Φρόιντ και Γιουνγκ… Οι απόψεις τους για τα όνειρα

Γράφει η Μαΐρα

Ο Σίγκμουντ Φρόιντ πίστευε πως τα όνειρα ήταν η έδρα των επιθυμιών και των ενστίκτων, κυρίως σεξουαλικής φύσης που συχνά καταπιέζονται από το συνειδητό νου.  Πίστευε πως τα περισσότερα όνειρα είναι απλές ικανοποιήσεις ευχών ή εκφράσεις καταπιεσμένων ιδεών που με την βία βρίσκουν το δρόμο τους στη συνείδηση μας όταν το εγώ μας, χαλαρώνει τον έλεγχο κατά την διάρκεια του ύπνου. Έκανε διάκριση μεταξύ της πρωτογενούς διεργασίας, που λαμβάνει χώρα στο ασυνείδητο νου που ονειρεύεται και της δευτερογενούς διεργασίας που χαρακτηρίζει τη συνειδητή σκέψη.

Η πρωτογενής επεξεργασία μετατρέπει τις ασυνείδητες ορμές, τις επιθυμίες και τους φόβους σε σύμβολα.  Η δευτερογενούς επεξεργασία, υποτάσσει τις σκέψεις στους νόμους της λογικής.  Υποστήριζε πως τα συνειδητά ένστικτα ζουν σε μια μορφή πρωτόγονου χάους, όπου το καθένα αναζητά ικανοποίηση, ανεξάρτητα από τα άλλα, με τρόπο αμοραλιστικό.  Χρησιμοποίησε τον όρο i.d. για να περιγράψει αυτό το μέρος του νου και υποστήριξε πως περιέχει πρωτόγονα ένστικτα όπως της επιβίωσης. Κατά τη γνώμη του Φρόιντ, τα όνειρα είναι ουσιαστικά η φανταστική πραγματοποίηση των επιθυμιών και ενεργειών του.  Στην ξυπνητή ζωή μας, το εγώ, το λογικό μέρος του νου που πατάει γερά στη γη, κρατά στο περιθώριο τις πρωτογενές ορμές του i.d.    Για τον Φρόιντ τα όνειρα είχαν πάντα ένα «προφανές» και ένα «λανθάνον» περιεχόμενο.  Το προφανές περιεχόμενο είναι αυτό που φαίνεται να λέει το όνειρο μας, ενώ το λανθάνον είναι αυτό που το ασυνείδητο προσπαθεί ουσιαστικά να «μιλήσει» στο συνειδητό νου.  Η θεωρία του ότι όλα τα όνειρα πηγάζουν από το i.d. (ασυνείδητο), συνάντησε σημαντικές αντιρρήσεις από αυτούς που πίστευαν πως τα όνειρα, αποτελούν μια συνέχεια των σκέψεων κατά τη διάρκεια της ημέρας ή μια αντίδραση σε πρόσφατα γεγονότα της ζωής.

Οι απόψεις του Ελβετού ψυχολόγου Καρλ Γιουνγκ για τα όνειρα αποτελούν ένα σημαντικό αντίλογο σε αυτές του Φρόιντ.  Ο Γιουνγκ ήταν ο πρώτος που ανέφερε τη θεωρία σύμφωνα με την οποία ονειρευόμαστε διαρκώς και μόνο οι αντιπερισπασμοί της ξυπνητής ζωής μας, δεν μας αφήνουν να τα καταλάβουμε.   Έχουν να κάνουν με την εγρήγορση κατά τη διάρκεια του «ονειρεύεσθαι» και γνωστή ως «διαυγή όνειρα».  Κατά την διάρκεια ενός διαυγούς ονείρου, ο ονειρευτής μπορεί να έχει πρόσβαση σε όλες τις αναμνήσεις και συλλογικές λειτουργίες που έχει και στην ξυπνητή ζωή του και ενδέχεται  να μην αισθάνεται ουσιαστική διαφορά μεταξύ ύπνου και ξύπνιου.  Τα χρώματα παίρνουν μια υπέροχη φωτεινότητα και τα αντικείμενα ξεχωρίζουν με μια καθαρότητα που σαφώς ξεπερνά την διαύγεια που έχουμε, όταν είμαστε ξύπνιοι.

Στα όνειρα αυτά ο συνειδητός και ο ασυνείδητος νους φαίνεται πως επικοινωνούν και συνεργάζονται αποτελεσματικά μεταξύ τους, θέτοντας το διαυγές όνειρο υπό συνειδητό έλεγχο και ο ονειρευτής φθάνει σε βαθύτερα επίπεδα αυτογνωσίας.  Γνωρίζοντας και καθορίζοντας την εξέλιξη του ονείρου, ο ονειρευτής μπορεί συνειδητά να αποφασίσει  να αντιμετωπίσει τους φόβους και τις επιθυμίες που κατοικούν στο ασυνείδητο, να ανακαλύψει και να ενσωματώσει κάθε πτυχή του εαυτού του σε ψυχική πληρότητα.

πηγή:  maira.gr

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Μαζί εφέτος οι Μακρόπουλος – Κοκκίνου και Δήμας

‪Ο Νίκος Μακρόπουλος με την Έλλη Κοκκίνου και τον Βασίλη Δήμα θα εμφανίζονται στο Stage Live στη Θεσσαλονίκη , από το Σάββατο 28 Σεπτεμβρίου και κάθε Σάββατο και Κυριακή.‬ Στη νυχτερινή Θεσσαλονίκη , το μόνο που δεν χρειάζεται συστάσεις , είναι οι εμφανίσεις του Νίκου Μακρόπουλου. Όταν ο δημοφιλής τραγουδιστής[…]

Περισσότερα »

Οδηγός επιβίωσης για τις “φουρτούνες” της ζωής

Από την Κατερίνα Παπαγεωργίου… Πέφτεις σε κακοτυχίες, σε κρίσεις που σου χτυπάνε την πόρτα κάθε τρεις και λίγο, σε απώλειες και δυσκολίες. Πέφτεις στα τάρταρα και λιώνεις σκέψου όμως πως θα τα καταφέρεις, μονάχα αν πάρεις την κατάσταση στα χέρια σου. Κάπως έτσι άλλωστε θα βγεις από όλη αυτήν την[…]

Περισσότερα »

Σχολιάστε

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν κοινοποιείται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *