Γεννηματά: Επιτροπή στη Βουλή για τη Γενοκτονία των Ποντίων

Η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ, Φώφη Γεννηματά με επιστολή της στον πρόεδρο της Βουλής Νίκο Βούτση προτείνει, όπως είχε ανακοινώσει προ ημερών, να συσταθεί επιτροπή για τη μελέτη και ανάδειξη της Γενοκτονίας των Ποντίων.

Η κ. Γεννηματά, αφού αναφέρει μεταξύ άλλων ότι «η Βουλή των Ελλήνων, με πρωτοβουλία της κυβέρνησης ΠΑΣΟΚ Ανδρέα Παπανδρέου, έχει αναγνωρίσει τη Γενοκτονία των Ποντίων ήδη από το έτος 1994, αναγορεύοντας τη 19η Μαΐου ως ημέρα μνήμης της εθνικής τραγωδίας», επισημαίνει πώς πρέπει να έχει ως «αντικείμενο τη συστηματική μελέτη και ανάδειξη της Γενοκτονίας των Ποντίων ως ενός αδιαμφισβήτητου ιστορικού γεγονότος με διεθνή ακτινοβολία».

«Σκοπός της επιτροπής οφείλει να είναι η διεθνής αναγνώριση της γενοκτονίας, καθώς και η ευαισθητοποίηση της ελληνικής, της τουρκικής και της διεθνούς κοινής γνώμης, χωρίς διάθεση εκδίκησης ή αυθαίρετων γενικεύσεων. Στόχος της διεθνοποίησης του ζητήματος δεν πρέπει να είναι η αναζωπύρωση των παλαιών παθών αλλά η αναγνώριση και η αμοιβαία υπέρβαση των αδιεξόδων του σκοτεινού παρελθόντος. Η αντικειμενική ανάγνωση της ιστορίας. Η εμπέδωση των ευρωπαϊκών αρχών του ανθρωπισμού, του σεβασμού της διαφορετικότητας και των θεμελιωδών ανθρώπινων δικαιωμάτων», τόνισε η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ.

Παράλληλα πρόσθεσε ότι, «είναι πλέον σαφές ότι το ιστορικό γεγονός της γενοκτονίας οφείλει να τεθεί εκ νέου στις αληθείς διαστάσεις του και στο πραγματικό πολιτικό – πολιτιστικό του πλαίσιο. Για την πλήρη αποκατάσταση της ιστορικής αλήθειας και την υπεράσπιση της διεθνούς δικαιοσύνης».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Στις αρχές Ιουλίου η ΚΕ του ΠΑΣΟΚ

Την ύπαρξη συμφωνίας θέλει το ΠΑΣΟΚ, που παρακολουθεί με μεγάλο ενδιαφέρον τα όσα συμβαίνουν αυτές τις ημέρες στις Βρυξέλλες. Σε κάθε περίπτωση, πάντως, κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για «βαρύ κόστος» από την καθυστέρηση της κυβέρνησης που θα κληθούν να πληρώσουν οι πολίτες και καλεί τον πρωθυπουργό να καταβάλει κάθε[…]

Περισσότερα »

Μητσοτάκης: Η ΝΔ στην πρώτη γραμμή για να μην κυρωθεί η Συμφωνία

Οι τεχνητές πλειοψηφίες στη Βουλή είναι κούφιοι αριθμοί μπροστά στα εκατομμύρια των Ελλήνων που διαφωνούν, δηλώνει ο επικεφαλής της ΝΔ. «Επιλέγει την πατριδοκαπηλία απέναντι στην εθνική ευθύνη», απαντά το Μέγαρο Μαξίμου. «Σήμερα ο ελληνικός λαός μίλησε και την φωνή του οφείλουμε να την ακούσουμε όλοι. Με πρώτο τον κύριο Τσίπρα[…]

Περισσότερα »

Σχολιάστε

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν κοινοποιείται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *