Γ. Στουρνάρας: Τρία «κλειδιά» για βιώσιμη επιστροφή στις αγορές

Εάν η προληπτική γραμμή στήριξης δεν είναι επιθυμητή, θα πρέπει να διερευνηθούν άλλοι τρόποι προκειμένου να μην χαθεί η δυνατότητα της «παρέκκλισης» (waiver), δήλωσε ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας Γιάννης Στουρνάρας.

Μιλώντας σε εκδήλωση του Ελληνικού Συλλόγου Αποφοίτων του London School of Economics στο Μουσείο της Ακρόπολης την Τετάρτη, τόνισε ότι όπως είναι το θεσμικό πλαίσιο σήμερα, η «παρέκκλιση» (waiver) εξασφαλίζεται από μία προληπτική γραμμή στήριξης και σημείωσε ότι «η προληπτική γραμμή στήριξης επ’ ουδενί ισοδυναμεί με νέο μνημόνιο».

«Είναι ένα θεσμοθετημένο ήδη εργαλείο εξομάλυνσης και διασφάλισης κατά τη μεταβατική περίοδο. Παρόλα αυτά, εάν για οποιοδήποτε λόγο η προληπτική γραμμή στήριξης δεν είναι επιθυμητή, θα πρέπει να διερευνηθούν άλλοι τρόποι προκειμένου να μην απολεσθεί η δυνατότητα της “παρέκκλισης” (waiver), τα πλεονεκτήματα της οποίας είναι σημαντικά για το κόστος δανεισμού των ελληνικών τραπεζών, του Ελληνικού Δημοσίου, των επιχειρήσεων και των νοικοκυριών και δεν θα πρέπει να αγνοηθούν», συμπλήρωσε.

Ο κ. Στουρνάρας ανέφερε ότι η Τράπεζα της Ελλάδας ΕΛΛ-0,98% «βλέπει» επιτάχυνση της οικονομικής δραστηριότητας μεσοπρόθεσμα, με τον ρυθμό ανάπτυξης να διαμορφώνεται σε 2% το 2018, ενώ όπως πρόσθεσε, αναμένεται περαιτέρω επιτάχυνση το 2019, με τις προβλέψεις πάντως να υπόκεινται σε εσωτερικούς και εξωτερικούς κινδύνους.

Για τους εσωτερικούς κινδύνους, τόνισε ότι σχετίζονται με ενδεχόμενη καθυστέρηση στην εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων και την ολοκλήρωση της τέταρτης αξιολόγησης, καθώς και με μεγαλύτερη του αναμενομένου υποχώρηση της οικονομικής δραστηριότητας, λόγω της υπερβολικής φορολόγησης.

Η επιστροφή στις αγορές με βιώσιμους όρους

Ο κ. Στουρνάρας σημείωσε ωστόσο πως το βασικό ζήτημα τους ερχόμενους μήνες είναι η βελτίωση της πιστοληπτικής αξιολόγησης της χώρας, η οποία θα επιτρέψει την επιστροφή του Ελληνικού Δημοσίου στις αγορές σε βιώσιμους όρους μετά το τέλος του προγράμματος τον Αύγουστο του 2018.

Αυτό, όπως τόνισε, απαιτεί την ενίσχυση της εμπιστοσύνης των διεθνών επενδυτών στις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας. Κάτι τέτοιο, σύμφωνα με τον κ. Στουρνάρα, μπορεί να επιτευχθεί με την υλοποίηση των ακόλουθων δράσεων:

  1. η οικονομική πολιτική θα πρέπει να επικεντρωθεί στην προετοιμασία για την έγκαιρη ολοκλήρωση της τέταρτης και τελικής αξιολόγησης του προγράμματος.
  2. οι ευρωπαίοι εταίροι θα πρέπει να εξειδικεύσουν τα μεσοπρόθεσμα μέτρα αναδιάρθρωσης του χρέους.
  3. οι κεφαλαιακοί περιορισμοί θα πρέπει να αρθούν με την ολοκλήρωση του προγράμματος.

Πέρα όμως από τα παραπάνω, προκειμένου να μειωθεί η αβεβαιότητα σχετικά με τις μεσοπρόθεσμες προοπτικές της οικονομίας, ο κ. Στουρνάρας σημείωσε ότι «οι ελληνικές αρχές, σε συνεννόηση με τους ευρωπαίους εταίρους, θα πρέπει να διευκρινίσουν τη μορφή εποπτείας καθώς και το εάν θα υπάρχει, και με ποιους όρους, κάποιος μηχανισμός στήριξης μετά την ολοκλήρωση του προγράμματος τον Αύγουστο του 2018. Οι αποφάσεις αυτές φυσικά εναπόκεινται στην κυβέρνηση και τους εταίρους της Ελλάδας».

Κύριο μέλημα της Τράπεζας της Ελλάδος είναι, σύμφωνα με τον κ. Στουρνάρα, οι όποιες αποφάσεις για το πλαίσιο εποπτείας μετά το τέλος του προγράμματος, να διασφαλίζουν την ομαλή, χαμηλού κόστους και απρόσκοπτη χρηματοδότηση των ελληνικών τραπεζών και γενικότερα της ελληνικής οικονομίας, ιδιαίτερα σε περίπτωση που η πιστοληπτική αξιολόγηση του Ελληνικού Δημοσίου παραμείνει χαμηλότερη από την επενδυτική βαθμίδα και εάν οι συνθήκες στις διεθνείς αγορές χρήματος και κεφαλαίων επιδεινωθούν.

Όπως πρόσθεσε, σε ένα τέτοιο οικονομικό περιβάλλον, θα ήταν χρήσιμη τόσο η δημιουργία ενός ικανού «αποθέματος ρευστότητας» μέσω νέων ομολογιακών εκδόσεων, σε συνδυασμό με τις εκταμιεύσεις του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας, αλλά και η διατήρηση της «παρέκκλισης» (waiver) για την αποδοχή των ελληνικών ομολόγων ως εξασφαλίσεων στις πράξεις νομισματικής πολιτικής του Ευρωσυστήματος.

Ο ίδιος εξήγησε ότι η διατήρηση της «παρέκκλισης» (waiver) θα μειώσει το κόστος χρηματοδότησης των τραπεζών από την ΕΚΤ, αλλά και μέσω των πράξεων χρηματοδότησης από τις αγορές (repos). Πρόσθεσε επίσης ότι θα μειώσει όμως και το κόστος δανεισμού του Δημοσίου, διότι τα ελληνικά ομόλογα θα είναι αποδεκτά στις πράξεις αγοράς κρατικών ομολόγων της ΕΚΤ στο πλαίσιο της «ποσοτικής χαλάρωσης», είτε στην κανονική χρονική περίοδο ή στην περίοδο επανεπένδυσης (reinvestment period).

«Σε μία περίοδο που τα περιθώρια (spreads) μεταξύ ελληνικών και ευρωπαϊκών επιτοκίων κινούνται κατά μέσο όρο πάνω από 350 μονάδες βάσης (3,5%), επηρεάζοντας αυξητικά το κόστος δανεισμού του Δημοσίου αλλά και των επιχειρήσεων και των νοικοκυριών, η διατήρηση της «παρέκκλισης» (waiver), για όσο χρόνο η πιστοληπτική αξιολόγηση της χώρας παραμένει σημαντικά χαμηλότερη της επενδυτικής βαθμίδας, είναι επιθυμητή σύμφωνα με την Τράπεζα της Ελλάδος. Αν μάλιστα αυτό συνδυαστεί με πράξεις επαναγοράς ελληνικού χρέους σχετικά υψηλού κόστους με τα ποσά που θα περισσέψουν από το πρόγραμμα μετά το τέλος του, όπως αναφέρθηκε προηγουμένως, τότε το συνδυασμένο αποτέλεσμα θα είναι μια σημαντική μείωση του χρέους, αλλά και των επιτοκίων», υπογράμμισε ο κ. Στουρνάρας.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ραγδαίες εξελίξεις στην ΤΡΑΙΝΟΣΕ μετά το φιάσκο

Μετά τη προχθεσινή ημέρα-φιάσκο για τον Σιδηρόδρομο με τα τρένα το ένα μετά το άλλο να σταματούν, οι επιβάτες να ταλαιπωρούνται και τελικά να προκύπτει μαζική ακύρωση σχεδόν όλων των δρομολογίων σήμερα, οι εξελίξεις είναι καταιγιστικές. Σύμφωνα με ανακοίνωση πριν από λίγο ο Υπουργός Υποδομών και Μεταφορών Χρήστος Σπίρτζης με[…]

Περισσότερα »

Handelsblatt: O Σόιμπλε πρότεινε να εισάγει IOUs η Ελλάδα

Ο  Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε πρότεινε την έκδοση υποσχετικών-των λεγόμενων IOUs- προκείμενου η Ελλάδα να καλύψει μέρος των εσωτερικών χρηματοδοτικών αναγκών της με δεδομένο ότι μπορεί να χρειαστούν έως και τέσσερις εβδομάδες για την εκταμίευση του δανείου από τον ESM σύμφωνα με την Handelsblatt. Η εφημερίδα αναφέρει ότι ο κ. Σόιμπλε[…]

Περισσότερα »

Σχολιάστε

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν κοινοποιείται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *