Γ. Μώραλης: Θέλω να έχω εναλλακτική για την καθαριότητα

Νίκος Παρασκευάς

“Δεν είμαι εναντίον του άρθρου 178 του αναπτυξιακού νόμου γιατί θέλω να έχω εναλλακτικές λύσεις στην καθαριότητα αλλά και στις άλλες ανταποδοτικές υπηρεσίες του Δήμου. Ο κόσμος πληρώνει για να έχει καθαρή πόλη, ηλεκτροφωτισμό και πράσινο. Αυτά λοιπόν πρέπει να τα διασφαλίσουμε και το συγκεκριμένο άρθρο μας δίνει αυτή τη δυνατότητα”.  

Με τα λόγια αυτά, ο Δήμαρχος Πειραιά Γιάννης Μώραλης ξεκαθάρισε τη θέση του απέναντι στους συνδικαλιστές της ΠΟΕ – ΟΤΑ, αλλά και στους συμβούλους των παρατάξεων του ΚΚΕ και του ΣΥΡΙΖΑ που είχαν θέσει το θέμα στην προ-ημερισίας διάταξης συζήτηση για το θέμα που έχει προκύψει με την ψήφιση του Αναπτυξιακού Νόμου, στο συγκεκριμένο άρθρο του οποίου περιλαμβάνεται διάταξη που επιτρέπει την υπό όρους χρησιμοποίηση ιδιωτικών συνεργείων για την διεκπεραίωση ανταποδοτικών υπηρεσιών προς τους δημότες.

Ο Αντιπρόεδρος της ΠΟΕ-ΟΤΑ κ. Γκιτάκος τόνισε ότι ο νέος νόμος επαναφέρει το καθεστώς των απολύσεων στον κλάδο τη στιγμή που θα μπορούσαν να είχαν λυθεί όλα τα προβλήματα της καθαριότητας των δήμων αν γίνονταν τακτικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού.

Ο Πρόεδρος του Συλλόγου Καθαριότητας του Δήμου Πειραιά, κ. Γαλάνης, τόνισε ότι οι υπάλληλοι της καθαριότητας έδειξαν ότι έχουν τη διάθεση να προσφέρουν τις καλύτερες υπηρεσίες στους δημότες, αφού την Παρασκευή που έληξε η απεργία αν και το προσωπικό της υπηρεσίας είναι μειωμένο, μάζεψαν 600 τόνους σκουπιδιών. Το Σάββατο, την Κυριακή και την Δευτέρα, ανήμερα της εθνικής εορτής, όπως είπε, δεν μαζεύτηκαν οι ίδιες ποσότητες όχι επειδή δεν ήθελαν οι εργαζόμενοι αλλά επειδή υπολειτουργούσε ο ΣΜΑ και δεν υπήρχε χώρος για την απόθεση των απορριμμάτων.

Ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας, Νίκος Βλαχάκος, είπε ότι ο νέος νόμος κατοχυρώνει το δημόσιο χαρακτήρα της καθαριότητας αφού επιβάλλει στους δήμους να κάνουν προσδιορισμό προσλήψεων, κάτι που σημαίνει ότι τα κενά θα καλύπτονται και δεν θα υπάρχουν προβλήματα.

Ο επικεφαλής του συνδυασμού «ΠΕΙΡΑΙΑΣ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ», Νίκος Μπελαβίλας, υπογράμμισε ότι ο νέος νόμος περιορίζει τη δυνατότητα του Δημοτικού Συμβουλίου να καθορίσει αν υπάρχουν ανάγκες, ενώ η επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης, Διαμάντω Μανωλάκου, ζήτησε να δεσμευτεί το Δημοτικό Συμβούλιο ότι δεν θα εφαρμόσει το άρθρο 178.

Απαντώντας ο Δήμαρχος Πειραιά είπε ότι ήταν ο πρώτος που θέλησε να κατοχυρώσει το δημόσιο χαρακτήρα της καθαριότητας γι’ αυτό και ζήτησε πριν από δύο περίπου χρόνια την πρόσληψη 130 ατόμων στην καθαριότητα. Όμως οι προσληφθέντες μέσω του διαγωνισμού που είχε προκηρύξει η προηγούμενη κυβέρνηση ορκίστηκαν στο τέλος Οκτωβρίου και σύμφωνα με τα στοιχεία των υπηρεσιών τα 3/4 από αυτούς είναι πάνω από 40 ετών ενώ υπάρχουν 15 ως 20 άτομα που είναι ΑΜΕΑ.

Δηλαδή, είπε ο Δήμαρχος, περιμένουμε σχεδόν δύο χρόνια να πάρουμε 130 άτομα για να καλύψουμε τις ανάγκες μας στην καθαριότητα και όταν έρχονται διαπιστώνουμε ότι το 1/3 περίπου από αυτά δεν κάνουν, επειδή ο νόμος δεν έθεσε ηλικιακά κριτήρια και κριτήρια υγείας.

Έτσι είμαστε αναγκασμένοι να δουλεύουμε ακόμα με μειωμένο προσωπικό.   Τι πρέπει να κάνουμε, διερωτήθηκε.  Να απολύσουμε όσους είναι άνω των 55 ετών και να προσλάβουμε τριαντάρηδες; Πως θα διατηρήσουμε σε καλό επίπεδο την καθαριότητα;  Με τι προσωπικό; Να κάνουμε και άλλη προκήρυξη για να μας έρθουνε νέοι εργαζόμενοι μετά από ενάμιση χρόνο; Στο διάστημα αυτό τι θα γίνεται, ποιοι θα μαζεύουν τα σκουπίδια;   Γι’ αυτό, κατέληξε ο Δήμαρχος, θέλω να έχω και εναλλακτικές λύσεις, γι’ αυτό και δεν είμαι αντίθετος με το άρθρο 178.

Ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου, Τάκης Αβραμίδης, τόνισε ότι το άρθρο 178 για το οποίο γίνεται τόσος θόρυβος δεν είναι καινούργιο γιατί εδράζεται στο νόμο Ραγκούση του 2011, ο οποίος δεν κάνει λόγω ούτε για ιδιωτικοποιήσεις ούτε για τροποποιήσεις συμβάσεων εργαζομένων.  Γι’ αυτό, συνέχισε, το Δημοτικό Συμβούλιο Πειραιά δεν έχει κανένα λόγο να αντιταχθεί στο άρθρο αυτό.

Ο κ. Αβραμίδης εξέφρασε και την απορία γιατί οι εργαζόμενοι αφήνουν τις πόλεις να πνιγούν στα σκουπίδια για υποτιθέμενες αλλαγές στο εργασιακό τους μέλλον και δεν δίνουν… δεκάρα για τη ληστεία που έκανε η προηγούμενη κυβέρνηση στους ΚΑΠ, που έθεσε σε κίνδυνο την ίδια τη μισθοδοσία τους! Δηλαδή, για θέματα που δεν υπάρχει ξεκάθαρη απειλή χαλάνε τον κόσμο και για άλλα που όντως απειλούν το εισόδημά τους, γιατί από τους ΚΑΠ που έχουν περικοπεί αγρίως πληρώνονται σφυρίζουν αδιάφορα.  Να σημαίνει κάτι αυτό, διερωτήθηκε ο κ. Αβραμίδης.

Μετά από τη συζήτηση αυτή το συμβούλιο αποφάσισε κατά πλειοψηφία ότι δεν συντρέχει λόγος για να τεθεί σε ψηφοφορία το  ψήφισμα που είχε καταθέσει η ΠΟΕ-ΟΤΑ και στρεφόταν εναντίον του αναπτυξιακού νόμου.

ΣΤΙΓΜΙΟΤΥΠΑ

Μια σοβαρή καταγγελία έκανε ο Δήμαρχος Πειραιά για τους εργαζόμενους στην καθαριότητα.   Όπως είπε την Δευτέρα 21 Οκτωβρίου και ενώ γνώριζαν ότι Τρίτη, Τετάρτη και Πέμπτη θα έχουν απεργία, δεν βγήκαν να μαζέψουν σκουπίδια με το πρόσχημα ότι είχαν… κυλιόμενες γενικές συνελεύσεις.

Από τη στιγμή που ξέρατε ότι επί τρεις μέρες οι κάδοι θα είναι γεμάτοι, γιατί δεν βγήκατε τη Δευτέρα να κάνετε αποκομιδή, ρώτησε ο Δήμαρχος τον αντιπρόεδρο της ΠΟΕ-ΟΤΑ.  Για να επιδεινωθεί περισσότερο η κατάσταση και να φανεί περισσότερο η απεργία σας, προφανώς, είπε ο Δήμαρχος.   Και μετά, συνέχισε, μας λέτε ότι έχετε καλή διάθεση και ότι θέλετε να συμβάλλεται στην καθαριότητα της πόλης.   Και κάτι ακόμα, αφού τη Δευτέρα δεν μαζέψατε τα σκουπίδια γιατί οι περισσότεροι από τους υπαλλήλους δήλωσαν παρόντες στην υπηρεσία τους;  Για να μην χάσουν το μεροκάματο;

Στο σημείο αυτό παρενέβη και ο Πρόεδρος της ΔΗ.ΡΑ.Π., Αλέξανδρος Τζεφεράκος, που ζήτησε από τους συνδικαλιστές να προσκομίσουν στοιχεία που να δείχνουν πόσοι από τους εργαζόμενους είχαν δηλώσει ασθένεια κατά τις ημέρες της απεργίας και αν είναι διαφοροποιημένα προς τα πάνω τα ποσοστά αναρρωτικών αδειών που δόθηκαν τις μέρες αυτές.   Προφανώς κάτι γνωρίζει…

Ο αντιπρόεδρος της ΠΟΕ-ΟΤΑ κ. Γκιτάκος στην προσπάθειά του να δικαιολογήσει το ποσοστό ατόμων μεγάλης ηλικίας που προσλήφθηκαν μέσω του διαγωνισμού που είχε προκηρύξει η προηγούμενη κυβέρνηση για την καθαριότητα, αποκάλυψε πως υπήρχε όρος να έχουν προτεραιότητα στην πρόσληψη εκείνοι που υπηρετούσαν ήδη ως συμβασιούχοι στην υπηρεσία αυτή.    Δηλαδή, όχι απλά δεν είχε τεθεί θέμα κατάλληλης ηλικίας για τις προσλήψεις αλλά αντίθετα η συνδικαλιστική ηγεσία των εργαζομένων στους δήμους είχε … φροντίσει  να διασφαλίσει μόνιμες θέσεις σε υπερηλίκους, επειδή προφανώς αποτελούν την εκλογική πελατεία της.

Δεν σηκώνει μύγα στο σπαθί του ο επικεφαλής του συνδυασμού «ΠΕΙΡΑΙΑΣ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ» Νίκος Μπελαβίλας.  Όταν πήρε το λόγο να μιλήσει από μικροφώνου για κάποιο θέμα, δίπλα του η δημοτική σύμβουλος του συνδυασμού του Μαίρη Σταθάκη μιλούσε στο κινητό της.   Δεν δίστασε λοιπόν να την … προσβάλλει δημόσια, λέγοντας εις επήκοον όλων πως δεν μπορεί να συγκεντρωθεί όταν κάποιος δίπλα του μιλάει και της συνέστησε να κλείσει το τηλέφωνο.

Κάποια στιγμή που είχε πάρει το λόγο  ο δημοτικός σύμβουλος του συνδυασμού «ΠΕΙΡΑΙΑΣ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ» Δημήτρης Γκερλές, ο Δήμαρχος από το έδρανο του Προεδρείου του σώματος όπου καθόταν, μιλούσε με κάποιον της νομικής υπηρεσίας απέναντί του.  Τότε ο κ. Γκερλές σταμάτησε την ομιλία του και είπε στον Δήμαρχο γιατί δυσανασχετείτε τι νόημα έχουν αυτές οι χειρονομίες που κάνετε, μήπως δεν σας αρέσουν αυτά που λέω;   Ο κ. Μώραλης σταυροκοπήθηκε και είπε ότι όχι μόνο δεν δυσανασχετούσε για αυτά που άκουγε, αλλά δεν τα άκουγε καν, γιατί είχε συνομιλία με συνεργάτη του.  Προφανώς ο κ. Γκερλές είτε βλέπει … φαντάσματα είτε νομίζει ότι είναι το κέντρο της γης και ασχολούνται όλοι μαζί του…

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Λαμπερό φινάλε των Βίκος StreetRelays στον Πειραιά

Βλέμματα κουρασμένα, ανάσες βαριές. Τα χιλιόμετρα, ο ήλιος που έλαμπε ζεστός στον αψεγάδιαστο ουρανό και η ο κάματος για να έρθει σε πέρας η αποστολή, έκαναν τον ιδρώτα να τρέχει ασταμάτητα στα πρόσωπα των χιλιάδων που φόρεσαν την αθλητική τους στολή και συμμετείχαν στα Βίκος StreetRelays στον Πειραιά, την Κυριακή[…]

Περισσότερα »

Μπάσκετ: “Πέταξε” για Μόσχα ο Ολυμπιακός

Για την Μόσχα πέταξε σήμερα η αποστολή του Ολυμπιακού, για τον αυριανό αγώνα στις 20:00 με την ΤΣΣΚΑ. Οι ερυθρόλευκοι θα επιδιώξουν το “διπλό” που θα της δώσει το πλεονέκτημα έδρας στα πλέι οφ της Euroleague, αν και αντιμετωπίζει πολλά προβλήματα. Ο Κώστας Σλούκας συμπεριελήφθη κανονικά στην αποστολή, ενώ εκτός[…]

Περισσότερα »

1 comment

  1. Ντροπη σας θελετε να κανετε οτι στη τραινοσε στους δημους να ιδιωτικοποιησετε και να αλλαξετε και τη διευθυνση για να τους δωσετε σε ιδιωτες και να μην υπαρχει δημοσιο αρα ολα τα λεφτα θα τα τρωνε οι ιδιωτες και μετσ και εσας που τους βοηθατε θα σας πεταξουν στο καλαθι των αχρηστων αφου σας χρησιμοποιησουν για οσο σας χρειαζονται

Σχολιάστε

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν κοινοποιείται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *