ΕΒΕΠ: Τα προληπτικά μέτρα σήμερα μπορούν να αποτρέψουν ένα lockdown αύριο

Το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Πειραιώς υπενθυμίζει πως, μόλις πριν τρεις μήνες, αφήσαμε πίσω το πρώτο κύμα της πανδημίας με τραγικές απώλειες συνανθρώπων μας και ένα επώδυνο για την οικονομία “lockdown”.

“Ο κορωνοϊός, όμως, είναι ακόμα εδώ και, σύμφωνα με τον ΠΟΥ, είναι μια “μακρά πανδημία” που συνεχίζει να μας απειλεί. Τα “καλοκαιρινά απόνερα”, με την έξαρση των κρουσμάτων που παρατηρούνται, επιβεβαιώνουν τους επιδημιολόγους και ιολόγους που προειδοποιούν πως είμαστε κοντά σε ένα δεύτερο κύμα, μετά το καλοκαίρι”, αναφέρει στην ανακοίνωση του το ΕΒΕΠ.

“Από την πλευρά της αγοράς, δικαιολογημένα, ακούγονται φωνές απελπισίας, πως οικονομικά “δεν θα επιβιώσουμε από ένα δεύτερο lockdown”.

Πράγματι, ένα δεύτερο κύμα κορωνοϊού, έστω και μικρότερης έντασης, συνοδευόμενο από ένα νέο “lockdown”, θα φέρει έκρηξη ανεργίας και λουκέτων στην αγορά, οδηγώντας το σύνολο της οικονομίας στο απόλυτο αδιέξοδο.

Για να μην “ξεφύγει η κατάσταση”, θα πρέπει να συνεχίσουμε να εφαρμόζουμε αυστηρά τα μέτρα προστασίας και να ακολουθούμε τις κατευθυντήριες γραμμές της πολιτείας, με βάση τα διδάγματα του πρόσφατου παρελθόντος.

Ενδεχομένως να πρέπει να εφαρμοστούν επιπλέον μέτρα, που χρησιμοποιούνται για προειδοποίηση σε διαφορετικές καταστάσεις, ανάλογα με τη διακύμανση του δείκτη μετάδοσης και του αριθμού κρουσμάτων ανά περιοχή. Συγκεκριμένα, μπορεί να χρησιμοποιηθεί μια ιεραρχία “alert” με κωδικούς χρωμάτων, όπως πορτοκαλί και κόκκινο με γεωγραφική ένδειξη”, επισημαίνει το Επιμελητήριο.

Υπέρμετρη χαλάρωση στην Ευρώπη με αποτέλεσμα τη ραγδαία εξάπλωση των κρουσμάτων

“Σε πολλές χώρες της Ευρώπης, χωρίς να εξαιρείται η Ελλάδα, από την πλευρά των πολιτών, παρατηρείται μια υπέρμετρη χαλάρωση με αποτέλεσμα τη ραγδαία εξάπλωση των κρουσμάτων σε εβδομαδιαία βάση.

Πολλοί, μάλιστα, περιγράφουν την άνοδο των κρουσμάτων ως δεύτερο κύμα, αλλά συνήθως είναι μόνο οι έντονες διακυμάνσεις ενός “ακανόνιστου πρώτου κύματος”, που όμως δημιουργεί νευρικότητα στον πληθυσμό και αβεβαιότητα στην οικονομία.

Εάν το αναμενόμενο δεύτερο κύμα κορωνοϊού είναι εξίσου σοβαρό, όπως το πρώτο κύμα και χρειαστεί ένας ακόμη γύρος κλεισίματος της αγοράς, τότε εκτιμάται ότι θα έχει ανεξέλεγκτο αντίκτυπο στη κοινωνία και την οικονομία”, προειδοποιεί το ΕΒΕΠ.

“Η απασχόληση και ο κύκλος εργασιών των επιχειρήσεων κατέρρευσαν όταν επιβλήθηκε η “γενικευμένη καραντίνα” και το “καθολικό lockdown”, στις περισσότερες χώρες. Μέχρι τώρα, καμία οικονομία στον κόσμο δεν έχει ανακάμψει, μετά την επαναλειτουργία της αγοράς της και, μάλλον, θα αργήσει να συμβεί έως ότου είναι διαθέσιμη η θεραπεία ή, ακόμα καλύτερα, το εμβόλιο.

Οι οικονομικές επιπτώσεις της πανδημίας εκτιμάται πως θα χρειαστούν 12 με 18 μήνες μετά την εξεύρεση του εμβολίου για να αναπληρωθούν. Η οικονομική ανάκαμψη θα έχει δύο φάσεις και, μάλιστα, με άνισα χρονικά διαστήματα, μια σχετικά μικρή, αλλά γρήγορη και στη συνέχεια μεγαλύτερη, αλλά βραδύτερη ανάκαμψη, η οποία ενδεχομένως να ποικίλει ανάλογα με την κατάσταση της οικονομίας κάθε χώρας.

Η επιτυχής διαχείριση της υγειονομικής κρίσης έφερε τη διαφοροποίηση της Ελλάδας, που εκπέμπει ένα “σημάδι υγείας” και πρέπει να το διατηρήσει. Πρέπει η ανησυχία, που προκαλεί το ενδεχόμενο ενός δεύτερου κύματος της πανδημίας, να μας κρατά όλους σε επαγρύπνηση και όχι σε εφησυχασμό.

Τα μέτρα και οι κατευθυντήριες γραμμές, που εφαρμόζει η χώρα μας με την εμπειρία που διαθέτει, μπορούν να βοηθήσουν, προκειμένου να αντιμετωπίσουμε ένα δεύτερο κύμα με εναρμονισμένο τρόπο, ώστε, με ασφάλεια, να μην κλείσει ξανά η ελληνική αγορά”, αναφέρει το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Πειραιώς.

Κορκίδης: Η πρόληψη είναι προτιμότερη της καταστολής

Ο Πρόεδρος του Ε.Β.Ε.Π. & Π.Ε.Σ. Αττικής, Βασίλης Κορκίδης, επισημαίνει σχετικά:

«Επειδή η περιπέτεια του κορωνοϊού σε καμία περίπτωση δεν έχει τελειώσει, πρέπει να διαφυλάξουμε όσα με κόπο καταφέραμε. Οφείλουμε να συνεχίσουμε να είμαστε προσεκτικοί στην εφαρμογή των προληπτικών μέτρων σήμερα, για να αποφύγουμε ένα δεύτερο καταστροφικό “lockdown” αύριο.

Το μήνυμα του Πρωθυπουργού και η επανεμφάνιση του καθηγητή Τσιόδρα επιβεβαιώνει τη σοβαρότητα της κατάστασης, που κανείς δεν έχει δικαίωμα να αγνοήσει όταν μάλιστα αφορά στην ασφάλεια και την υγεία όλων μας. Ας μην ξεχνάμε, πως η πρόληψη είναι προτιμότερη της καταστολής.»

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Spiegel: Η μείωση του κατώτατου μισθού δεν είχε αποτελέσματα

Η μείωση του κατώτατου μισθού στην Ελλάδα δεν είχε πρακτικά θετική επίπτωση εκτιμά το γερμανικό οικονομικό περιοδικό «Der Spiegel» και επισημαίνει ότι, αντιθέτως, η ανεργία αυξήθηκε από το 25% στο 28% μετά την περικοπή του, αν και εκτιμάται ότι θα περιοριστεί στο 25-26% ως το τέλος του έτους. Με αφορμή[…]

Περισσότερα »

Μ. Σαπέν: Βαρύτατες οι συνέπειες για την Ευρώπη εάν…

«Εξαιρετικά βαριές συνέπειες για το ευρωπαϊκό σχέδιο», θα είχε μια αποτυχία των διαπραγματεύσεων με την Ελλάδα, προειδοποίησε  ο υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας Μισέλ Σαπέν μία ημέρα πριν διεξαχθεί το Eurogroup του Λουξεμβούργου. Μιλώντας στη γαλλική Βουλή ο Σαπέν είπε ότι «κανένας από εμάς  δεν θα μπορούσε να δεχθεί μια αποτυχία,[…]

Περισσότερα »

Σχολιάστε

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν κοινοποιείται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *