Γ. Κουμουτσάκος: Η ΕΕ να δει τη σχέση της με την Τουρκία σε ρεαλιστική βάση

Το μήνυμα πως ήρθε η ώρα η ΕΕ να βάλει τη σχέση της με την Τουρκία σε μια ρεαλιστική βάση και ότι αυτό θα είναι καλό και για τους δύο, έστειλε ο τομεάρχης Εξωτερικών της Νέας Δημοκρατίας Γιώργος Κουμουτσάκος. Όταν αντιβαίνονται, αντιστρατεύονται τα συμφέροντα της ΕΕ και ενός κράτους-μέλους της, θα πρέπει να εξετάζεται η λήψη αντίμετρων, και υπάρχει μια μεγάλη γκάμα δυνατοτήτων, προέταξε ο κ. Κουμουτσάκος κατά τη διάρκεια απολογισμού της θητείας του ως τομεάρχης Εξωτερικών της ΝΔ.

Ωστόσο, εκτίμησε πως η σημερινή και αυριανή σύνοδος κορυφής της ΕΕ δεν θα υιοθετήσει συγκεκριμένα μέτρα και προσέθεσε: «Επειδή η κυβέρνηση προσπαθεί για ακόμη μια φορά να μιλήσει για διπλωματικό θρίαμβο, αυτό που αποφασίστηκε είναι ότι η Επιτροπή θα εξετάσει μέτρα προκειμένου να τα εισηγηθεί και αν αποφασίσει το Συμβούλιο να τα εφαρμόσει».

Επίσης, έκανε λόγο για επιβεβαίωση της προσέγγισης της ΝΔ ως προς τις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο. Ειδικότερα, επισήμανε πως από τις 7 Μαίου η ΝΔ τοποθετήθηκε απέναντι στις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο, λέγοντας ότι η Τουρκία πλέον είναι εγκλωβισμένη σε μια πολιτική διαρκούς έντασης στην Ανατολική Μεσόγειο, διότι ενώ θέλει να συμμετέχει στο ενεργειακό παιχνίδι δεν δέχεται τους κανόνες του.

Ενημερώσαμε και τον ΟΗΕ

Ο κ. Κουμουτσάκος σημείωσε εξάλλου πως η ΝΔ βλέποντας την πορεία των πραγμάτων είχε πει ότι οι θετικές ως προς την κατηγορηματικότητά τους ανακοινώσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και της ΕΕ για την καταδίκη αυτής της πρακτικής μπορεί να έφταναν σε ένα σημείο που να μην ήταν επαρκείς, γιατί δεν θα απέτρεπαν τα λόγια, όσα αυστηρά και αν ήταν, την Τουρκία από το να ασκήσει μια πολιτική που ήταν μονόδρομος.

«Η αξιολόγησή μας επιβεβαιώθηκε καθώς και η προτροπή μας τότε προς την ΕΕ, εφόσον χρειαστεί να εξετάσει και το ενδεχόμενο κυρώσεων και αντιμέτρων. Αυτές τις ημέρες που είχαμε ένα νέο βήμα στη σκάλα της πολιτικής έντασης, επιβεβαιώθηκε η ανάγκη η ΕΕ να προχωρήσει πέρα των λεκτικών αντιδράσεων σε συγκεκριμένα πραγματικά αντίμετρα» συμπλήρωσε.

Στην κατεύθυνση αυτή, έκανε ακόμα γνωστό πως ο ίδιος είχε ενημερώσει, πριν από ενάμιση μήνα στη Νέα Υόρκη, τη βοηθό του γραμματέα του ΟΗΕ «για την ανησυχία μας» για την κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο. «Είχαμε μια συζήτηση τριών τετάρτων που ήταν επικεντρωμένη στην κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο και ειδικότερα στη συμπεριφορά της Τουρκίας σε αυτήν την περιοχή και τι μπορεί αυτό να σήμαινε» ανέφερε ο κ. Κουμουτσάκος.

 

ΑΠΕ-ΜΠΕ

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Κ. Τσιάρας: Στριμωγμένος ο Α. Τσίπρας υπερασπίζεται την πολιτική του

Επιμέλεια Κωνσταντίνα Πετούση… Για έναν στριμωγμένο Τσίπρα που προσπαθεί να υπερασπιστεί την πολιτική του αλλά και την αξιοπιστία του στην ελληνική κοινωνία, έκανε λόγο στο Κανάλι Ένα ο βουλευτής ΝΔ Κώστας

Περισσότερα »

Λαϊκή Ενότητα: Ασιοδοξία και αναμονή για τα αποτελέσματα

Αισιοδοξία ότι το αποτέλεσμα των εκλογών θα είναι τελικά θετικό για το κόμμα, εκφράζει η Λαϊκή Ενότητα, σχολιάζοντας τα exit polls. Το κόμμα του Παναγιώτη Λαφαζάνη εμφανίζεται αισιόδοξο και υπογραμμίζει ότι περιμένει τα πραγματικά και επίσημα αποτελέσματα από το υπουργείο Εσωτερικών. Bio Latest Posts Θοδωρής Ασβεστόπουλος Latest posts by Θοδωρής Ασβεστόπουλος[…]

Περισσότερα »

Σχολιάστε

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν κοινοποιείται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *