Home

ΡΟΗ  ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Έξυπνα Tips by Sikianakis: Καραμελωμένο τσουρέκι με παγωτό χαλβά

0 σχόλια ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΚΟΥΖΙΝΑ

 

Άλλη μία γλυκιά συνταγή παρουσίασε στο Κανάλι Ένα 90,4 και την εκπομπή «Πρωινή Ενημέρωση» με την δημοσιογράφο Λία Λάππα, ο γνωστός σεφ Ιωσήφ Συκιανάκης.

 

Καραμελωμένο τσουρέκι με παγωτό χαλβά

Υλικά για τσουρέκι

35 γρ βούτυρο πρόβειο

35 γρ βούτυρο Ολλανδίας

100 γρ γάλα φρέσκο

5 γρ μαχλέπι τριμμένο

160 γρ ζάχαρη κρυσταλλική

5 γρ μαστίχα τριμμένη ή μαστιχέλαιο

100 γρ νερό χλιαρό

40 γρ μαγιά νωπή

3 αυγά

650 γρ σκληρό αλεύρι

Υλικά για παγωτό χαλβά

500 γρ παγωτό βανίλια

75 γρ ταχίνι

Υλικά για σιρόπι

150 γρ νερό

150 γρ ζάχαρη κρυσταλλική

50 γρ. λικέρ πορτοκαλιού

 

Εκτέλεση

Σε κατσαρόλα βάζουμε τα βούτυρα, το γάλα, το μαχλέπι, την ζάχαρη, την μαστίχα & τα ζεσταίνουμε μέχρι να φτάσουν στους 50 βαθμούς.
Σε μπρίκι ζεσταίνουμε το νερό με τη μαγιά & ανακατεύουμε μέχρι να λιώσει η μαγιά.
Ομογενοποιούμε τα υλικά του μείγματος της κατσαρόλας με αυτά από το μπρίκι & προσθέτουμε τα αυγά.
Στο μίξερ ενσωματώνουμε τα παραπάνω με το αλεύρι.
Ανακατεύουμε με το γάντζο για 15 λεπτά.
Αφήνουμε την ζύμη να ξεκουραστεί σε ζεστό περιβάλλον για 3 ώρες (στους 30 βαθμούς περίπου).
Ανοίγουμε μπαστούνι & χωρίζουμε την ζύμη σε τρία ίσα μέρη, έπειτα τυλίγουμε το τσουρέκι πλεξούδα.
Αφήνουμε πάλι την ζύμη να ξεκουραστεί για μία ώρα σε ζεστό περιβάλλον.
Αλείφουμε το τσουρέκι με νερό & αυγό & ψήνουμε στους 170-180 βαθμούς για 30 – 45 λεπτά σε προθερμασμένο φούρνο.
Σε μπολ τοποθετούμε παγωτό βανίλια, σε μπάλες.
Ραντίζουμε με ταχίνι ( σε θερμοκρασία δωματίου ) & ομογενοποιούμε.
Τοποθετούμε το παγωτό στην κατάψυξη για 2 ώρες.
Τοποθετούμε σε κατσαρόλα το νερό με την ζάχαρη & αφήνουμε να πάρουν μία βράση.
Αποσύρουμε από την φωτιά & προσθέτουμε το ποτό όταν η θερμοκρασία του σιροπιού είναι στους 40 βαθμούς.
Κόβουμε το τσουρέκι σε κομμάτια πάχους 5 εκατοστών.
Τα σιροπιάζουμε ελαφρώς & με φλόγιστρο ζαχαροπλαστικής καραμελώνουμε την επιφάνεια που θα σερβίρουμε το παγωτό.
Τοποθετούμε μία μπάλα παγωτό χαλβά και σπασμένους ξηρούς καρπούς της αρεσκείας μας.
Για καλύτερα αποτελέσματα μπορούμε να προσθέσουμε λίγο ζάχαρη καστανή, στην επιφάνεια που θα καραμελώσουμε.

Σχετικά Αρθρα

Σχολιάστε

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν κοινοποιείται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ετικέτες:, ,