Home

ΡΟΗ  ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Γ. Μώραλης: Θα συμμετέχω και στο νέο Δ.Σ του ΟΛΠ-Ο Δήμαρχος Πειραιά στο Κανάλι Ένα 90,4 (ηχητικό)

0 σχόλια ΠΕΙΡΑΙΑΣ

Συνέντευξη «εφ” όλης της ύλης» έδωσε ο Δήμαρχος Πειραιά Γιάννης Μώραλης μιλώντας στην εκπομπή «Πρωινή Ενημέρωση» με τη Λία Λάππα για ζητήματα που αφορούν στην πόλη.

Μεταξύ άλλων ανακοίνωσε και την συμμετοχή του στο διοικητικό συμβούλιο του ΟΛΠ μέχρι τον Ιούλιο του 2022 μετά από πρόταση που του έγινε από την COSCO, χωρίς όπως είπε να προβλέπεται κάτι τέτοιο από τη συμφωνία παραχώρησης. Όπως είπε είναι σημαντική  η συμμετοχή του αυτή, καθώς θα μπορεί με αυτό το τρόπο να έχει γνώση για όσα γίνονται, θα μπορεί να έχει λόγο για μία σειρά ζητημάτων και θα μπορεί να υπερασπίζεται τα συμφέροντα των δημοτών του Πειραιά. Επίσης ο κ. Μώραλης γνωστοποίησε ότι αναμένονται και άλλα πράγματα από τον ΟΛΠ ενδεχομένως και μέσα στο Νοέμβριο.

Αναφέρθηκε παράλληλα στα μεγάλα έργα που γίνονται και θα γίνουν στην πόλη, στην αξιοποίηση του Πύργου του Πειραιά, στα έργα ανάπλασης του παραλιακού μετώπου, στα προβλήματα που εμφανίστηκαν σε σημεία της πόλης από την κακοκαιρία Μπάλος, στο κυκλοφοριακό πρόβλημα και στους τρόπους αντιμετώπισης, στα Ευρωπαϊκά χρηματοδοτικά προγράμματα που αξιοποιεί ο Δήμος, στη μετεγκατάσταση των δικαστηρίων του Πειραιά, καθώς επίσης σχολίασε και την πολιτική επικαιρότητα με αφορμή τις υποψηφιότητες για την προεδρεία του ΚΙΝΑΛ

Ακολουθεί το ηχητικό απόσπασμα και ολόκληρη η συνέντευξη του Δημάρχου Πειραιά Γιάννη Μώραλη

Θα θέλαμε δύο λόγια για το πρώτο ετήσιο τακτικό συνέδριο της ΚΕΔΕ στο οποίο συμμετείχατε…

«Ήταν ένα ενδιαφέρον συνέδριο το οποίο έχει δύο άξονες δηλαδή να ανταλλάξουμε απόψεις μεταξύ μας και να ακούσουμε κυβερνητικές θέσεις επί των θεμάτων που μας προβληματίζουν στην Τοπική Αυτοδιοίκηση. Έμεινα απόλυτα ικανοποιημένος από τι θέσεις των δημάρχων και του προέδρου της ΚΕΔΕ καθώς και των ομιλητών γιατί οι απόψεις μας ταυτίζονται. Τα προβλήματα της υποστελέχωσης, της πολύαρμοδιότητας, των επικαλύψεων των ελέγχων και της καταστατικής θέσης των αιρετών είναι κοινά προβλήματα και τα αντιμετωπίζουμε όλοι οι δήμαρχοι της Ελλάδας. Σε σχέση με αυτά που ακούσαμε από τους υπουργούς δεν μας άφησαν απόλυτα ικανοποιημένους, εκτός από δύο σημαντικά ζητήματα που αφορούν τους δημάρχους και τους δήμους, τα υπόλοιπα έμειναν σε εκκρεμότητα. Ο κ. Βορίδης με κάθε καλή διάθεση είπε να κάτσουμε να τα δούμε, αλλά εμείς θα θέλαμε να έχει γίνει εδώ και καιρό και πιο γρήγορα. Τα ζητήματα δεν λύθηκαν, παραμένουν, είναι οξυμένα και στερούν από την αυτοδιοίκηση τη δυνατότητα να κάνει πράγματα που μπορεί αρκεί να έχει τα κατάλληλα εργαλεία.
Είναι τρία αυτά τα εργαλεία: το ανθρώπινο δυναμικό το οποίο δεν έχουμε πλέον ούτε οι μεγάλοι δήμοι, οι πόροι δηλαδή τα χρήματα τα οποία δεν έχουμε -γιατί μας μεταφέρουν συνεχώς αρμοδιότητες χωρίς αντίστοιχους πόρους- και η πολυεπίπεδη διακυβέρνηση ώστε να ξέρουμε τι κάνει ο καθένας. Όπως διαπιστώσαμε με το πρόβλημα της κακοκαιρίας «Μπάλος» το μπλέξιμο της αρμοδιότητας, όπως προέκυψε και από δήλωση του δημάρχου Αθηναίων Κώστα Μπακογιάννη για τα πλημμυρικά φαινόμενα στο κέντρο, όλο αυτό γίνεται “μπαλάκι” μεταξύ ΕΥΔΑΠ, υπουργείου, περιφέρειας και του δήμου. Με αφορμή και αυτό λέμε ότι θα πρέπει να ξεκαθαριστούν οι αρμοδιότητες και να γνωρίζει ο δημότης που και σε ποιον θα απευθυνθεί, ποιος έχει την ευθύνη και να γνωρίζει ο καθένας που έχει πλέον την αρμοδιότητα, ώστε να παρέμβει και να λύσει τα προβλήματα από τα φαινόμενα όσο το δυνατόν πιο γρήγορα. Υπάρχει ακόμα αυτή η σύγχυση. Σιγά- σιγά φαίνεται να γίνονται κάποια βήματα για να ξεκαθαριστεί το θέμα με τις αρμοδιότητες αλλά ωστόσο αργούμε».

Να πάμε στους πόρους και το Ταμείο Ανάκαμψης κ.Μώραλη. Ο κ. Πιερρακάκης είπε ότι μέχρι το πρώτο τρίμηνο θα δημοσιευθούν οι προσκλήσεις για τα έργα. Είναι μια ευκαιρία που θα φέρει τη διαφορά στην καθημερινότητα των πολιτών;

«Στο σημείο αυτό πρέπει να κάνουμε μία διάκριση. Είναι άλλο οι τακτικοί πόροι της αυτοδιοίκησης από την κεντρική διοίκηση και άλλο τα χρηματοδοτικά εργαλεία. Αναφερόμαστε κυρίως στα Ευρωπαϊκά χρήματα όταν μιλάμε για το ΕΣΠΑ, για το ταμείο ανάκαμψης, για το πράσινο ταμείο (…) μιλάμε δηλαδή για χρηματοδοτικούς πόρους τους οποίους αξιοποιεί η αυτοδιοίκηση.
Εμάς το παράπονό μας είναι ότι δεν έχουμε άμεσους χρηματικούς πόρους από την κυβέρνηση, η οποία μεταφέρει αρμοδιότητες που πλήρωνε η κεντρική διοίκηση στους Δήμους χωρίς τους αντίστοιχους πόρους. Για παράδειγμα ήρθε μία εγκύκλιος στις 3 Αυγούστου για τις σχολικές καθαρίστριες η οποία μας λέει ότι ο Δήμος Πειραιά θα πάρει ένα συγκεκριμένο ποσό, το οποίο αν δεν φτάσει τα υπόλοιπα θα τα βάλει από το ταμείο του. Όπως καταλαβαίνετε αυτό σημαίνει κόστος για το Δήμο από ιδίους πόρους και αυτό δεν καλύπτεται από κάποιο χρηματοδοτικό εργαλείο. Το παράπονο μας λοιπόν είναι ότι θα έπρεπε να έχουμε απευθείας άμεση χρηματοδότηση από την κεντρική διοίκηση τουλάχιστον για τομείς που είναι της αρμοδιότητας της και μεταφέρονται στους δήμους.
Το δεύτερο σημείο που θα ήθελα να αναφερθώ είναι αυτό που σωστά είπαν οι υπουργοί, δηλαδή ότι έχουμε ένα ευχάριστο πρόβλημα πως έχουμε πόρους από Ευρωπαϊκά προγράμματα αλλά έχουμε τα εργαλεία για να τα αξιοποιήσουμε; Σας λέω ότι ο Πειραιάς τα έχει και το έχει αποδείξει από την προηγούμενη δημοτική περίοδο όπου εξασφαλίσαμε ένα πολύ μεγάλο ποσό. Επίσης ήδη στο ταμείο Ανάκαμψης θα μπει ένα μεγάλο έργο αυτό του Μουσείου Εναλίων Αρχαιοτήτων -όπως έχει ανακοινώσει ο Πρωθυπουργός- και εκτός απροόπτου θα μπει στο Ταμείο Ανάκαμψης και η επιθυμητή από όλους ανάπλαση της Ακτής Θεμιστοκλέους δηλαδή της Πειραϊκής. Σχετικά με το πρόγραμμα “Αντώνης Τρίτσης” έχουμε υποβάλει μία σειρά προγραμμάτων και θέλω να πιστεύω ότι σήμερα κιόλας θα υπάρχει έγκριση για την ηλεκτροκίνηση. Επαναλαμβάνω το μεγάλο στοίχημα είναι αυτά τα χρήματα μετά να απορροφηθούν γιατί το Tαμείο Ανάκαμψης όπως και το ΕΣΠΑ έχει χρονικούς περιορισμούς. Εκεί είναι το στοίχημα όχι μόνο για όλους τους Δήμους αλλά και για ολόκληρη τη χώρα, να δείξουν ένα μεγάλο βαθμό ετοιμότητας και ένα μεγάλο βαθμό απορροφητικότητας. Η αλήθεια είναι ότι έχουμε βελτιωθεί αλλά θέλουμε περαιτέρω βελτίωση. Στο Δήμο Πειραιά ειδικά στα τεχνικά έργα υπάρχει έλλειμα. Είμαστε ο 5ος μεγαλύτερος δήμος της χώρας και ο δεύτερος μεγαλύτερος στην Αττική και έχουμε λιγότερους από 20 μηχανικούς όλων των ειδικοτήτων. Γι’ αυτό δημιουργήσαμε τον (…) αναπτυξιακό οργανισμό, ώστε μέσα από εκεί να έχουμε τη δυνατότητα πρόσληψης ανθρώπων για να κάνουν ομάδες έργων και να μπορέσουμε να μελετήσουμε και να υλοποιήσουμε. Επαναλαμβάνω όμως ότι τα χρηματοδοτικά εργαλεία που ανέφεραν οι Υπουργοί πράγματι είναι σημαντικά και αν αξιοποιηθούν σε ένα πολύ μεγάλο βαθμό μπορούν να αλλάξουν, όχι μόνο τους Δήμους, αλλά ολόκληρη την Ελλάδα. Είναι όμως ένα δύσκολο στοίχημα και δεν πρέπει να δημιουργούμε την πεποίθηση στους πολίτες του Πειραιά ότι όλα είναι εύκολα και ότι υπάρχουν χρήματα τα οποία θα αποροφήσουμε και θα κάνουμε εύκολη τη ζωή μέσα σε δύο χρόνια. Οι διαδικασίες είναι δύσκολες».

Ποια είναι τα μεγάλα προβλήματα του Πειραιά;

«Για κάθε πειραιώτη και για κάθε επισκέπτη είναι εμφανές ότι το νούμερο ένα πρόβλημα είναι η κίνηση στους δρόμους, δηλαδή το κυκλοφοριακό ζήτημα και το θέμα της στάθμευσης. Σε μία μέτρηση που έγινε πρόσφατα καταγράφηκε αυτό και μάλιστα είχε δύο στοιχεία όπου το ένα μας στεναχώρησε και το άλλο μας ικανοποίησε. Συγκεκριμένα το πρώτο αναφέρει ότι το πρόβλημα της καθαριότητας στην πόλη μας δεν αποτελεί το νούμερο ένα πρόβλημα και είναι πολύ σημαντικό. Το δεύτερο είναι ότι το κυκλοφοριακό αποτελεί το νούμερο ένα πρόβλημα αλλά είναι συναρμοδιότητα. Επαναλαμβάνω ότι την επόμενη χρονιά θα γίνουν πολλά πράγματα τα οποία θα βελτιώσουν αυτή την κατάσταση.
Μεταξύ αυτών είναι το τραμ το οποίο θα έρθει τέλος του χρόνου, το μετρό όπου εκεί είναι η ουσιαστική αλλαγή το οποίο θα έρθει τον Ιούλιο του 2022 και οι ελεγχόμενη στάθμευση που θα επιβληθεί τουλάχιστον στο Β δημοτικό διαμέρισμα μέσα στο 2022, όπως επίσης η περεταίρω ενίσχυση του δημοτικού στόλου της δημοτικής συγκοινωνίας. Αυτά νομίζω θα δώσουν κάποιες ανάσες στο κυκλοφοριακό και αναμένουμε το μεγάλο έργο της υπογειοποίησης των γραμμών του ΗΣΑΠ από το Φάληρο μέχρι το λιμάνι, όπου εκεί πραγματικά θα δοθεί μεγαλύτερη ανάσα. Είμαστε μία πόλη-λιμάνι και θα έχουμε μία κυκλοφορία αυξημένη, αλλά όχι αυτό το πράγμα που βλέπουμε αυτή την περίοδο».
Τοποθετήθηκαν στα λεωφορεία της δημοτικής συγκοινωνίας συστήματα καθαρισμού και απολύμανσης του αέρα και είναι ένα σημαντικό βήμα..
«Η αυτοδιοίκηση έχει δείξει μία προσαρμοστικότητα σε σχέση με την πανδημία αξιοθαύμαστη για τα Ελληνικά δεδομένα και στο ίδιο μήκος κύματος κινείται και ο Πειραιάς. Βελτιώνουμε τις υπηρεσίες μας προς τους δημότες και τις συνδέουμε με την πανδημία και νομίζω ότι πρέπει να κάνουμε ότι μπορούμε και για τα επόμενα χρόνια. Βάλαμε αυτά τα μηχανήματα καθαρισμού στα λεωφορεία, ώστε εκεί εργαζόμενοι και πολίτες να αισθάνονται ασφάλεια και να είναι η ψυχολογία τους καλύτερη. Αναμένεται να βάλουμε και σε άλλους κλειστούς χώρους στο μέλλον, όπως σε βρεφονηπιακούς και σε άλλες υπηρεσίες του Δήμου και συνεχώς αναβαθμίζουμε τις υπηρεσίες μας για τους δημότες και για το προσωπικό του Δήμου μας».

Είχαμε χθες και την πρώτη ημερίδα επικοινωνίας του κέντρου στήριξης επιχειρηματικότητας του Δήμου Πειραιά . Πώς πάει αυτή η επικοινωνία με τις επιχειρήσεις και με κεντρικό πυλώνα την πανδημία η οποία δημιούργησε τα προβλήματα;

«Θεωρώ ότι πάει άριστα χωρίς υπερβολή, καθώς με τους παραγωγικούς φορείς, τα επιμελητήρια και τον εμπορικό σύλλογο έχουμε μία εξαιρετική συνεργασία και αυτό δεν σημαίνει ότι μπορεί να έχουμε διαφορετικές απόψεις σε ορισμένα θέματα. Έχουμε μία σταθερή και συνεχόμενη συνεργασία σε υψηλό επίπεδο. Η Δημοτική Αρχή μπήκε στο κομμάτι του Επιχειρέιν στην πόλη από την πρώτη θητεία και πόσο μάλλον τώρα με την πανδημία. Έχω να πω ότι ήταν μία πάρα πολύ καλή η χθεσινή βραδιά στο αμφιθέατρο της Ραλλείου Σχολής, όπου μας επισκέφθηκε και ο Υπουργός Ανάπτυξης Άδωνις Γεωργιάδης, ο Περιφερειάρχης Γιώργος Πατούλης, οι βουλευτές της πόλης μας, ο Υπουργός Ναυτιλίας Κώστας Κατσαφάδος, η αντιπεριφερειάρχης, ο αντιπρύτανης του Πανεπιστημίου Πειραιά και κάναμε μία πολύ ωραία συζήτηση για το κέντρο στήριξης επιχειρηματικότητας, το οποίο αποτελεί μία καινοτόμα δράση για το Δήμο Πειραιά και για την αυτοδιοίκηση. Δεν υπάρχει άλλη περίπτωση να έχει γίνει κέντρο στήριξης επιχειρηματικότητας με αυτή τη δραστηριότητα και στόχευση και για αυτό το λόγο μας επισκέφθηκε και ο Δήμαρχος Θεσσαλονίκης που του φάνηκε πολύ ενδιαφέρουσα δράση και ενόψει της νέας προγραμματικής να δει πώς “τρέχει” αυτό με τον αρμόδιό αντιδήμαρχο, ώστε να δει μία παρόμοια δομή και δράση στη Θεσσαλονίκη. Αυτό είναι πάρα πολύ ευχάριστο και αυτή είναι η συνεργασία που έχουμε οι αυτοδιοικητικοί μεταξύ μας. Στο επίκεντρο της χθεσινής συζήτησης βρέθηκε η συνολικότερη δράση του Κέντρου, αλλά κυρίως η στοχευμένη δράση των 7εκ ευρώ η οποία υλοποιείται αυτή τη στιγμή με την οποία θα ενισχυθούν μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις του Δήμου Πειραιά. Χαρήκαμε πολύ για τη μεγάλη συμμετοχή η οποία ξεπέρασε τα 21 εκ- δηλαδή τρείς φορές μεγαλύτερο από τον προϋπολογισμό που είχαμε- και είναι μία επιδότηση η οποία είναι μη επιστρεπτέα και πρόκειται για επιδότηση από 1.500 ευρώ έως 20.000 ευρώ ανάλογα το μέγεθος της επιχείρησης. Ολοκληρώθηκε λοιπόν η δράση και γίνεται αξιολόγηση από τον ΕΛΑΝΕΤ, όχι από το Δήμο, και εκτιμώ ότι μέσα στον τρίτο μήνα του 2022 τα χρήματα αυτά θα είναι στους λογαριασμούς των επιχειρήσεων. Λύνουν το πρόβλημα; Προφανώς όχι, όταν περνάς μία δεκαετή κρίση και μετά έρχεται μία πανδημία, αλλά μαζί με αυτά που κάνει η κυβέρνηση συμπληρωματικά ερχόμαστε να βοηθήσουμε και εμείς, ώστε να μειώσουμε το πρόβλημα των επιχειρήσεών μας. Η επιχειρηματική κοινότητα του Πειραιά το δέχτηκε με πάρα πολύ μεγάλη ικανοποίηση και προσπαθούμε να εκμαιεύσουμε και άλλα χρήματα από το συγκεκριμένο άξονα, ώστε να μπορέσουμε να ενισχύσουμε και να μπορέσουμε να δώσουμε άλλα 2 εκ ευρώ – να φτάσουμε τα 9 εκ.- ώστε να ικανοποιήσουμε περισσότερες επιχειρήσεις. Αυτά είναι στοχευμένες παρεμβάσεις, δεν γίνονταν στην αυτοδιοίκηση. Στον Πειραιά νομίζω ότι κάνουμε μία διαφορά μπαίνοντας σε κομμάτια αναπτυξιακά, επιχειρηματικά, της οικονομίας, της ανάπτυξής, της εξωστρέφεια και επαναλαμβάνω ότι είμαστε σε πολύ καλό δρόμο.

Θα ήθελα να μας πείτε για τις συμφωνίες που έχει κάνει ο Δήμος με την ΟΛΠ ΑΕ. Θα έχουμε έργα; Εξελίσσονται τα πράγματα; Παρακολουθούσαμε μία συζήτηση στο πρόσφατο δημοτικό συμβούλιο για τη δημιουργία ενός μεγάλου πάρκου…

«Πρόκειται για ένα μεγάλο πάρκο 10 στρεμμάτων με ποδηλατοδρόμο περιμετρικά, δύο καφέ, πάρκινγκ 2 στρεμμάτων και παιδική χαρά και είναι μία συμφωνία για την οποία δεν ξέρω γιατί κάποιες παρατάξεις στο δημοτικό συμβούλιο δεν την υπερψήφισαν με μία εμμονική στάση απέναντι στον ΟΛΠ λέγοντας γιατί δεχόμαστε ένα πάρκο πρασίνου 10 στρεμμάτων, αφού έχουμε άλλα προβλήματα με την επένδυση του ΟΛΠ.
Έχω να ξεκαθαρίσω ότι καμία σχέση δεν έχει το ένα με το άλλο. Εμείς αποκομίζουμε ότι περισσότερο μπορούμε και τα μεγαλύτερα δυνατά οφέλη για την πόλη μας από τη συνεργασία μας με τη διοίκηση του λιμανιού και προσπαθούμε να αποκρούσουμε αυτά που κρίνουμε ότι βλάπτουν. Είναι μονόδρομος κατά την άποψή μου και είναι αυτονόητα αυτά που λέω. Να αρνείσαι όμως οτιδήποτε θετικό για την πόλη επειδή έχεις παράπονο για μία πρωτοβουλία του ΟΛΠ είσαι στη λάθος κατεύθυνση. Η γνώμη η δική μου είναι ότι η ενοποίηση πόλης –λιμανιού, την οποία επικαλούμαστε όλοι και την επιθυμούμε, θα επιτευχθεί μόνο αν υπάρξουν και στην περιοχή της χερσαίας λιμενικής ζώνης πρωτοβουλίες που μπορούν να επισκεφθούν οι δημότες. Αυτοί οι οποίοι είπαν ότι μέσω αυτής της διαδικασίας απεμπολείς τη διεκδίκηση των στρεμμάτων ως δήμος Πειραιά είναι και αυτό λάθος.
Ο ΟΛΠ έχει τη χρήση, παραχωρεί ένα πάρκο για τους κατοίκους και τα παιδιά του Πειραιά και δεν πάει να πει αυτό ότι ο δήμος όπως έχω δεσμευτεί δεν οργανώνεται όλα αυτά τα χρόνια για να καταθέσει μία πλήρη αγωγή, όπου να διεκδικεί την ιδιοκτησία των στρεμμάτων αυτών από το ελληνικό δημόσιο όμως και όχι από τον ΟΛΠ. Εκεί είναι το μεγάλο μπλέξιμο και ενδεχομένως ή σκοπίμως κάποιοι το κάνουν για να μπερδέψουν τον κόσμο. Ξεκαθαρίζω άλλο η διεκδίκηση του Δήμου Πειραιά από το ελληνικό δημόσιο και άλλο η όποια συνεργασία που πρέπει να έχει διαχρονικά και στο μέλλον ο Δήμος με τη διοίκηση του λιμανιού.
Και δεν σας κρύβω ότι θα είμαι και στο νέο διοικητικό συμβούλιο του ΟΛΠ καθώς μου έγινε πρόταση από την COSCO να συμμετέχω μέχρι τον Ιούλιο του 2022 που λήγει η θητεία. Παρότι δεν προβλέπεται στη σύμβαση παραχώρησης κάτι ΄τέτοιο , καθώς προβλεπόταν να παραμείνει ένας εκπρόσωπος του ελληνικού δημοσίου και όχι ο εκάστοτε δήμαρχος να συμμετέχει στη διοίκηση του λιμανιού, ήρθε η κινεζική διοίκηση να προτείνει εμένα -προφανώς λαμβάνοντας υπόψιν τη θεσμική μου ιδιότητα- για να συμμετέχω. Η άποψή μου είναι ότι πρέπει να συμμετέχω στη διοίκηση του ΟΛΠ, ώστε να μπορώ να έχω γνώση αυτών που γίνονται, να μπορώ να έχω λόγο για μία σειρά ζητημάτων και να υπερασπίζομαι τα συμφέροντα των δημοτών του Πειραιά όπως φυσικά εγώ το αντιλαμβάνομαι και όπως φυσικά η πλειοψηφία το αντιλαμβάνεται».

Πάμε σε ζητήματα όπως για την ανάπλαση της πειραϊκής αν θα ενταχθεί στο Ταμείο Ανάκαμψης..

«Κατά 99% θα ενταχθεί το έργο στο ταμείο Ανάκαμψης. Είναι μία συζήτηση την οποία κάναμε με τον υπουργό κ. Σκυλακάκη κατ’επανάληψη και η πρόθεσή του είναι θετική. Εκτός απροόπτου θα ενταχθεί και με ένα ποσό ικανό και μεγάλο, ώστε να γίνει μία πλήρης ανάπλαση από τους τοίχους της σχολής ναυτικών δοκίμων μέχρι τη φρεατίδα».

Πάμε σε ένα μεγάλο θέμα τον πύργο του Πειραιά…

«Οι σκαλωσιές είναι μέχρι τον ουρανό και πιστεύω ότι προχωράει ταχύτατα και θα ολοκληρωθεί το 2023. Κάτι λοιπόν ολοκληρώνεται το οποίο δεν είχε ξεκινήσει 50 χρόνια περίπου».

Για τις αντιδράσεις που εξέφρασαν στη Βουλή βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ και του κόμματος ΜΕΡΑ 25 σχετικά με το κτίριο «Κεράνη» για τη δημιουργία του νέου δικαστικού Μεγάρου τι απαντάτε;

«Θεωρώντας οι βουλευτές ότι η προκήρυξη είναι φωτογραφική και φωτογραφίζει το κτίριο “Kεράνη” του Δήμου Πειραιά έκαναν αυτή τη συζήτηση. Όταν αγοράστηκε από ιδιώτες αγοράστηκε με ένα ποσό περίπου στα 4 εκ. και η κυβέρνηση αυτή τη στιγμή αν επιλέξει αυτό το κτίριο θα κάνει μία μεγαλύτερη επένδυση για να το αγοράσει και να το μετατρέψει σε δικαστικό μέγαρο. Νομίζω ότι η διαδικασία είναι ανοιχτή και δεν μπορώ να κρίνω εγώ το διαγωνισμό καθώς ούτε είναι σωστό και δεν έχω πλήρη γνώση να το κάνω. Αυτό που γνωρίζω είναι ότι ψάχνουν ένα κτίριο στα γεωγραφικά όρια του Πειραιά, είτε ένα ακίνητο 30 χιλιάδων τμ είτε ένα οικόπεδο που μπορεί να χτιστεί ένα ακίνητο για να έχουμε ένα νέο δικαστικό μέγαρο και είναι μία πολύ θετική εξέλιξη για την πόλη μας. Μετά από 7 χρόνια γίνεται ένα βήμα για τα δικαστήρια καθώς θυμάστε ότι είχαμε ένα “κόλλημα” με τη Ράλλειο για 5 χρόνια με την προηγούμενη κυβέρνηση και φαίνεται να ξεκολλάει. Βγήκε η διακήρυξη στον αέρα και είναι ένα πρώτο θετικό βήμα – όπως είπα- όμως και στους δύο υπουργούς, με τους οποίους βρέθηκα στην ολομέλεια των δικηγορικών συλλόγων της Ελλάδας, με ευχαρίστηση ακούμε το πρώτο βήμα, παρακολουθούμε όμως και είμαστε από πάνω να δούμε και τα επόμενα. Θα πιέζουμε και θα το κυνηγάμε, ώστε να ελπίζουμε μέχρι το 2025 να έχουμε ένα νέο δικαστικό μέγαρο στην πόλη μας. Επαναλαμβάνω ότι τα πράγματα πηγαίνουν καλά. Μπορεί αργά αλλά καλά.
Ο Πύργος, το Μικρολίμανο, η Πειραϊκή, ο Άγιος Διονύσιος, οι εξελίξεις που είπαμε για τον ΟΛΠ, όπου στο σημείο αυτό να πούμε ότι θα έχουμε και άλλα καλά νέα από τη συνεργασία του Δήμου Πειραιά με τη διοίκηση του ΟΛΠ μέσα στο Νοέμβριο. Όλα αυτά λοιπόν και το Μουσείο των εναλίων αρχαιοτήτων και το δικαστικό μέγαρο ήταν χθες κοινή αντίληψη των παραγωγικών τάξεων και των προέδρων των επιμελητηρίων ότι ο Πειραιάς είναι σε ένα πάρα πολύ καλό δρόμο και λύνονται προβλήματα και δρομολογούνται έργα τα οποία δεν είχαν δρομολογηθεί τουλάχιστον τα τελευταία 20 χρόνια και νιώθω μία ικανοποίηση, αλλά όχι δεν λέω ότι δεν παραμένουν κάποια προβλήματα».

Για την κακοκαιρία “Μπάλος” και τα πλημμυρικά φαινόμενα τι έχετε να πείτε;

«Είχαμε σε όλη την Ελλάδα προβλήματα και δεν πιστεύω λοιπόν ότι οι 62 δήμαρχοι του λεκανοπεδίου είμαστε κακοί και πλημμύρησαν οι περιοχές μας. Τα φαινόμενα ήταν έντονα και στον Πειραιά αντέξαμε. Είχαμε κάποια προβλήματα στο Μικρολίμανο σε μία περιοχή όπου τα νερά κατεβαίνουν ποτάμι, είχαμε στο Πασαλιμάνι σε σημείο όπου είναι γνωστό το πρόβλημα και στη Μιαούλη με Σκουζέ. Αυτά ήταν τα μεγαλύτερα σημειακά προβλήματα ειδικότερα στο μισάωρο της πολύ έντονης βροχής. Τα φρεάτια μας ήταν καθαρά αλλά δεν αντέχουν να απορροφήσουν όλη αυτή την ποσότητα νερού που έπεσε σε μικρό χρονικό διάστημα. Μιλάμε με τους τεχνικούς μας για να δούμε σε αυτό το κομμάτι και σε συνεργασία πάντα με την ΕΥΔΑΠ ποιος και τι πρέπει να κάνει, ώστε να βελτιώσουμε την εικόνα αυτή διότι για να λυθεί δεν μπορεί να λυθεί. Θα πρέπει να συνηθίσουμε δυστυχώς τέτοιου είδους φαινόμενα διότι η κλιματική κρίση είναι εδώ και βλέπουμε χώρες με πολύ μεγάλες υποδομές και οικονομίες ισχυρές να έχουν τέτοιου είδους φαινόμενα με νεκρούς. Εδώ προσπαθούμε να μην έχουμε απώλεια ανθρώπινης ζωής που είναι το σημαντικότερο. Άρα για να αλλάξει μία χώρα σαν την Ελλάδα τις υποδομές της θέλει πάρα πολύ χρόνο».

Ο Δήμος Πειραιά συμμετέχει στο διεθνές περιβαλλοντικό έργο euPOLIS και σήμερα έχει ανοιχτή συζήτηση εργασίας με όλους τους κατοίκους, τις τοπικές επιχειρήσεις και επαγγελματίες, τους φορείς, τις οργανώσεις και όλους όσοι ζουν και δραστηριοποιούνται στην ευρύτερη περιοχή της Ακτής Δηλαβέρη – Μικρολίμανου;

«Είναι μία καλή εξέλιξη και όλα αυτά τα εργαλεία διαβούλευσης, της επικοινωνίας μεταξύ φορέων, πολιτών και κατοίκων είναι χρήσιμα, ώστε να ακούγονται γνώμες και ιδέες και να υπάρχει συζήτηση, ανταλλαγή απόψεων και μία υγιής διαφωνία. Είναι μια σωστή διαδικασία η οποία συμβάλει στην ενημέρωση όλων και να περνούν απόψεις για το τι πρέπει να γίνει και τι θα συμβεί σε μία περιοχή. Η Ακτή Δηλαβέρη είναι η επόμενη ανάπλαση που θα κάνουμε ώστε να τελειώσει η ανάπλαση όλου του παραλιακού μετώπου, από την Μυρτιδιώτισσα έως τον ιστιοπλοϊκό όμιλο. Ολοκληρώνεται σύντομα το Μικρολίμανο με κάποιες καθυστερήσεις είτε λόγω των διαδικασιών, είτε λόγω των αρχαιολογικών ευρημάτων, είτε λόγω της πανδημίας και των εισαγωγών. Καθυστέρησε αυτό το έργο 25 ολόκληρα χρόνια ενοχλούμαι λίγο όταν μου λένε ότι καθυστέρησε τρεις μήνες. Ας μη κατηγορηθούμε εμείς που είμαστε η μοναδική δημοτική αρχή που έκανε ένα έργο που κανείς άλλος δεν τόλμησε για λίγους μήνες. Δεν μπορώ να ακούω κριτική από όσους δεν το ξεκινούσαν καν τόσα χρόνια. Είναι λίγο υπερβολικό, αν όχι άδικο. Εκτιμώ ότι το πέταλο στο Μικρολίμανο -που είναι το κύριο ενδιαφέρον για τις επιχειρήσεις και τους επισκέπτες- μέχρι τέλος Νοεμβρίου θα έχει ολοκληρωθεί. Το υπόλοιπο πιστεύω στις αρχές του νέου έτους».

Πάμε στην κεντρική πολιτική σκηνή έχουμε 7 υποψηφίους στο ΚΙΝΑΛ. Πώς το σχολιάζετε αυτό;

«Το πρώτο μου ενδιαφέρον είναι η υγεία της Φώφης Γεννηματά και ως άνθρωποι και ως φίλοι. Για αυτό που με ρωτάτε πιστεύω ότι είναι λάθος να είναι αυτή τη στιγμή τόσοι υποψήφιοι σε ένα κόμμα που αθροίζει 6%. Θεωρώ ότι δεν είναι στη σωστή κατεύθυνση και είναι προσωπική μου άποψη, καθώς δεν είμαι ενταγμένος στο ΚΙΝΑΛ και σε κανένα άλλο κόμμα αλλά είμαι ένας άνθρωπος που θεωρούμαι κεντρώος και θεωρώ ότι η χώρα πρέπει να έχει μία κεντρώα ισχυρή παράταξη και πιστεύω ότι λείπει από την πολιτική σκηνή και από το κοινοβούλιο ένα ισχυρό κέντρο ή μία ισχυρή κεντροαριστερά. Δεν είναι αισιόδοξο μήνυμα οι έξι ή επτά υποψηφιότητες. Εκεί αντιλαμβάνεται κανείς και την αξία τελικά της προεδρίας της κας Γεννηματά, δηλαδή ότι κράτησε τη συνοχή του ΚΙΝΑΛ και μόλις παρουσιάστηκε ξαφνικά το πρόβλημα υγείας και δεν μπορεί να συμμετέχει στη διαδικασία επτά άνθρωποι επιλέγουν να κατέβουν για την προεδρία. Μέχρι αυτή τη στιγμή η προεδρία της κας Γεννηματά κρατούσε τη συνοχή αυτών των ανθρώπων και με το  που εμφανίστηκε αυτό το πρόβλημα χάθηκε η συνοχή. Μου δημιουργεί έναν προβληματισμό για το μέλλον και μία ανησυχία για την εξέλιξη της εκλογικής διαδικασίας και του μέλλοντος του ΚΙΝΑΛ».

Σχετικά Αρθρα

Σχολιάστε

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν κοινοποιείται.

Ετικέτες:, , ,