Ευρωζώνη: Οι αποδόσεις των περισσότερων κρατικών ομολόγων αυξήθηκαν

Οι αποδόσεις των περισσότερων κρατικών ομολόγων της Ευρωζώνης αυξήθηκαν σήμερα, καθώς στοιχεία της εταιρείας IHS Markit έδειξαν ότι ο τομέας των υπηρεσιών ενισχύθηκε τον Αύγουστο, ενώ ο μεταποιητικός τομέας συρρικνώθηκε λιγότερο του αναμενόμενου.

Οι αποδόσεις των ιταλικών κρατικών ομολόγων μειώθηκαν, εν μέσω προσδοκιών σχηματισμού μίας νέας κυβέρνησης σύντομα, ενώ οι αγορές αφομοίωναν την είδηση ότι οι αξιωματούχοι της κεντρικής τράπεζας των ΗΠΑ (Fed) ήταν διχασμένοι όσον αφορά την πορεία των επιτοκίων.

Ο τομέας των υπηρεσιών της Ευρωζώνης αναπτύχθηκε, αλλά η μεταποιητική δραστηριότητα μειώθηκε για έβδομο συνεχόμενο μήνα, αν και με βραδύτερο ρυθμό από τον Ιούλιο, σύμφωνα με τα προκαταρκτικά στοιχεία της IHS Markit. Ο σύνθετος δείκτης υπευθύνων αγορών (PMI), που αντανακλά την πορεία του τομέα των υπηρεσιών και της μεταποίησης, αυξήθηκε τον Αύγουστο στις 51,8 από 51,5 μονάδες τον Ιούλιο και 51,2 μονάδες που προέβλεπαν αναλυτές (κάθε τιμή υψηλότερη από τις 50 μονάδες υποδηλώνει ανάπτυξη).

Η απόδοση των γερμανικών 10ετών ομολόγων, που είχε υποχωρήσει έως το -0,695%, αυξήθηκε στο -0,651% μετά την ανακοίνωση των στοιχείων. Η απόδοση του γερμανικού 30ετούς τίτλου αυξήθηκε, επίσης, στο -0,144%. Οι αποδόσεις των ιταλικών τίτλων συνέχισαν τη μείωσή τους νωρίς σήμερα, μετά το δημοσίευμα του Reuters ότι ο πρόεδρος Σέρτζιο Ματαρέλα θέλει ξεκάθαρες ενδείξεις μίας πιθανής συμφωνίας για τον σχηματισμό νέας κυβέρνησης έως το τέλος της ημέρας. Στις 10.30 (ώρα Ελλάδας), η απόδοση του ιταλικού 10ετούς τίτλου υποχωρούσε 5 μονάδες βάσης στο χαμηλότερο επίπεδο σχεδόν τριών ετών, ενώ η διαφορά του από τον αντίστοιχο γερμανικό τίτλο υποχώρησε στις 195 μονάδες βάσης (1,95 ποσοστιαίες μονάδες).

Οι επενδυτές αξιολογούσαν επίσης τα πρακτικά της τελευταίας συνεδρίασης της Fed, τα οποία έδειξαν ότι η κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ ήταν διχασμένη όσον αφορά την αντίδρασή της στην επιβράδυνση της ανάπτυξης της αμερικανικής οικονομίας. Οι περισσότεροι αξιωματούχοι της Fed τάχθηκαν υπέρ του να μείνουν αμετάβλητα τα επιτόκια. Υπήρξε ομοφωνία στο να στείλουν το μήνυμα ότι δεν ακολουθούν μία προκαθορισμένη διαδρομή περαιτέρω μειώσεων των επιτοκίων, ένα μήνυμα που δεν θα άρεσε στον πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ.

Κεντρικοί τραπεζίτες από όλο τον κόσμο συναντώνται την Παρασκευή στο Τζάκσον Χολ του Γουαϊόμινγκ στις ΗΠΑ για την ετήσια σύνοδό τους και οι αγορές θα παρακολουθήσουν για πιθανά μηνύματα από εκεί. Η προσοχή στρέφεται, επίσης, στη δημοσιονομική αντίδραση της Ευρωζώνης, μετά από δημοσιεύματα ότι η ολλανδική κυβέρνηση εξετάζει να δώσει ποσό δισεκ. ευρώ σε ένα νέο επενδυτικό ταμείο για τη χρηματοδότηση μελλοντικών υποδομών και εκπαιδευτικών προγραμμάτων.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Οδηγίες για τη συμπλήρωση των φορολογικών δηλώσεων

Αναλυτικές οδηγίες για τη συμπλήρωση της δήλωσης φορολογίας εισοδήματος φυσικών προσώπων, για το φορολογικό έτος 2017, εξέδωσε η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων. Στο σχετικό φυλλάδιο παρέχονται γενικές πληροφορίες, όπως ποιοι έχουν υποχρέωση να υποβάλουν δήλωση και πώς δηλώνεται το εισόδημα, διευκρινίσεις για τον τρόπο υπολογισμού και καταβολής της οφειλής, καθώς και[…]

Περισσότερα »

Deutche Bank: Η πτώση του ευρώ θα διαρκέσει για χρόνια

Σε μία πτωτική τροχιά, που θα συνεχιστεί για χρόνια, εισέρχεται το ευρώ έναντι του δολαρίου, εκτιμά η Deutsche Bank, έπειτα και από τα επιθετικά μέτρα που ανακοίνωσε την Πέμπτη ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, στοχεύοντας -μεταξύ άλλων- στην τόνωση της ευρωπαϊκής οικονομίας μέσω μίας ασθενέστερης ισοτιμίας. Σύμφωνα με τις[…]

Περισσότερα »

Σχολιάστε

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν κοινοποιείται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *