ΕΒΕΠ: Αίτημα για παράταση ένταξης των επιχειρήσεων στα μέτρα

Το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Πειραιά διαβίβασε στα μέλη του, καθώς και στα Επιμελητήρια της Αττικής μέλη του Π.Ε.Σ.Α., έναν πλήρη πίνακα με το χρονοδιάγραμμα όλων των μέτρων που έχουν ληφθεί μέχρι τώρα για τη στήριξη των επιχειρήσεων, ώστε να προβούν οι επιχειρήσεις εγκαίρως, στις απαραίτητες διαδικτυακές ενέργειες προς τις ενδεδειγμένες διευθύνσεις των αρμόδιων Υπουργείων Οικονομικών, Ανάπτυξης, Εργασίας και την ΑΑΔΕ.

Στο πλαίσιο αυτό, το Ε.Β.Ε.Π. ανταποκρίθηκε στα αιτήματα των επιχειρήσεων, παράλληλα με την παράταση της προθεσμίας προσωρινής απαγόρευσης κυκλοφορίας και λειτουργίας ιδιωτικών επιχειρήσεων, έως τις 27 Απριλίου 2020, και αιτήθηκε από τα αρμόδια υπουργεία την ανάγκη να παραταθούν αντίστοιχα, όλες οι προθεσμίες ένταξης των επιχειρήσεων στα μέτρα στήριξης της Κυβέρνησης.

Ιδιαίτερα, κρίνεται επιβεβλημένη η παράταση προθεσμίας για ένταξη στο μέτρο της «επιστρεπτέας προκαταβολής» πέραν της 10/04/2020, για ένα  εύλογο χρονικό διάστημα, ώστε να μπορούν οι λογιστές να συγκεντρώσουν τα απαραίτητα αιτούμενα οικονομικά στοιχεία των επιχειρήσεων.

Είναι ενθαρρυντικό το γεγονός, ότι το πρώτο τρίμηνο του έτους, παρά τις εξαιρετικά αντίξοες συνθήκες, οι εγγραφές επιχειρήσεων στο Ε.Β.Ε.Π. ανέρχονται σε 261, ενώ οι λύσεις και διακοπές λειτουργίας σε μόλις 70.

Αναλυτικότερα και κυρίως μέσω της ΥΜΣ του Επιμελητηρίου κατεγράφησαν 77 ιδρύσεις τον Ιανουάριο, 94 τον Φεβρουάριο και 90 τον Μάρτιο, παρά τη λήψη μέτρων για τον περιορισμό της πανδημίας.

Αύξηση 10% στις εξαγωγές από το λιμάνι του Πειραιά

Επίσης είναι αισιόδοξο το γεγονός ότι στο λιμάνι του Πειραιά, το διάστημα αυτό, ο μέσος όρος στις εξαγωγές παρουσίασε αύξηση της τάξης του +10%.

Με την επανεκκίνηση της Κίνας, λόγω της αποδρομής του κορωνοϊού και της σταδιακής ενεργοποίησης των Κινεζικών εξαγωγικών και εισαγωγικών επιχειρήσεων, το λιμάνι του Πειραιά ευελπιστεί στην ανάσχεση της πτώσης στην κίνηση, καθώς αυτή κυμάνθηκε στο -22% κατά μέσο όρο σε σχέση με το πρώτο δίμηνο του έτους για τον περασμένο μήνα, αναφορικά με το εισαγωγικό εμπόριο.

Το Επιμελητήριο, σε ένδειξη συμπαράστασης στα μέλη του, προχώρησε στην αγορά ειδών προσωπικής υγιεινής, που θα διανεμηθούν δωρεάν στις εν λειτουργία επιχειρήσεις της Περιφέρειας Πειραιά, Νήσων και Δυτικής Αττικής, και συγκεκριμένα σε επιχειρήσεις-μέλη μας στους κλάδους του χονδρεμπορίου, μεταποίησης, βιομηχανίας, ναυτιλιακών υπηρεσιών, σε μηχανουργεία και ναυπηγεία, σε αποθήκες εφοδιασμού πλοίων, μεταφορών και logistics.

επιχειρήσεις-μέλη του Επιμελητηρίου να γνωστοποιήσουν τη λειτουργία τους, το αργότερο μέχρι την Μ. Δευτέρα

Σε αυτές τις «κρίσιμες ώρες» για τη δημόσια υγεία, το Δ.Σ. του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Πειραιά αποφάσισε μια, συμβολικού χαρακτήρα, κίνηση, για να ανταποδώσει τη στήριξή του στις επιχειρήσεις, που κρατούν τις μηχανές του μεγάλου λιμανιού και της κύριας πύλης εισαγωγών και εξαγωγών της χώρας σε λειτουργία, με μεγάλη προσπάθεια και κόστος.

Προς τούτο, ο Πρόεδρος του Ε.Β.Ε.Π., Βασίλης Κορκίδης, κάλεσε τις επιχειρήσεις-μέλη του Επιμελητηρίου να γνωστοποιήσουν τη λειτουργία τους, το αργότερο μέχρι την Μ. Δευτέρα στις 13/4/20 στην αρμόδια υπηρεσία του Ε.Β.Ε.Π (studies@pcci.gr) προκειμένου να τους αποσταλεί το συμβολικό «πασχαλινό πακέτο», με πολλές συναδελφικές ευχές για υγεία, από όλο το Δ.Σ. του Επιμελητηρίου.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Οι προθεσμίες για τροποποιητικές φόρου εισοδήματος, ΕΝΦΙΑ, ΦΑΠ

Τις προθεσμίες και τις διαδικασίες υποβολής τροποποιητικών δηλώσεων φόρου εισοδήματος 2014 και εκπρόθεσμων δηλώσεων ΕΝΦΙΑ 2014, ΦΑΠ 2010-2013 και φόρου υπεραξίας ακινήτων υπενθυμίζει με ανακοίνωσή της η Διεύθυνση Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης του υπουργείου Οικονομικών. Σύμφωνα με την ανακοίνωση: • Η εφαρμογή του Περιουσιολογίου για την ηλεκτρονική υποβολή εμπρόθεσμων δηλώσεων ΕΝΦΙΑ 2014[…]

Περισσότερα »

Αναπτυξιακός νόμος: Αύξηση των ποσοστών στις ενισχύσεις

Μεγαλύτερο θα είναι το ποσοστό των ενισχύσεων για τα συγχρηματοδοτούμενα έργα από κοινοτικούς και εθνικούς πόρους από την 1/1/2017, καθώς αναμένεται η αναδιαμόρφωση του Χάρτη Περιφερειακών Ενισχύσεων (ΧΠΕ). Η αναμόρφωση του ΧΠΕ θα γίνει με βάση το ΑΕΠ των Περιφερειών σύμφωνα με τα δεδομένα του 2014 και όχι με αυτά[…]

Περισσότερα »

Σχολιάστε

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν κοινοποιείται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *