Eυρωβουλή: Να θεσπιστεί «δικαίωμα στην αποσύνδεση» εκτός ωραρίου εργασίας

Εκτός ωραρίου εργασίας, οι εργαζόμενοι πρέπει να έχουν τη δυνατότητα να απενεργοποιούν ψηφιακές συσκευές χωρίς να αντιμετωπίζουν συνέπειες, δηλώνει η επιτροπή Απασχόλησης του Ευρωπαϊκό Κοινοβουλίου.

Σε ψήφισμα που εγκρίθηκε την Τρίτη με 31 ψήφους υπέρ, 6 ψήφους κατά και 18 αποχές, οι ευρωβουλευτές της επιτροπής Απασχόλησης δηλώνουν πως οι χώρες της ΕΕ πρέπει να διασφαλίζουν ότι οι εργαζόμενοι μπορούν να ασκούν αποτελεσματικά το δικαίωμα της αποσύνδεσης, μεταξύ άλλων μέσω συλλογικών συμβάσεων. Επισημαίνουν ότι το δικαίωμα αυτό είναι ζωτικής σημασίας για την προστασία της υγείας των εργαζομένων.

Η νοοτροπία που δεν επιτρέπει στους εργαζομένους να «ξεχάσουν» τη δουλειά τους, αλλά και η αυξανόμενη προσδοκία ότι αυτοί θα πρέπει να είναι διαθέσιμοι ανά πάσα στιγμή, μπορούν να επηρεάσουν αρνητικά την ισορροπία μεταξύ επαγγελματικής και προσωπικής ζωής, τη σωματική και ψυχική υγεία και την ευημερία, σύμφωνα με την επιτροπή Απασχόλησης.

Οι αρμόδιοι ευρωβουλευτές καλούν την Επιτροπή να υποβάλει πρόταση για οδηγία της ΕΕ σχετικά με το δικαίωμα αποσύνδεσης, δεδομένου ότι το δικαίωμα αυτό δεν κατοχυρώνεται ρητά στο ευρωπαϊκό δίκαιο.

Οι βουλευτές τονίζουν επίσης ότι η δυνατότητα «κλεισίματος» στο τέλος της ημέρας θα πρέπει να αποτελεί θεμελιώδες δικαίωμα, επιτρέποντας στους εργαζομένους να απέχουν από τα εργασιακά καθήκοντα και την ηλεκτρονική επικοινωνία εκτός του ωραρίου εργασίας τους χωρίς επιπτώσεις.

Πάνω από το 1/3 των εργαζομένων της ΕΕ εργάζεται από το σπίτι

Το μη νομοθετικό ψήφισμα αναμένεται να τεθεί σε ψηφοφορία στη σύνοδο της ολομέλειας του ΕΚ τον Ιανουάριο του 2021. Μόλις εγκριθεί από το Κοινοβούλιο, θα υποβληθεί στην Επιτροπή και στις χώρες της ΕΕ για χρήση στο πλαίσιο μελλοντικών νομοπαραγωγικών αποφάσεων.

Σύμφωνα με το Eurofound, από την έναρξη της πανδημίας COVID-19, πάνω από το ένα τρίτο των εργαζομένων της ΕΕ εργάζεται πλέον από το σπίτι. Επί του παρόντος, δεν υπάρχει ευρωπαϊκό νομικό πλαίσιο που να καθορίζει και να ρυθμίζει άμεσα το δικαίωμα απενεργοποίησης. Η ευρεία χρήση ψηφιακών εργαλείων, τεχνολογιών πληροφορικής και τηλεπικοινωνιών καθιστά δυνατή την εργασία από οπουδήποτε και ανά πάσα στιγμή.

Οι τεχνολογίες αυτές μπορεί να έχουν επιζήμιες συνέπειες, επεκτείνοντας το ωράριο εργασίας, αμβλύνοντας τα όρια μεταξύ επαγγελματικής και ιδιωτικής ζωής και συμβάλλοντας σε ορισμένα είδη «εργασιακού νομαδισμού», τα οποία οξύνονται από την κρίση της νόσου COVID-19.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ματαίωσε την στρατιωτική παρέλαση ο Τραμπ – Θα μεταβεί στο Παρίσι

Ο Αμερικανός πρόεδρος, Ντόναλντ Τραμπ, ανακοίνωσε σήμερα ότι ματαίωσε τη στρατιωτική παρέλαση που είχε προγραμματίσει για τον Νοέμβριο και στις αρχές του ίδιου μήνα θα επισκεφθεί το Παρίσι για να παραστεί στις τελετές για τα 100 χρόνια από το τέλος του Α’ Παγκόσμιου Πολέμου. Χθες, Πέμπτη, το αμερικανικό υπουργείο Άμυνας είχε ανακοινώσει πως ανέβαλε την παρέλαση για την επόμενη χρονιά. «Θα[…]

Περισσότερα »

Συρία: Σιίτες άμαχοι στόχος επίθεσης

Τουλάχιστον 22 είναι οι νεκροί και 48 οι τραυματίες από την έκρηξη που έγινε σε σημείο συνάντησης των λεωφορείων στα προάστια του Χαλεπίου, στη βόρεια Συρία.  Τα λεωφορεία μετέφεραν σιίτες που είχαν εγκαταλείψει τις εστίες τους και υποστηρίζουν την συριακή κυβέρνηση στο πλαίσιο εφαρμογής συμφωνίας ανταλλαγής κατοίκων με τους αντάρτες.[…]

Περισσότερα »

Σχολιάστε

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν κοινοποιείται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *