Εξετάζεται νέος 5ψήφιος αριθμός για SMS και τρίωρα ψώνια

Του Σπύρου Μιχαλόπουλου

Προς την …έξοδο από το σκληρό lockdown βαίνει η αγορά, με το κυβερνητικό επιτελείο να να ζυγίζει όλα τα δεδομένα για να ανάψει το πράσινο φως για την επανεκκίνηση του λιανεμπορίου.

Αυτό που έχει πέσει στο τραπέζι είναι να επιλεγεί η λύση του click away στο λιανεμπόριο από 1 Μαρτίου ή από 8 Μαρτίου, ανάλογα με το επιδημιολογικό φορτίο,  με ηλεκτρονικές παραγγελίες και παράλαβες εκτός του καταστήματος. Επίσης μελετάται και η λύση του ραντεβού με φυσική παρουσία εντός του καταστήματος, σε συγκεκριμένες περιπτώσεις όπως τα πχ. τα κομμωτήρια.   Ωστόσο, για αποφευχθούν οι εικόνες του συνωστισμού εξετάζεται νέος τρόπος για αγορές στα καταστήματα με sms σε νέο πενταψήφιο αριθμό και χρονικό περιορισμό μέχρι 3 ώρες.

Θα δημιουργηθεί, δηλαδή, ένας νέος κωδικός 7 που θα αφορά αποκλειστικά τις αγορές από εμπορικά καταστήματα και όχι καταστήματα τροφίμων, όπως τα σούπερ μάρκετ και η αποστολή γραπτών μηνυμάτων θα γίνεται σε έναν διαφορετικό πενταψήφιο αριθμό και όχι στο 13033. Το συγκεκριμένο σενάριο, είναι υπό συζήτηση και μελετώνται όλες οι τεχνικές λεπτομέρειες για να λειτουργήσει.

Για το υπουργείο Ανάπτυξης , αυτό που προέχει είναι να υπάρχει χρονική διάρκεια για τις αγορές, ενώ παράλληλα δεν αποκλείεται να μπει κόφτης στις μετακινήσεις για τις αγορές με μία μόνο φορά ανά άτομο  η οποία δε θα ξεπερνά 3 ώρες, κατά τη διάρκεια της ίδιας ημέρας. Μόνο με αυτόν τον τρόπο θα μειωθεί η πολυκοσμία και θα αντιμετωπιστεί η κατάχρηση των γραπτών μηνυμάτων μέσω της διαγραφής και της εκ νέου αποστολής μηνυμάτων με τον κωδικό 2.

 

Να σημειωθεί ότι τη βούληση της κυβέρνησης για το άνοιγμα  και του λιανεμπορίου επιβεβαίωσε και η αναπληρώτρια κυβερνητική εκπρόσωπος, Αριστοτελία Πελώνη λέγοντας «Αυτή τη στιγμή ισχύει το lockdown έως την Κυριακή 28 Φεβρουαρίου. Παρακολουθούμε τα στοιχεία, αξιολογούμε δεδομένα. Όταν θα μπορέσει να υπάρξει επαναλειτουργία δραστηριοτήτων, προτεραιότητά μας είναι τα σχολεία και το λιανεμπόριο», σημείωσε.

Την ίδια ώρα, ο  πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Αθηνών, Σταύρος Καφούνης, δήλωσε ότι «οι πληροφορίες μας λένε ότι τη Δευτέρα θα λειτουργήσουμε με ένα διαφορετικό SMS. Ξέρουμε ότι το λιανεμπόριο θα προηγηθεί άλλων κλάδων. Δεν είναι αρκετό μόνο να ανοίξουμε με ένα χαλαρό μοντέλο, αν είναι να ξανακλείσουμε. Να σχεδιάσουμε έτσι το άνοιγμα που θα μας φτάσει μέχρι το Πάσχα». Όπως είπε ο κ. Καφούνης, το SMS θα είναι τρίωρης διάρκειας. «Θα είναι ένα ξεχωριστό SMS για ψώνια και το λιανεμπόριο. Να μην πέσουμε στην παγίδα του παρελθόντος, με τα πολλαπλά SMS διώρου, να είμαστε συνεχώς έξω. Ηταν κακό τελικά. Δεν ξέρω πόσο κακό ήταν για τη δημόσια υγεία, αλλά ήταν σίγουρα κακό για την εικόνα που έδειξε η αγορά. Να το αποφύγουμε αυτό», είπε  μιλώντας στην ΕΡΤ.

 

Να σημειωθεί επίσης ότι το Υπουργείο Ανάπτυξης προσανατολίζεται να αποδεχθεί το αίτημα των εμπόρων για παράταση ενός μήνα της περιόδου των εκπτώσεων.  Τα καταστήματα στην Αττική λειτούργησαν μόλις δύο εβδομάδες κανονικά, περίοδος κατά την οποία είχαν καταφέρει να επιτύχουν σχεδόν το 60% του τζίρου που είχαν τον Ιανουάριο του 2020. «Το υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων έχει αποφασίσει την παράταση της εκπτωτικής περιόδου έως το τέλος Μαρτίου», επιβεβαίωσε σε ανάρτηση του  στην ηλεκτρονική σελίδα του και το Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών.

 

Την ίδια ώρα η εστίαση θα παραμείνει κλειστή και θα χάσει την Τσικνοπέμπτη 4 Μαρτίου, αφού δεν μπορεί να ισχύσει μία εξαίρεση όπως για τα ανθοπωλεία του Αγίου Βαλεντίνου. Στη δική της περίπτωση , ίσως τον Απρίλιο επιτραπεί έστω η λειτουργία εστιατορίων και καφέ με αυστηρά μέτρα.

 

Η πιο καθοριστική ημέρα για τη τη λήψη αποφάσεων που θα καθορίσουν την τύχη του λιανεμπορίου είναι η Πέμπτη, όταν και θα έχει φανεί κατά πόσο η εφαρμογή των τελευταίων μέτρων είχε  αποτελέσματα . Την ερχόμενη Παρασκευή , 26 Φεβρουαρίου θα έχουν ληφθεί οι οριστικές αποφάσεις και θα γίνουν οι σχετικές ανακοινώσεις.

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Σχολιάστε

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν κοινοποιείται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *