Φορολογικές δηλώσεις: 17 ημέρες για την υποβολή 2,5 εκατ. δηλώσεων

Περίπου 2,47 εκατ. φορολογικές δηλώσεις θα πρέπει να υποβληθούν μέσα σε 17 ημερολογιακές ημέρες, δηλαδή έως και τις 29 Ιουλίου, οπότε και λήγει η προθεσμία για την υποβολή των φορολογικών δηλώσεων και την καταβολή της πρώτης δόσης του φόρου εισοδήματος έως και τις 31 Ιουλίου.

Έως την Παρασκευή είχαν υποβληθεί 3.939.159 φορολογικές δηλώσεις σε σύνολο 6.411.687. Από αυτές το μεγαλύτερο ποσοστό 54,29% (2.948.978 δηλώσεις) είναι μηδενικές, το 32,68% (1.775.174) είναι χρεωστικές και το 13,02% (703.381) πιστωτικές. Όσον αφορά τους φορολογούμενους που καλούνται να πληρώσουν φόρο εισοδήματος, ο μέσος φόρος ανέρχεται στα 723 ευρώ.

Το επόμενο διάστημα, η ΑΑΔΕ αναμένεται να προχωρήσει στην προσαρμογή των εκκαθαριστικών για την καταβολή του φόρου εισοδήματος σε 8 μηνιαίες δόσεις, δηλαδή από τον Ιούλιο του 2020 έως και τον Φεβρουάριο του 2021, αντί για 3 διμηνιαίες δόσεις, Ιούλιο-Σεπτέμβριο και Νοέμβριο. Παράλληλα, όσοι φορολογούμενοι επιλέξουν να καταβάλλουν εφάπαξ τον φόρο εισοδήματος, θα έχουν έκπτωση 2%. Ειδικά για όσους ήδη έχουν πληρώσει τον φόρο εισοδήματος, η έκπτωση του 2% θα συμψηφιστεί με τον ΕΝΦΙΑ ή αν δεν υπάρχει άλλη οφειλή, η ΑΑΔΕ θα προχωρήσει σε επιστροφές φόρων στους δικαιούχους.

Υπενθυμίζεται ότι για φέτος επίσης έχει αποφασιστεί η μείωση της προκαταβολής φόρου, η οποία θα γίνει κλιμακωτά για όσους υπόκεινται σε ΦΠΑ από 30% έως και 100%, ανάλογα με την πτώση που καταγράφει ο τζίρος το α΄ εξάμηνο του 2020. Για τις επιχειρήσεις και όσους δεν υπόκεινται σε καθεστώς ΦΠΑ, η μείωση της προκαταβολής φόρου ανέρχεται σε 50%.

Ειδικότερα, για τις επιχειρήσεις και τα φυσικά πρόσωπα που υπόκεινται σε ΦΠΑ, η μείωση της προκαταβολής του φόρου θα είναι ανάλογη με την πτώση του τζίρου που καταγράφεται το α΄ εξάμηνο του 2020. Δηλαδή:
• Μείωση προκαταβολής φόρου κατά 30% αν ο τζίρος έχει μειωθεί κατά 5% – 15%
• Μείωση προκαταβολής φόρου 50% αν η πτώση του τζίρου είναι 15,1% – 25%
• Μείωση προκαταβολής φόρου 70% αν ο τζίρος έχει μειωθεί κατά 25,1% με 35% και
• Μηδενική προκαταβολή φόρου αν η πτώση του τζίρου το α΄εξάμηνο του 2020 ξεπερνά το 35%.

Μηδενισμό της προκαταβολής φόρου θα έχουν:
• Επιχειρήσεις του τριτογενούς τομέα υποκείμενες σε ΦΠΑ, οι οποίες το 3ο τρίμηνο του 2019 έλαβαν άνω του 50% του ετήσιου τζίρου
• Επιχειρήσεις που ανήκουν στους κλάδους των αεροπορικών και ακτοπλοϊκών μεταφορών.
Σε περισσότερες δόσεις 6 από 5 μηνιαίες θα καταβληθεί και ο ΕΝΦΙΑ, με τα εκκαθαριστικά να αναμένεται να εκδοθούν στα τέλη Αυγούστου και η καταβολή της πρώτης δόσης θα γίνει τον Σεπτέμβριο.
Naftemporiki.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

“Ελληνικός Αγωγός”: Με πολλαπλά… οικονομικά οφέλη

Του Νίκου Μπαρδούνια…. Μπορεί μια συνεργασία της Ελλάδας με τη Ρωσία στον ενεργειακό τομέα να λειτουργήσει σαν αναπτυξιακό εργαλείο για την Ελληνική οικονομία σε περίοδο οικονομικής ύφεσης ; Οικονομικοί αλλά και ναυτιλιακοί κύκλοι που εξειδικεύονται στην μεταφορά υγροποιημένου αερίου, υποστηρίζουν ότι αυτό είναι εφικτό και μάλιστα « σε σύντομο χρονικό[…]

Περισσότερα »

Απώλειες στο Χ.Α. με το Γ. Δείκτη στις 906,83 μονάδες

Απώλειες 2,82% στο χρηματιστήριο Αθηνών με τον γενικό δείκτη στις 906,83 μονάδες. Μαζικές ρευστοποιήσεις στον κλάδο των τραπεζών μετά φόντο την φημολογία περί ενεργειών για την απεμπλοκή του ταμείου χρηματοπιστωτικής σταθερότητας από τον κλάδο.

Περισσότερα »

Σχολιάστε

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν κοινοποιείται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *