Ευρωπαϊκή ναυπηγική βιομηχανία:  Αντεπίθεση κατά ασιατικών ναυπηγείων

του Νίκου Μπαρδούνια…

Ο σκληρός ανταγωνισμός των Ευρωπαϊκών ναυπηγείων από τα Ασιατικά, κυρίως της Κίνας και της Νοτίου Κορέας, ώθησαν δυο μεγάλες Ενώσεις της Ιταλικής και Γαλλικής ναυπηγικής βιομηχανίας να υπογράψουν συμφωνία για την προώθηση της έρευνας και ανάπτυξης στον ναυπηγικό τομέα.

Πρόκειται για τις Ενώσεις  Assonave και  Gican και η συμφωνία που υπέγραψαν θα αφορά στους τομείς: 1) στην ανάπτυξη φιλικών προς το περιβάλλον πλοίων, 2) στα «έξυπνα» πλοία, 3) στα αυτόνομα πλοία, 4) σε «έξυπνες» υπεράκτιες υποδομές και 5) στην εφαρμογή καινοτόμων λύσεων από τα ευρωπαϊκά ναυπηγεία προκειμένου να ενισχυθεί η παραγωγικότητα, η ποιότητα, η αποδοτικότητα και η ασφάλεια κατά τη διάρκεια των ναυπηγήσεων των πλοίων.

Οι δύο Ενώσεις, όπως έγινε γνωστό, στοχεύουν στον περαιτέρω εκσυγχρονισμό της ιταλικής και της γαλλικής ναυπηγικής βιομηχανίας εντός των επόμενων δέκα ετών, επιθυμώντας να παραμείνει ανταγωνιστική η ευρωπαϊκή ναυπηγική βιομηχανία σε παγκόσμιο επίπεδο, καθώς η Ασία καραδοκεί στον τομέα των ναυπηγήσεων.

«Στόχος της Assonave και της Gican είναι να προσχωρήσουν και άλλες ευρωπαϊκές ενώσεις από την ναυπηγική βιομηχανία στη μεταξύ τους συμφωνία καθώς οι ναυπηγήσεις αποτελούν έναν τομέα στρατηγικής σημασίας για την Γηραιά Ήπειρο» ανέφεραν στελέχη των δυο Ενώσεων.

Ευρωπαϊκές αντιδράσεις κατά του αθέμιτου ανταγωνισμού

Να σημειωθεί ότι προσφάτως, όπως έγραψε το www.maritimes.gr,  η ECSA, o θεσμικός φορέας των ευρωπαϊκών εφοπλιστικών ενώσεων, και η SEAEurope αναφέρθηκαν στον αθέμιτο ανταγωνισμό που υφίσταται η ευρωπαϊκή ναυπηγική βιομηχανία, από  την αντίστοιχη Ασιατική όπου οι κυβερνήσεις της Κίνας και της Νοτίου Κορέας  επιδοτούν τα κρατικά ναυπηγεία και τις ναυτιλιακές εταιρείες των χωρών τους, διαστρεβλώνοντας, με αυτό τον τρόπο,  τις συνθήκες του υγιούς ανταγωνισμού.

Επίσης, SEA Europe και ECSA κάλεσαν  την Ευρωπαϊκή Επιτροπή αλλά και τα κράτη- μέλη της Ε.Ε. να λάβουν δραστικά μέτρα για την αντιμετώπιση τέτοιου είδους πρακτικών από μέρους της Κίνας και της Ν. Κορέας, έχοντας ως στόχο να προάγουν ένα δίκαιο «παιχνίδι ανταγωνισμού» για την ευρωπαϊκή βιομηχανία.

« Η ανοιχτή αγορά και η διεξαγωγή του εμπορίου βασιζόμενου σε κανόνες αποτελούν τις βασικές προϋποθέσεις προκειμένου η ναυπηγική και ναυτιλιακή αγορά της Ευρώπης να μπορέσει να λειτουργήσει ομαλά» ανέφεραν κύκλοι της ECSA,

 

 Η Επίτροπος Εμπορίου της Ε.Ε.  

Αναφορά στον αθέμιτο ανταγωνισμό που υφίστανται η ευρωπαϊκή ναυπηγική βιομηχανία από την ασιατική έκανε και  η Επίτροπος Εμπορίου της Ε.Ε.,  Cecilia Malmström τονίζοντας ότι  «η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα κάνει ό,τι είναι δυνατόν για να προστατεύσει τους τομείς της ναυτιλίας, της ναυπηγικής και του ναυτιλιακού εξοπλισμού της Ευρώπης».

Ο κ. Christophe Tytgat, γενικός γραμματέας της SEA Europe, ανέφερε ότι οι επιδοτήσεις που δίνονται από την κυβέρνηση της Ν. Κορέας σε ναυπηγεία και ναυτιλιακές της χώρας έχουν ως αποτέλεσμα να δημιουργείται υπερπροσφορά στην παγκόσμια ναυπηγική και ναυτιλιακή βιομηχανία, επιφέροντας δυσμενείς συνέπειες στην ναυπηγική και ναυτιλιακή αγορά της Ευρώπης.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΠΝΟ: Έλεγχοι στην ακτοπλοΐα για τα δεδουλευμένα των ναυτικών

Του Θοδωρή Ασβεστόπουλου… Σε νέους ελέγχους σε πλοία εταιρειών που οφείλουν δεδουλευμένα, προχώρησε και την Παρασκευή κλιμάκιο της Πανελλήνιας Ναυτικής Ομοσπονδίας. Όπως δήλωσε στο ΚΑΝΑΛΙ 1 ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Θαλαμηπόλων Εμπορικού Ναυτικού Γιάννης Φραγκουλίδης, αφού ολοκληρωθούν οι έλεγχοι θα παρθούν και οι ανάλογες αποφάσεις κατά τη συνεδρίαση της εκτελεστικής[…]

Περισσότερα »

Μνημόνιο Συνεργασίας HELMEPA και Dubai Council for Marine and Maritime Industries

Την Πέμπτη 4 Μαΐου, Μνημόνιο Συνεργασίας υπέγραψαν η Ελληνική Ένωση Προστασίας Θαλάσσιου Περιβάλλοντος – HELMEPA και η United Arab Emirates Offshore and Shipping Industry, εκπροσωπούμενη από το Dubai Council for Marine and Maritime Industries (DcmmiEmirates). Η τελετή της υπογραφής έγινε στην Αθήνα στο πλαίσιο της 3ης Συνάντησης της Joint Cooperation[…]

Περισσότερα »

Σχολιάστε

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν κοινοποιείται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *