ΕΒΕΠ: Ελληνικό Σύμφωνο για την Επιχειρηματικότητα

Το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Πειραιώς, με επιστολή του στον Πρωθυπουργό και τους αρμόδιους Υπουργούς, επιδιώκει να μεταφέρει στην Κυβέρνηση συγκεκριμένες προτάσεις για τις επενδυτικές ανάγκες που πιστεύει ότι θα μπορούσαν να συμπεριληφθούν σε ένα «Ελληνικό Σύμφωνο για την Επιχειρηματικότητα».

Στο πλαίσιο του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης, που θα καταρτιστεί για να υποβληθεί και να εγκριθεί από την ΕΕ, τα οικοσυστήματα του εμπορίου, της βιομηχανίας, της μεταποίησης, των μεταφορών – logistics και των ναυτιλιακών υπηρεσιών μπορούν, με τη σωστή υποστήριξη, να λειτουργήσουν ως πολλαπλασιαστές.

Η άμεση υιοθέτηση νέων, πράσινων και ψηφιακών τεχνολογιών, μπορούν να οδηγήσουν την αλυσίδα εφοδιασμού και των εξαγωγών της χώρας μας σε πιο ανθεκτικές δομές και μεθόδους εγχώριας παραγωγής.

Οι 10 προτεραιότητες ανάκαμψης στα παραγωγικά οικοσυστήματα

Αναλυτικότερα, στο υπόμνημα του Ε.Β.Ε.Π. περιγράφονται οι παρακάτω 10 προτεραιότητες ανάκαμψης στα παραγωγικά οικοσυστήματα της Ελλάδας:

  1. Εμπόριο: Λιανικό, Χονδρικό, Εισαγωγικό, Εξαγωγικό, Διαμετακομιστικό
  2. Βιομηχανία – Μεταποίηση – Ναυπηγοεπισκευή
  3. Χρηματοδότηση: Ταχύτητα, Προϋποθέσεις, Απλότητα, Ευελιξία
  4. Ψηφιοποίηση – Μετατροπή σε «omnichannel»
  5. Αειφορία – Υλοποίηση της Πράσινης Συμφωνίας σε όλα τα επίπεδα
  6. Υποστήριξη της τοπικής απασχόλησης και των περιφερειακών αγορών
  7. Εφαρμογή νέας ατζέντας δεξιοτήτων σε εργαζόμενους και ανέργους
  8. Ανθεκτικότητα, ρυθμίσεις και ανοιχτές αγορές
  9. Μεγαλύτερη προσέγγιση σε παραγωγικά οικοσυστήματα & ΜμΕ
  10. Ανάπτυξη ενός παραγωγικού και ετερογενούς μοντέλου οικονομίας
Τα 5 βασικά στοιχεία ενός «Ελληνικού Συμφώνου για την Επιχειρηματικότητα»

Αντίστοιχα σε σχετικό παράρτημα, περιγράφονται τα παρακάτω 5 βασικά στοιχεία ενός «Ελληνικού Συμφώνου για την Επιχειρηματικότητα» που αντιστοιχίζονται στις προτεραιότητες της ΕΕ:

Α. Μια Ελλάδα κατάλληλη για την ψηφιακή εποχή

Β. Μια Ελλάδα έτοιμη για την ευρωπαϊκή πράσινη συμφωνία

Γ. Μια Ελλάδα με οικονομία που λειτουργεί για τους ανθρώπους

Δ. Μια Ελλάδα ισχυρότερη στην Ενιαία και τις παγκόσμιες αγορές

Ε. Μια Ελλάδα με σωστό σχεδιασμό και χρηστή διαχείριση πόρων

Το Δ.Σ. του Ε.Β.Ε.Π. πιστεύει ακράδαντα πως πρέπει όλοι να επικεντρωθούμε στη μεγάλη ευκαιρία που ανοίγεται μπροστά μας για το μέλλον της ελληνικής κοινωνίας και οικονομίας.

Η Χώρα μας, τόσο στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή όσο και στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, ήταν από τις πρώτες που πρότεινε και διεκδίκησε ένα ενισχυμένο, φιλόδοξο ευρωπαϊκό πρόγραμμα δημοσιονομικού προϋπολογισμού και ένα, μοναδικού ύψους, ταμείο ανάκαμψης.

Η σημερινή αξιόπιστη εικόνα της χώρας μας, μπορεί και πρέπει να οικοδομήσει μια ισχυρότερη Ελλάδα στην Ευρώπη και τον κόσμο, δίνοντας μια νέα παγκόσμια ώθηση για τη δημοκρατία.

Κορκίδης: Να εργαστούμε σκληρά για να αξιοποιήσουμε τους πόρους της ΕΕ

Ο Πρόεδρος του Ε.Β.Ε.Π. & Π.Ε.Σ.Α., Βασίλης Κορκίδης, στην επιστολή του αναφέρει:

«Υπό άλλες συνθήκες, αυτή θα ήταν η κατάλληλη στιγμή για να γιορτάσει η Ελλάδα μια εθνική επιτυχία σε ευρωπαϊκό επίπεδο, αφού, μετά από 10 χρόνια, όσους οικονομικούς πόρους διεκδίκησε, τους πήρε.

Δυστυχώς όμως, εξωγενείς παράγοντες, όπως η πανδημία και οι γεωπολιτικές εντάσεις, δεν μας επιτρέπουν να χαρούμε. Μπορούμε όμως, να εργαστούμε σκληρά για να αξιοποιήσουμε, με τον πλέον παραγωγικό τρόπο, τους πόρους της ΕΕ.

Αυτό που, επίσης, επιβάλλεται είναι, εμείς, οι φορείς της πραγματικής οικονομίας, να καταθέσουμε τις προτάσεις μας για το εθνικό σχέδιο ανάκαμψης και να αφήσουμε κατά μέρος τις συνήθεις αρνητικές αναφορές και επικρίσεις.

Το Ε.Β.Ε.Π. καταθέτει αυτές τις ιδέες και προτάσεις μας, ανυπομονώντας να τις συζητήσουμε με τους αρμόδιους Υπουργούς και την Επιτροπή Εποπτείας για την αξιοποίηση των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης.»

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Διαβεβαιώσεις ολοκλήρωσης προαπαιτούμενων έως τέλη του μήνα

Η κυβέρνηση δεσμεύτηκε έναντι των εταίρων και της Κομισιόν στην εκπλήρωση και των 15 προαπαιτούμενων δράσεων το αργότερο μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου, ώστε να γίνει η εκταμίευση της δόσης των 2,8 δισ. ευρώ. Αυτό επισήμανε χθες ανώτερος αξιωματούχος της Ευρωζώνης, ο οποίος αναφέρθηκε στην «καλή διάθεση» και το «εποικοδομητικό κλίμα»[…]

Περισσότερα »

Κ. Χατζηδάκης: Οικονομικό φρενοκομείο η ΔΕΗ – Την βγάζει δεν την βγάζει

Ο υπ. Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κ. Χατζηδάκης έκανε λόγο για «οικονομικό φρενοκομείο» που συμφωνήθηκε ανάμεσα στην προηγούμενη κυβέρνηση και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή προκειμένου να καταργηθεί το σχέδιο της μικρής ΔΕΗ που είχε προτείνει η κυβέρνηση Σαμαρά.

Περισσότερα »

Σχολιάστε

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν κοινοποιείται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *