Ευρώπη: Ποιος Ερντογάν; Ο Λουκασένκο και ο Ναβάλνι!

Του Θοδωρή Ασβεστόπουλου

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο εξέφρασε την προηγούμενη εβδομάδα (17 Σεπτεμβρίου 2020) την έντονη ανησυχία του για τη συνεχιζόμενη διαμάχη και τον συναφή κίνδυνο περαιτέρω στρατιωτικής κλιμάκωσης μεταξύ κρατών μελών της ΕΕ και μίας υποψήφιας προς ένταξη χώρας.

Ενόψει της έκτακτης συνόδου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στις 24-25 Σεπτεμβρίου για την επικίνδυνη κλιμάκωση και το ρόλο της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο, οι ευρωβουλευτές εξέφρασαν την πλήρη αλληλεγγύη τους προς την Ελλάδα και την Κύπρο, σε ψήφισμα που υιοθετήθηκε με 601 ψήφους υπέρ, 57κατά και 36 αποχές.

Δηλώνοντας ότι η ΕΕ είναι σαφής και αποφασισμένη να υπερασπιστεί τα συμφέροντά της, οι ευρωβουλευτές κάλεσαν την Τουρκία να τερματίσει αμέσως κάθε περαιτέρω παράνομη έρευνα και γεώτρηση στην Ανατολική Μεσόγειο, να απέχει από παραβιάσεις του ελληνικού εναέριου χώρου και των ελληνικών και κυπριακών χωρικών υδάτων και να σταματήσει την «εθνικιστική πολεμοκάπηλη ρητορική».

Το ψήφισμα κάλεσε την Τουρκία αλλά και τα κράτη μέλη να στηρίξουν τον διάλογο στη Λιβύη και να τηρήσουν το εμπάργκο όπλων που έχει επιβάλει το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, εκφράζοντας τη λύπη των ευρωβουλευτών για τον αρνητικό αντίκτυπο που έχουν η τρέχουσα εξωτερική πολιτική της Τουρκίας και άλλες δράσεις στη Μεσόγειο στη σταθερότητα της περιοχής, συμπεριλαμβανομένης της Συρίας.

Εμμένοντας στην άποψη ότι περαιτέρω κυρώσεις μπορούν να αποφευχθούν μόνο μέσω του διαλόγου, οι ευρωβουλευτές κάλεσαν το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο να είναι έτοιμο να καταρτίσει κατάλογο περαιτέρω περιοριστικών μέτρων, τα οποία θα πρέπει να είναι τομεακά και στοχευμένα και να μην έχουν αρνητικό αντίκτυπο στον τουρκικό λαό ή στους πρόσφυγες που διαμένουν στην Τουρκία.

Η κατάσταση στην Λευκορωσία

Σε ψήφισμα που υιοθετήθηκε με 574 ψήφους υπέρ, 37 κατά και 82 αποχές την Πέμπτη (17/9), το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο απέρριψε τα επίσημα αποτελέσματα των «λεγόμενων προεδρικών εκλογών» της 9ης Αυγούστου στην Λευκορωσία, καθώς αυτές διεξάχθηκαν με «κατάφωρη παραβίαση όλων των διεθνώς αναγνωρισμένων προτύπων».

Όταν λήξει η θητεία του εν ενεργεία απολυταρχικού ηγέτη Αλεξάντερ Λουκασένκο στις 5 Νοεμβρίου, το Κοινοβούλιο θα πάψει να τον αναγνωρίζει ως πρόεδρο της χώρας.

Αντίθετα, οι ευρωβουλευτές χαιρέτισαν το πρόσφατα συσταθέν Συντονιστικό Συμβούλιο ως «ως προσωρινή εκπροσώπηση του λαού που απαιτεί δημοκρατική αλλαγή στη Λευκορωσία», το οποίο είναι το ανοικτό σε όλους τους πολιτικούς και κοινωνικούς παράγοντες.

Επανέλαβαν, στο πλαίσιο αυτό, «τις εκκλήσεις του λαού της Λευκορωσίας για τη διοργάνωση νέων, ελεύθερων και δίκαιων εκλογών το συντομότερο δυνατόν υπό διεθνή εποπτεία».

Ευρωπαϊκές κυρώσεις κατά της λευκορωσικής κυβέρνησης

Οι ευρωβουλευτές ζήτησαν την επιβολή κυρώσεων από την ΕΕ εις βάρος ατόμων που ευθύνονται για άσκηση βίας, καταστολή και νόθευση των εκλογικών αποτελεσμάτων στη Λευκορωσία, συμπεριλαμβανομένου του προέδρου Λουκασένκο και κάλεσαν τα κράτη – μέλη στο Συμβούλιο να εφαρμόσουν χωρίς καθυστέρηση τα μέτρα αυτά, σε στενή συνεργασία με διεθνείς εταίρους.

Καταδίκασαν ακόμη απερίφραστα τις μαζικές συλλήψεις και τη συνεχιζόμενη βίαιη καταστολή εναντίον ειρηνικών διαδηλωτών, απεργών και δημοσιογράφων στη χώρα, καθώς συσσωρεύονται οι καταγγελίες για την κακομεταχείριση, των βιασμό και τον βασανισμό τους στα κέντρα κράτησης και τις φυλακές της Λευκορωσίας.

Η κατάσταση στη Ρωσία και η υπόθεση του Alexei Navalny

Σε ξεχωριστό ψήφισμα, που υιοθετήθηκε με 532 ψήφους υπέρ, 84 κατά και 72 αποχές, το Κοινοβούλιο καταδίκασε σθεναρά την απόπειρα δολοφονίας με νευροτοξική ουσία του επιφανούς ηγέτη της αντιπολίτευσης στη Ρωσία και ακτιβιστή εναντίον της διαφθοράς Αλεξέι Ναβάλνι.

Το κείμενο τονίζει ότι το δηλητήριο που χρησιμοποιήθηκε ανήκει στην κατηγορία «Novichok», μπορεί να παραχθεί μόνο σε κρατικά στρατιωτικά εργαστήρια και δε μπορεί να αγοραστεί από ιδιώτες, το οποίο αποτελεί ισχυρή ένδειξη ότι οι αρχές της Ρωσίας κρύβονται πίσω από την επίθεση.

Αν ωστόσο αποδειχθεί η ευθύνη άλλου παράγοντα, αυτό δε θα εξαλείψει την ξεκάθαρη παραβίαση των διεθνών υποχρεώσεων της Ρωσίας, σύμφωνα με το κείμενο.

Οι ευρωβουλευτές τόνισαν ότι η απόπειρα δολοφονίας κατά του Αλεξέι Ναβάλνι αποτελεί μέρος μιας συστημικής προσπάθειας να φιμωθεί ο ίδιος και άλλοι αντιφρονούντες στη Ρωσία, με στόχο την αλλοίωση των αποτελεσμάτων των τοπικών και περιφερειακών εκλογών στις 11-13 Σεπτεμβρίου.

Η υπόθεση αυτή είναι ένα από τα στοιχεία μιας ευρύτερης ρωσικής πολιτικής που έχει ως επίκεντρο καταπιεστικές εσωτερικές πολιτικές και επιθετικές ενέργειες παγκοσμίως, σύμφωνα με το ψήφισμα.

Διεθνής έρευνα και κυρώσεις της ΕΕ

Το κείμενο ζητά την άμεση διεξαγωγή διεθνούς έρευνας της υπόθεσης Ναβάλνι και των καταγγελιών για παραβίαση των διεθνών υποχρεώσεων της Ρωσίας σχετικά με τη χρήση χημικών όπλων και καλεί τις ρωσικές αρχές να συνεργαστούν πλήρως στο πλαίσιο της έρευνας και να φέρουν τους υπαίτιους ενώπιον της δικαιοσύνης.

