Γ. Καραμπελιάς: Η προσφορά των Ελλήνων της Ανατολής στο 1821

Ρεπορτάζ – Φωτογραφίες: Θοδωρής Ασβεστόπουλος

«Οι Έλληνες της Ανατολής και η επανάσταση του 1821», ήταν το θέμα της ημερίδας που διοργάνωσε η Ομοσπονδία Προσφυγικών Σωματείων Ελλάδος (ΟΠΣΕ) την Κυριακή 20 Σεπτεμβρίου στην αίθουσα «Ρήγας Βελεστινλής», στην Αθήνα, στο πλαίσιο των εκδηλώσεων της Ημέρας Εθνικής Μνήμης της Γενοκτονίας των Ελλήνων της Μικράς Ασίας, σε συνδυασμό με την συμπλήρωση 200 ετών από την έναρξη της Ελληνικής Επανάστασης το 2021.

Την ημερίδα άνοιξε ο πρόεδρος της ΟΠΣΕ Αντώνης Οραήλογλου, ο οποίος χαιρέτησε την πρόσφατη απόφαση της Επιτροπής Απόδημου Ελληνισμού της Βουλής των Ελλήνων, να προτείνει στην κυβέρνηση να περιληφθεί στο χαρτοφυλάκιο του Υπουργείου Εξωτερικών η διεκδίκηση της διεθνούς αναγνώρισης της Γενοκτονίας.

«Χειροκροτούμε την απόφαση αυτή, που πάντα τη ζητούσαμε, αλλά παράλληλα απαιτούμε από την κυβέρνηση να λάβει υπόψη της την συγκεκριμένη πρόταση, ειδικότερα την εποχή αυτή που η προκλητικότητα των Τούρκων έχει ξεπεράσει κάθε όριο», σημείωσε ο κ. Οραήλογλου.

«Δεν θα κάνω ανάλυση για τα φοβικά σύνδρομα που μας διακατέχουν αλλά νομίζω ότι είναι το ελάχιστο που πρέπει να κάνουν ο ελληνικές κυβερνήσεις, διεκδικώντας την δικαίωση των θυμάτων. Να βάλουν τουλάχιστον το θέμα της Γενοκτονίας. Οι Τούρκοι μας το υπενθυμίζουν συχνά, μία με την Σμύρνη, μία με την θάλασσα στην οποία μας έριξαν και άλλα τέτοια. Οι υπεύθυνοι οι δικοί μας όμως μάλλον το αγνοούν», πρόσθεσε ο πρόεδρος της ΟΠΣΕ.

Το σχέδιο πυρπόλησης του οθωμανικού στόλου στην Κωνσταντινούπολη

Κεντρικός ομιλητής της εκδήλωσης ήταν ο συγγραφέας, εκδότης και επικεφαλής του Κινήματος «Άρδην» Γιώργος Καραμπελιάς, ο οποίος παραθέτοντας ιστορικά στοιχεία, απέδειξε ότι η συμβολή των Ελλήνων της καθ’ ημάς Ανατολής, στον αγώνα για την απελευθέρωση της Ελλάδος από τον Οθωμανικό ζυγό, ήταν μεγάλη και πρέπει να αναδειχθεί.

Ο κ. Καραμπελιάς μεταξύ άλλων μίλησε για την έδρα της Φιλικής εταιρείας στην Κωνσταντινούπολη, το σχέδιο πυρπόλησης του στόλου στην πρωτεύουσα της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, για τους Αγωνιστές από τη Μικρά Ασία που συμμετείχαν στις πολεμικές επιχειρήσεις στην Πελοπόννησο και την Στερεά Ελλάδα και την Ιωνική Φάλαγγα.

«Υπήρχε το σχέδιο “ΜΕΓΑ” το οποίο προέβλεπε πως θα οργανωθεί η πυρπόληση του οθωμανικού στόλου και η κατάληψη της Κωνσταντινούπολης, έτσι ώστε να μεταβληθεί στο κέντρο του Ελληνικού Αγώνα.

Αυτό το σχέδιο ο Αρχηγός της Φιλικής Εταιρείας Αλέξανδρος Υψηλάντης το θεωρούσε αποφασιστικής σημασίας για να συμμετάσχει στον Αγώνα και μάλιστα όταν στην συνέχεια έβλεπε ότι το εγχείρημα δεν προχωρούσε απείλησε ότι θα παραιτηθεί από την ηγεσία.

Όμως το σχέδιο προδόθηκε. Οι Τούρκοι συνέλαβαν τον Κωνσταντίνο Γκιούστο, τον Υδραίο αρχηγό των τουρκικών πληρωμάτων, ο οποίος θα ηγείτο της πυρπόλησης του οθωμανικού στόλου και εκτέλεσαν τον ίδιο και άλλους τριάντα που θα συμμετείχαν στην προσπάθεια», ανέφερε ο κ. Καραμπελιάς για το άγνωστο σε πολλούς σχέδιο της Φιλικής Εταιρείας.

Οι ρίζες του εθνομηδενισμού στην Ελλάδα

Ανάμεσα σε άλλα ο Γιώργος Καραμπελιάς μίλησε και για τις ρίζες του εθνομηδενισμού στην Ελλάδα, οι οποίες άρχισαν να απλώνονται στα πρώτα χρόνια της Μεταπολίτευσης.

«Ένας Βρετανός καθηγητής, ο Κύριλλος Μάνγκο, είχε γράψει το 1965 ένα κείμενο που δημοσιεύτηκε τότε και στην Ελλάδα, με το οποίο ισχυριζόταν ότι οι Έλληνες είναι ένα καινούριο έθνος. Την ίδια λογική υποστήριζε και ο πολύ γνωστός ιστορικός Έρικ Χομπσμπάουμ, ο οποίος έλεγε ότι οι Έλληνες είναι ένα έθνος που δημιουργήθηκε μετά το 1830.

Αυτά τα πήραν και κάποιοι Έλληνες “μαθητές” τους οι οποίοι άρχισαν να τα διαδίδουν και στην χώρα μας, μετά το 1974, εποχή που το πολιτικό κλίμα ευνοούσε τέτοιου είδους απόψεις», σημείωσε ο επικεφαλής του Κινήματος «Άρδην».

«Αν δούμε την γέννηση αυτού του φαινομένου συνδέεται με την μεταπολίτευση με την εξής έννοια: Επειδή η δικτατορία είχε συκοφαντήσει την ελληνοχριστιανική παράδοση, κατά την μεταπολίτευση σταδιακά τα πράγματα πήγαιναν προς το αντίθετο άκρο, δηλαδή να μην υπάρχει σχέση του Ελληνισμού με την Ορθοδοξία. Η ελληνική ταυτότητα όμως είναι συνυφασμένη με την Ορθοδοξία επί 17 αιώνες.

Οι ξένες δυνάμεις επέβαλλαν τέτοιες αντιλήψεις οι οποίες πέρασαν στις ελίτ και σε μερίδα διανοουμένων της χώρας, οι οποίοι, ιδιαίτερα μετά την ένταξη της Ελλάδας στην ΕΟΚ, είχαν και διάφορα ανταλλάγματα», τόνισε ο κ. Καραμπελιάς.

Όπως εξήγησε αναλυτικά, «Πολλοί στην Ευρώπη ενοχλούνται από το γεγονός ότι οι Έλληνες είμαστε συνεχιστές και της Αρχαίας Ελλάδας και του Βυζαντίου, γι’ αυτό οι απόψεις ότι οι νεότεροι Έλληνες δεν έχουμε καμία σχέση με τους παλαιότερους προέρχεται από την Δύση.

Αυτή την άποψη την ενστερνίστηκαν πολλοί “δικοί μας” διανοούμενοι και πάρα πολλοί στον ελληνικό πολιτικό χώρο, ώστε έγινε κοινός τόπος. Και έπρεπε να φτάσουμε στο σήμερα, που η χώρα κινδυνεύει με ιστορική έκλειψη για να αρχίσει να υπάρχει μία αντιστροφή του κλίματος.

Αλλά παρ’ όλα αυτά ένα χρόνο πριν φτιάχτηκε μία επιτροπή για το ΄21 η οποία έλεγε ότι θα κάνει μαντηλάκια γνωστής φίρμας…Από την ίδια επιτροπή ακούσαμε επίσης διάφορα περίεργα για τον Καποδίστρια και τον Καραϊσκάκη.

Παρά τα τόσα πλήγματα που έχει δεχτεί ο Ελληνισμός ως προς την συνείδηση του τις τελευταίες δεκαετίες, όπως με τις παρεμβάσεις στην γλώσσα, είναι απορίας άξιον που υπάρχει ακόμα το εθνικό φρόνημα».

Επίσης ο Γιώργος Καραμπελιάς έκανε αναφορά για τα αποκαλυπτήρια του πίνακα «Η Σχολή των Αθηνών» του Ραφαήλ στην Γαλλική Εθνοσυνέλευση και έθεσε το ρητορικό ερώτημα αν θα γίνει κάτι ανάλογο και στην Βουλή των Ελλήνων.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Μ. Σέφτσοβιτς: Στη Θεσσαλονίκη για τα εγκαίνια του TAP

Στη Θεσσαλονίκη φτάνει αύριο Τρίτη ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Μάρος Σέφτσοβιτς, προκειμένου να μετάσχει στην τελετή των εγκαινίων κατασκευής το αγωγού φυσικού αερίου TAP, η οποία θα γίνει παρουσία του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα «Είναι η δεύτερη φορά σε σύντομο χρονικό διάστημα που ο αντιπρόεδρος Σέφτσοβιτς, αρμόδιος για την ενεργειακή[…]

Περισσότερα »

Σχολιάστε

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν κοινοποιείται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *