Home

ΡΟΗ  ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Γ.Οικονόμου: Τεράστια επιτυχία της εξωτερικής πολιτικής, η ιστορική αμυντική συμφωνία Ελλάδας- ΗΠΑ (ηχητικό)

0 σχόλια ΕΛΛΑΔΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗ

«Τεράστια επιτυχία της εξωτερικής πολιτικής, της χώρας και της κυβέρνησης η ιστορική συμφωνία Ελλάδας- ΗΠΑ» τόνισε μεταξύ άλλων ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργό και κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου μιλώντας στην Πρωινή Ενημέρωση με τη Λία Λάππα.

Όπως είπε «η συμφωνία συνιστά μία ουσιαστική αναβάθμιση -πρακτική και ποιοτική- στις αμυντικές σχέσεις με τις ΗΠΑ, ενισχύοντας στον απόλυτο βαθμό το γεωστρατηγικό αποτύπωμα της Ελλάδας σε ότι αφορά το Αιγαίο και τη Νοτιοανατολική Μεσόγειο».

Παράλληλα ανέφερε ότι «η Ελληνοαμερικανική ασυμφωνία αναγνωρίζει την αμοιβαιότητα στη διαφύλαξη της ειρήνης και της ασφάλειας στην περιοχή, ακόμη και σε περίπτωση  ένοπλης επίθεσης που μπορεί να δεχθεί ένα από τα δύο μέλη στην επικράτειας του και είναι πρώτη φορά που αποτυπώνεται αυτό σε ένα κείμενο και έρχεται ως μία απάντηση στο Casus Belli  που έχει διατυπώσει απέναντι στη χώρα μας η Τουρκία. Είναι μία ιστορική συμφωνία που θωρακίζει τα κυριαρχικά μας δικαιώματα και αναβαθμίζει το ρόλο μας στην περιοχή».

Σχετικά με την παραβατικότητα και την επιθετική ρητορική της γείτονως ο κ.Οικονόμου σχολίασε ότι «η χώρα μας με ψυχραιμία και αποφασιστικότητα όλο αυτό το διάστημα αντιδρά, αντιμετωπίζει και αποκρούει σε όλα τα επίπεδα τις διακηρύξεις, την επιθετικότητα και την παραβατικότητα της Τουρκίας με μία καλά σχεδιασμένη εξωτερική πολιτική με διμερείς σχέσεις και με αναβαθμισμένες συμμαχίες με όλους τους μεγάλους παίκτες της παγκόσμιας πολιτικής σκηνής και με τους μεγάλους παίκτες της περιοχής μας, με συμφωνίες όπως με την Αίγυπτο και την Ιταλία για την οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών, με την ηλεκτρική διασύνδεση και με τις συμφωνίες με  Γαλλία και ΗΠΑ».

Όσον αφορά την επιστολή Μπλίνκεν τόνισε μεταξύ άλλων ότι «αποτυπώνει πλήρως την διάθεση των ΗΠΑ να τιμήσουν μέχρι κεραίας αυτό που γράφει η συμφωνία, αποδοκιμάζει την παραβατικότητα και την προκλητικότητά της Τουρκικής πλευράς αναγνωρίζοντας παράλληλα στην Ελλάδα το ρόλο του σταθερού παίκτη της ασφάλειας στην περιοχή».

Για το θέμα της ακρίβειας στην ενέργεια ο κυβερνητικός εκπρόσωπος επεσήμανε ότι «είμαστε μία από τις πρώτες χώρες που εντοπίσαμε έγκαιρα το πρόβλημα και πήραμε γρήγορα, άμεσα και αποτελεσματικά μέτρα  και συνεχίζουμε να παρακολουθούμε το φαινόμενο για να έχει το μικρότερο δυνατό αντίκτυπο, αναζητώντας παράλληλα και ευρωπαϊκές παρεμβάσεις για τη λύση της υπόθεσης».

Για την κακοκαιρία που σαρώνει τη χώρα τόνισε μεταξύ άλλων ότι «υπήρξαν γρήγορα αντανακλαστικά και επενδύσαμε από την πρώτη στιγμή στην πρόληψη με βάσει τις εκτιμήσεις που είχαμε από τους ειδικούς, παίρνοντας μέτρα για την χειρότερη δυνατή περίπτωση. Ο κρατικός μηχανισμός από την πρώτη στιγμή λειτούργησε και συνεχίζουμε να παρακολουθούμε την εξέλιξη σε όλη την επικράτεια».

Ερωτηθείς ο κ.Οικονόμου για την εξεταστική επιτροπή που ζητούν τα κόμματα της αντιπολίτευσης και την κριτική της αξιωματικής αντιπολίτευσης σχολίασε ότι «η προοπτική τη κυβέρνησης είναι η προοπτική της χώρας και η σταθερότητα και όχι να αναπαράγουμε συνθήκες τοξικότητας ή να παρακολουθούμε μία ρητορική που προσπαθεί να υποδαυλίσει κοινωνικές εντάσεις, μήπως και βγει κάποιος στην επιφάνεια. Είμαστε ξεκάθαροι σε ζητήματα διαφάνειας και λογοδοσίας. Δεν έχουμε να κρύψουμε τίποτα σε αντίθεση με άλλους και όταν θα βρεθεί το σωστό διαδικαστικό που να έχει και την αντίστοιχη θεσμική σοβαρότητα θα συζητήσουμε αυτά που τίθενται».

 

Σχετικά Αρθρα

Σχολιάστε

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν κοινοποιείται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ετικέτες:, ,