Καλεί ακόμα τα κράτη μέλη της ΕΕ να αντιδράσουν ενεργά, για παράδειγμα με την ταχεία επιβολή φιλόδοξων περιοριστικών μέτρων κατά της Ρωσίας και την ενίσχυση των ήδη υφιστάμενων.

Προτρέπει τέλος την ΕΕ να επιβάλει κυρώσεις που θα επιτρέψουν την κατάσχεση και το «πάγωμα» περιουσιακών στοιχείων διεφθαρμένων προσώπων σύμφωνα με τα ευρήματα του οργανισμού «Anti-Corruption Foundation» του Αλεξέι Ναβάλνι.

Τα συμπεράσματα μας

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο λοιπόν, χωρίς πολλά πολλά, καταδίκασε τον Πρόεδρο της Λευκορωσίας και ζητά κυρώσεις «χωρίς καθυστέρηση» για την κυβέρνηση στο Μινσκ.

Παράλληλα έβγαλε ετυμηγορία για την υπόθεση Ναβάλνι ότι πρόκειται για δηλητηρίαση και ζητά ανάλογη τιμωρία και για την Ρωσία…

Και αυτά για υποθέσεις που δεν αφορούν άμεσα την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Όσο για την κυβέρνηση  Ερντογάν στην Τουρκία που φυλακίζει πολιτικούς αντιπάλους, που καταστέλλει την ελευθερία της έκφρασης, που έχει εισβάλει σε Συρία και Ιράκ, που καταπατεί απροκάλυπτα το εμπάργκο όπλων στην Λιβύη και συν τοις άλλοις ασκεί πειρατεία στην ανατολική Μεσόγειο, προσβάλλοντας την κυριαρχία δύο κρατών – μελών της ΕΕ (εν προκειμένω της Ελλάδας και της Κύπρου), οι ευρω-πατέρες μένουν στα ευχολόγια, στην έκφραση λύπης και στο «ΘΑ».

Γι’ αυτό και οι διεθνείς οργανισμοί και δυνάμεις με δεσπόζουσα την Γερμανία το καθυστερούν, πείθοντας δήθεν για διάλογο την Άγκυρα, προκειμένου να μην επιβληθούν κυρώσεις στην τουρκική κυβέρνηση στην Σύνοδο Κορυφής, η οποία είχε προγραμματιστεί για τις 24-25 Σεπτεμβρίου, αλλά ελέω … κορωνοϊού μετατέθηκε για το πρώτο διήμερο του Οκτωβρίου. Άσχετα ότι θα μπορούσε να πραγματοποιηθεί μέσω τηλεδιάσκεψης.

Εν αναμονή λοιπόν για το τι άλλο (δεν) θα συμβεί έως τότε…

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Στον ΣΥΡΙΖΑ γκρινιάζουν για τη… νίκη στις ευρωεκλογές

Με μία απροσδόκητη εσωκομματική κριτική βρίσκεται αντιμέτωπος ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας, τρεις εβδομάδες μετά τη νίκη του κόμματος στις ευρωεκλογές και λίγο πριν τη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής, που πιθανόν να αποφασίσει αλλαγές στην ηγετική πυραμίδα με ανακατανομές ρόλων, αλλά και να λάβει κρίσιμες αποφάσεις κυρίως για την[…]

Περισσότερα »

Μητσοτάκης: Έθεσε στον Πάιατ ζήτημα απελευθέρωσης των δύο στρατιωτικών

Θέμα άμεσης απελευθέρωσης των δύο ελλήνων στρατιωτικών, που κρατούνται στις τουρκικές φυλακές έθεσε την Τετάρτη ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκος Μητσοτάκης κατά τη συνάντηση που είχε,

Περισσότερα »

Σχολιάστε

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν κοινοποιείται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *