σε περίπτωση ερωτήσεων στη συνέντευξη τύπου, όπως έκαναν και τον Μάιο.

Ευρωπαίος αξιωματούχος σημείωνε χθες ότι η τρίτη έκθεση ενισχυμένης εποπτείας που δημοσίευσε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα συζητηθεί στο Euroworking Group μετά τις εκλογές, τον Ιούλιο.

Το Eurogroup σήμερα αναμένεται να είναι «μακρύ», καθώς είναι προγραμματισμένο να συζητηθούν τα ζητήματα εμβάθυνσης της οικονομικής και νομισματικής ένωσης, τα οποία πρέπει να συμφωνηθούν ενόψει της Συνόδου Κορυφής της 21ης Ιουνίου.

Πρώτο θέμα στην ατζέντα είναι το άρθρο 4 του IMF παρουσία μάλιστα της Christine Lagarde. Παρά τις ατζέντες, το ενδιαφέρον αναμένεται να μονοπωλήσει η διαπραγμάτευση για τις κρίσιμες θέσεις της ΕΕ που ανοίγουν, καθώς τα πράγματα «έχουν αρχίσει να αγριεύουν» και δεν αναμένεται να δούμε «λευκό καπνό» την επόμενη εβδομάδα στη Σύνοδο Κορυφής των ηγετών της ΕΕ, αλλά σε μια νέα έκτακτη Σύνοδο στις 30 Ιουνίου.

Ενδιαφέρον έχει να δούμε τις απόψεις και τις κινήσεις της κ. Lagarde, καθώς εδώ και περίπου οκτώ μήνες κρατά εξαιρετικά χαμηλό προφίλ και δεν αποκλείεται να ακούσουμε το όνομα της να «παίζει» για μια από τις θέσεις της ΕΕ…

euro2day.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

«Light» αντικειμενικές αξίες

Oι δύσκολες δημοσιονομικές συνθήκες, δεν αφήνουν περιθώρια στην κυβέρνηση για μεγάλο «κούρεμα» των αντικειμενικών αξιών στα επίπεδα των εμπορικών τιμών, καθώς κάτι τέτοιο θα οδηγήσει σε σημαντική απώλεια εσόδων. Όλες οι πληροφορίες συγκλίνουν ότι η κυβέρνηση θα περιοριστεί σε μία ήπια προσαρμογή των αντικειμενικών αξιών, με την εφαρμογή του ισχύοντος[…]

Περισσότερα »

Τέλος του μήνα η υποβολή και πληρωμή περιοδικών ΦΠΑ

Αλλάζει πάλι η διορία υποβολής ΦΠΑ, για εκατοντάδες χιλιάδες επιχειρήσεις και επιτηδευματίες. Με απόφαση του υφυπουργού Οικονομικών, Γιώργου Μαυραγάνη, ορίζεται ότι η περιοδική δήλωση ΦΠΑ θα υποβάλλεται πλέον μέχρι την τελευταία εργάσιμη ημέρα του επομένου μήνα από τη λήξη της φορολογικής περιόδου στην οποία αφορά η δήλωση. Εγκαταλείπεται έτσι το[…]

Περισσότερα »

Σχολιάστε

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν κοινοποιείται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *