Ο “μεγαλόψυχος σουλτάνος” μας άφησε την Κρήτη, τις Κυκλάδες και τις Σποράδες

του Θοδωρή Ασβεστόπουλου

Πρώτο θέμα αποτελεί την Δευτέρα στα ελληνικά ΜΜΕ η φωτογραφία στην οποία ο τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στέκεται μπροστά από ένα χάρτη με τον τίτλο “Γαλάζια Πατρίδα”, ο οποίος εμφανίζει την Σαμοθράκη, την Λήμνο, την Λέσβο, τη Χίο, την Ικαρία, τα Δωδεκάνησα, λίγα νησιά των Κυκλάδων και την θαλάσσια περιοχή ως τα ανατολικά παράλια της Κρήτης – δηλαδή το μισό Αιγαίο – ως τμήμα της Τουρκίας.

Συγκεκριμένα, η φωτογραφία που δημοσιεύτηκε στον επίσημο ιστότοπο της προεδρίας εικονίζει τον Ερντογάν να υπογράφει το βιβλίο επισκεπτών στο Πανεπιστήμιο Εθνικής Άμυνας και ελήφθη κατά τις επετειακές εκδηλώσεις για την τουρκική νίκη το 1922, η οποία κατέληξε στην Μικρασιατική Καταστροφή.

Για να καταλάβουμε το μέγεθος και την ουσία αυτής της κίνησης, πρέπει να αντιληφθούμε ότι δεν μιλάμε για μέλος κάποιας ακραίας εθνικιστικής οργάνωσης, ούτε καν τον αρχηγό των Γκρίζων Λύκων Ντεβλέτ Μπαχτσελί. Μιλάμε για τον ίδιο τον Πρόεδρο της Τουρκικής Δημοκρατίας με την φωτογραφία να αναρτάται στην επίσημη ιστοσελίδα της προεδρίας της γειτονικής χώρας.

Δεν θυμάμαι να υπάρχει, τουλάχιστον τα τελευταία χρόνια, αντίστοιχη περίπτωση σε χώρες της Ασίας ή της Αφρικής (ίσως με το Κασμίρ μπορεί να συγκριθεί), όμως να που κάτι τέτοιο λαμβάνει χώρα στα όρια της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Η ελληνική αντίδραση

Ο Έλληνας υπουργός εξωτερικών Νίκος Δένδιας εξέφρασε τη λύπη του για την επίμαχη φωτογραφία, υπογραμμίζοντας ότι «τα σύνορα των κρατών δεν καθορίζονται με όποιο χάρτη θέλει να ζωγραφίσει ο καθένας, αλλά βάσει του διεθνούς δικαίου».

Χαρακτήρισε μάλιστα τις πράξεις αυτές ως «απόπειρες δημιουργίας εντυπώσεων» επισημαίνοντας ότι οι παραβατικές ενέργειες της Τουρκίας «απλώς εδραιώνουν την εικόνα της ως παραβάτη, δεν παράγουν έννομα αποτελέσματα». Κάλεσε δε την Άγκυρα να σοβαρευτεί και να επανέλθει στο πλαίσιο του διεθνούς δικαίου. Αποσαφηνίζοντας επίσης ότι «εμείς δεν πρόκειται να συρθούμε σε συναντήσεις υπό το κράτος πιέσεων».

Αυτή ήταν η αντίδραση της ελληνικής πλευράς, οπότε το να περιμένουμε το οτιδήποτε από την διεθνή κοινότητα, μοιάζει με ανέκδοτο.

Συνεπώς να λέμε πάλι καλά που ο “μεγαλόψυχος σουλτάνος” άφησε στην ελληνική κυριαρχία και εκτός “Γαλάζιας Πατρίδας” την Κρήτη, τις Σποράδες και την πλειοψηφία των Κυκλάδων…

Θοδωρής Ασβεστόπουλος

Θοδωρής Ασβεστόπουλος

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Τη Aγία και Mεγάλη Τρίτη της των δέκα παρθένων παραβολής…

«Τη αγία και μεγάλη Τρίτη της των δέκα παρθένων παραβολής, της εκ του ιερού Ευαγγελίου, μνείαν ποιούμεθα». Αυτό είναι το συναξάρι της δεύτερης ημέρας της Μεγάλης Εβδομάδος. Ο Νυμφίος της Εκκλησίας και της ψυχής μας, «ο ωραίος κάλλει παρά πάντας βροτούς», οδεύει προς το εκούσιο Πάθος Του, καλώντας κοντά Του[…]

Περισσότερα »

“Ακόμα μία επέτειος με την εθνική εκκρεμότητα των άταφων Ηρώων”

Με λαμπρότητα εορτάστηκε η 74η επέτειος της 28ης Οκτωβρίου, στη Β. Ήπειρο, όπου διεξήχθη το μεγαλύτερο μέρος του Ελληνο-ιταλικού Πολέμου του 1940 – ΄41. Στις 27 Οκτωβρίου τα ελληνικά μειονοτικά σχολεία του νομού Αγίων Σαράντα διοργάνωσαν μαθητική εκδήλωση στο θέατρο της πόλης. Το πρωί της 28ης Οκτωβρίου, ανήμερα της εθνικής εορτής, τελέστηκε επιμνημόσυνη[…]

Περισσότερα »

Σχολιάστε

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν κοινοποιείται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *