Home

ΡΟΗ  ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Γ. Οικονόμου: Η κυβέρνηση θα κάνει ό,τι απαιτείται για την ενίσχυση του ΕΣΥ

0 σχόλια ΕΛΛΑΔΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου απαντώντας σε ερώτηση για την έξαρση της πανδημίας δήλωσε πως η κυβέρνηση δεν θα σταματήσει να κάνει ό,τι απαιτείται για την ενίσχυση του ΕΣΥ και έχει ανακοινώσει κίνητρα για να προστεθούν και ιδιώτες γιατροί.

«Αν δεν αποδώσουν και εφόσον απαιτηθεί θα προχωρήσουμε στην επιστράτευση, στην επίταξη των υπηρεσιών των επιστημόνων», συμπλήρωσε υπογραμμίζοντας πως «όταν το υπουργείο υγείας θεωρήσει άμεση την ανάγκη της επίταξης, θα προχωρήσουμε όπως το έχουμε κάνει και στο παρελθόν».

Επιπλέον είπε ότι οι έλεγχοι για την εφαρμογή των μέτρων που ανακοινώθηκαν είναι εκτεταμένοι και πως αυξήθηκαν τα ραντεβού για εμβολιασμό. «Παρακολουθούμε τα δεδομένα. Δεν θα σταματήσουμε να προσπαθούμε να πείσουμε όσο το δυνατόν περισσότερους να εμβολιαστούν», σημείωσε.

Σχετικά με τη σύσκεψη του πρωθυπουργού με εκπροσώπους από τους κλάδους της εστίασης και του λιανεμπορίου, ο κ. Οικονόμου δήλωσε πως έγινε συζήτηση για το νέο πλαίσιο των μέτρων για τα οποία – είπε – χρειάζεται συνεργασία για να εφαρμοστούν.

«Οι φορείς τόνισαν τη σπουδαιότητα των μέτρων στήριξης στην αγορά για την επιβίωση των επιχειρήσεων», πρόσθεσε.

Σε ο,τι αφορά το ενδεχόμενο επέκτασης της υποχρεωτικότητας σε κατηγορίες εργαζομένων όπως πχ εκείνοι στο χώρο της εστίασης, ο κ. Οικονόμου δήλωσε πως ετούτη τη στιγμή δεν εφαρμόζεται σε καμία χώρα του κόσμου και πως είναι στη διακριτική ευχέρεια των επιχειρήσεων να ρυθμίσουν το πλαίσιο μέσα στο οποίο οι εργαζόμενοί τους θα προστατευθούν καλύτερα από τον κορονοϊό.

Ο κ. Οικονόμου ρωτήθηκε και για τα πιστοποιητικά εμβολιασμού που δεν αναγνωρίζει η σχετική εφαρμογή επισκεπτών στην Ελλάδα από μη ευρωπαϊκές χώρες. Απάντησε ότι πρόκειται για τεχνικό θέμα και πως τα πιστοποιητικά αυτά αναγνωρίζονται έντυπα με την επίδειξή τους.

Για το χρονικό ορίζοντα που έχει θέσει η κυβέρνηση για να αποφασίσει τυχόν επικαιροποίηση των μέτρων που εφαρμόζονται, απάντησε πως η κατάσταση είναι δυναμική και θα εξεταστεί αν θα χρειαστούν προσαρμογές.

«Δεν θέλουμε η χώρα να ξανακλείσει. Κάνουμε ό,τι είναι δυνατόν μέσα από την παρότρυνση των εμβολιασμών, την εφαρμογή των μέτρων και την ενίσχυση του ΕΣΥ», σημείωσε ενώ ξεκαθάρισε ότι «το lockdown δεν βρίσκεται στο τραπέζι για την κυβέρνηση».

«Αν έχουμε περισσότερους εμβολιασμούς και αν τηρήσουμε τα μέτρα, θα αντιμετωπίσουμε πιο αποτελεσματικά τον κορονοϊό», ανέφερε.

Για όσους βάζουν θέμα αθέμιτου ανταγωνισμού καθώς οι ανεμβολίαστοι μπορούν να εισέρχονται στα σούπερ μάρκετ χωρίς τεστ, δήλωσε πως εκεί οι άνθρωποι πηγαίνουν για να προμηθευτούν τρόφιμα και είναι λίγο πιο ιδιαίτερη η συνθήκη.

Ο κ. Οικονόμου ρωτήθηκε γιατί η Βουλή έκλεισε όταν βρέθηκε θετικός ο υπουργός Μεταφορών ενώ τα σχολεία για να κλείσουν πρέπει να βρεθούν θετικοί οι 50+1 μαθητές.

Αφού σημείωσε πως τα πρωτόκολλα είναι σε ισχύ και πως από τα 80.000 τμήματα στα σχολεία έχουν κλείσει ελάχιστα, δήλωσε πως το συγκεκριμένο ζήτημα είναι ενδεικτικό παράδειγμα για το τι λέει ο ΣΥΡΙΖΑ.

«Η Βουλή δεν ξανάνοιξε την επόμενη ημέρα; Είναι πράγματα ασύνδετα και άσχετα. Προσπαθούν να συγκρίνουν άσχετα πράγματα για να δημιουργήσουν σύγχυση στον κόσμο. Αυτός είναι ο τρόπος που προσεγγίζουν την πανδημία. Σύγχυση, υπερβολές, μηδενισμός, κατατρομοκράτηση. Η κοινωνία γνωρίζει, καταλαβαίνει και η δική μας επιλογή είναι να συνεχίσουμε στη γραμμή της σοβαρότητας, της υπευθυνότητας, της ειλικρίνειας», απάντησε.

Ερωτηθείς αν στη σύσκεψη στο Μαξίμου οι εκπρόσωποι του κλάδου της εστίασης ζήτησαν να μπορούν να εισέρχονται στις επιχειρήσεις τους και ανεμβολίαστοι με τεστ, απάντησε πως δεν υπήρξε τέτοιο αίτημα.

Ο Γιάννης Οικονόμου ρωτήθηκε και για την παύση της υπουργού Εξωτερικών της Λιβύης. «Δεν θέλω να κάνω σχόλιο. Δεν σχολιάζουμε τις εσωτερικές εξελίξεις σε άλλα κράτη», δήλωσε.

Επίσης σχετικά με τις εξελίξεις στη Β. Μακεδονία τόνισε πως η κυβέρνηση δεν θα αναμειχθεί στα εσωτερικά ζητήματα της γειτονικής χώρας και πρόσθεσε: «Καταλαβαίνει κανείς ότι η επιλογή μας να μη βιαστούμε να κυρώσουμε τα μνημόνια αποδεικνύεται εκ των πραγμάτων σωστή και εύστοχη. Τα μνημόνια συνιστούν και μηχανισμό ελέγχου της ορθής εφαρμογής της συμφωνίας»

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Σχετικά Αρθρα

Σχολιάστε

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν κοινοποιείται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ετικέτες:, ,