Ευρωπαϊκά λιμάνια: Αυξάνεται η διακίνηση containers με κινεζική βοήθεια!

 

    Του Νίκου Μπαρδούνια

Με αύξηση στην διακίνηση εμπορευματοκιβωτίων της τάξης του … 23,3% , για το 2018, κινήθηκαν οι λιμένες του Πειραιά και του Γκντανσκ της Πολωνίας και ακολούθησε το λιμάνι της Βαρκελώνης με  15,3% , σύμφωνα με στοιχεία  έρευνας του PortEconomics. Αξιοσημείωτο στοιχείο το γεγονός ότι για το 2018 οι 15 μεγαλύτεροι λιμένες στην Ευρώπη είχαν αύξηση εμπορευματοκιβωτίων  κατά 4,8% ενώ στις τρεις πρώτες θέσεις φιγουράρουν οι λιμένες του Ρότερνταμ, της Αμβέρσας και του Αμβούργου. Σημειώνεται ότι  στο σύνολό τους, τα 15 μεγαλύτερα λιμάνια, την περίοδο 2007-2018, παρουσίασαν άνοδο στη διακίνηση εμπορευματοκιβωτίων κατά  26%.

Στον αντίποδα, πτώση στον όγκο εμπορευματοκιβωτίων παρουσίασαν οι λιμένες  Gioia Tauro στην Ιταλία,  της Βρέμη  στη Γερμανία, του  Αμβούργο , επίσης, στη Γερμανία  και της Γένοβα  στην Ιταλία.

Πειραιάς και  Cosco

Οι Ευρωπαϊκοί λιμένες παρά την αύξηση που εμφάνισαν δεν μπορούν, ακόμη,  να ανταγωνισθούν τους Ασιατικούς στη διακίνηση εμπορευματοκιβωτίων.  Ωστόσο  ελπίζουν να συνεχίσουν να βελτιώνουν την θέση τους  στηριζόμενοι  στον κινεζικό… «δάχτυλο»  και κυρίως στην Cosco.

Τα στοιχεία είναι χαρακτηριστικά, με βάση τον λιμένα του Πειραιά :   Όταν  η Cosco. ανέλαβε την διοίκηση του Σταθμού Εμπορευματοκιβωτίων, ο Πειραιάς στην καλύτερή του χρονιά είχε διακινήσει 1,6 εκατ. teu.  Σε διάστημα  λίγων ετών ο κινεζικός Όμιλος κατάφερε να  απογειώσει τη δυναμικότητά του στα 5 εκατ. teu , σε ετήσια βάση και ο επόμενος στόχος είναι τα… 10 εκατ. Teu  με αποτέλεσμα ο  ΟΛΠ να αναρριχηθεί, σταδιακά, στην πρώτη ευρωπαϊκή πεντάδα και φέτος, όπως όλα δείχνουν, να φθάσει στην τέταρτη θέση, αφού μόλις τον Οκτώβριο  είχε  ξεπεράσει τα 5 εκατ. teu.

Ειδικότερα, το 2018  από το λιμάνι του Πειραιά διακινήθηκαν  4,9 εκατ. Εμπορευματοκιβώτια ως εξής :  1)  Από τον προβλήτα της ΣΕΠ (προβλήτες ΙΙ και ΙΙΙ) διακινήθηκαν το 2018 4,41 εκατ. εμπορευματοκιβώτια, ξεπερνώντας την ετήσια διακίνηση των 3,69 εκατ. εμπορευματοκιβωτίων του 2017, σημειώνοντας αύξηση 19,4%. 2)  Από τον προβλήτα Ι του ΟΛΠ διακινήθηκαν 498.708 TEU, έναντι 453.264 TEU το 2017, επιτυγχάνοντας αύξηση 10%.

Το 2018, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία,  ο εμπορικός λιμένας του Πειραιά παρουσίασε ανάπτυξη της τάξης του 20,9%, καταλαμβάνοντας την 6η θέση, έναντι της 8ης θέσης το 2017.

Τα Ασιατικά λιμάνια

Και το  2018 τα ασιατικά λιμάνια βρέθηκαν στην κορυφή της διακίνησης εμπορευμάτων. Στην κορυφή της λίστας, διατηρήθηκε η PSA International με έδρα τη Σιγκαπούρη. Η PSA International, που έχει παρουσία σε 17 χώρες, σύμφωνα με τα στοιχεία της Drewry,  διαχειρίσθηκε από τα terminal που ελέγχει  πάνω από… 60,3 εκατ. εμπορευματοκιβώτια.

Ακολουθούν οι λιμένες  που διαχειρίζεται η   Hatchison Ports με διακίνηση εμπορευματοκιβωτίων 46,7 εκατ. Teu και στην Τρίτη θέση βρέθηκε η   Cosco, η οποία  από τα λιμάνια που ελέγχει διακίνησε  εμπορευματοκιβώτια 46,1 εκατ. teu.

Στην τέταρτη θέση, των ασιατικών λιμένων, βρίσκεται  η Dubai Ports World  με διακινούμενα εμπορευματοκιβώτια 44,2 εκατ. Teu   και ακολουθούν στην Πέμπτη και Εκτη θέσεις, η, η APM Terminal (θυγατρική του ναυτιλιακού ομίλου Maersk)  με  διακίνηση εμπορευματοκιβωτίων 42,8 εκατ. teu και η China Merchants με 35,1 εκατ. Teu  εμπορευματοκιβώτια, αντιστοίχως.

Στις επόμενες θέσεις  βρίσκονται η Terminal Investment που  διακίνησε 26,5 εκατ. teu, η ITCI  με διακίνηση εμπορευματοκιβωτίων  στα  8,9 εκατ., η Evergreen  με 8,9 εκατ. και η SSA Marine  με 8,1 εκατ. Teu  εμπορευματοκιβώτια.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Το νέο Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΛΙΜΕ

Πραγματοποιήθηκε  στον Πειραιά, στα γραφεία του Ο.Λ.Π. η Συνεδρίαση της Γενικής Συνέλευσης της Ένωσης Λιμένων Ελλάδος (Ε.ΛΙΜ.Ε.), με θέμα την εκλογή του νέου Διοικητικού Συμβουλίου και στη συνέχεια την Συγκρότησή του σε Σώμα. Έτσι, το νέο Διοικητικό Συμβούλιο διαμορφώνεται ως εξής: Πρόεδρος: Άγγελος Καρακώστας (Αν.Δ/ντος Συμβούλου ΟΛΠ ΑΕ) Α΄ Αντιπρόεδρος:[…]

Περισσότερα »

Σε κερδοφόρα τροχιά ελληνικές ναυτιλιακές

   Του Νίκου Μπαρδούνια… Σε κερδοφόρα «ρότα» κινήθηκαν κατά την διάρκεια του πρώτου 6μήνου του τρέχοντος έτους πολλές ελληνικές ναυτιλιακές εταιρείες, εισηγμένες σε ξένα χρηματιστήρια, όπως η Danaos Corporation, η Navios Containers και  άλλες. Ειδικότερα η Danaos Corporation ανακοίνωσε προσαρμοσμένα κέρδη για το πρώτο 6μηνο του 2019 αλλά και για[…]

Περισσότερα »

Σχολιάστε

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν κοινοποιείται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *