Γεννηματά: Η κυβέρνηση πρώτα βλέπει το συνωστισμό και μετά αντιδρά

«Υπάρχει απόσταση από τις αποφάσεις των επιστημόνων και την αποτελεσματική εφαρμογή των μέτρων από την κυβέρνηση», υποστήριξε η Φώφη Γεννηματά.

Η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ μιλώντας το μεσημέρι στη τηλεόραση του ΣΚΑΙ τόνισε ότι αφορμή γι’ αυτή τη διαπίστωση «είναι ουρές στις τράπεζες για τις οποίες βεβαίως υπάρχει ένα ζήτημα ατομικής ευθύνης. Ωστόσο, η Κυβέρνηση πρώτα βλέπει το συνωστισμό και μετά αντιδρά. Το ίδιο έγινε με τις εκκλησίες, που με καθυστέρηση πάρθηκε η απόφαση για το κλείσιμό τους, το ίδιο έγινε και με τα σούπερ μάρκετ και το ίδιο γίνεται τώρα με τις τράπεζες».

Μάλιστα όπως σημείωσε η κυβέρνηση θα έπρεπε να είχε «προβλέψει» και να προχωρήσει σε μέτρα όπως η τμηματική καταβολή των συντάξεων, η παράταση για την αποπληρωμή των δόσεων των τραπεζικών δανείων και φυσικά η ημερομηνία λήξης των λογαριασμών των ΔΕΚΟ να είναι ενδεικτικές και όχι υποχρεωτικές όσο ισχύουν τα περιοριστικά μέτρα.

Να μην διακοπεί η παραγωγική διαδικασία

Η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής υπογράμμισε την ανάγκη να μη διακοπεί η παραγωγική διαδικασία, γιατί αν κάτι τέτοιο συμβεί, ειδικά στον πρωτογενή τομέα, θα είναι δύσκολο να ξεκινήσει εκ νέου καθώς τα μέτρα που έλαβε η κυβέρνηση δεν επαρκούν.

«Η κυβέρνηση πρέπει να ιεραρχήσει τους τομείς που πρέπει να στηριχθούν. Χρειάζεται ένα συνολικό σχέδιο για την ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας και γι’ αυτό το συνολικό σχέδιο, απαιτείται διάλογος και με τα κόμματα και με τους κοινωνικούς φορείς. Απαιτείται μία συμφωνία ευρύτερη, δεν είναι κάτι που μπορεί να αποφασιστεί κεκλεισμένων των θυρών», είπε και τόνισε ότι ενόψει του Πάσχα θα έπρεπε η κυβέρνηση να λάβει μέτρα.

Για παράδειγμα εκτός από το να συμπεριλάβει στους ΚΑΔ, τις ρυθμίσεις στα δάνεια και να δώσει ρευστότητα στον πρωτογενή τομέα, θα μπορούσε να βρει τρόπο με κοινοτικούς πόρους να πάρει από τους παραγωγούς προϊόντα και να τα διαθέσει στις ευπαθείς ομάδες. Αν η Κυβέρνηση άνοιγε το διάλογο με τους ενδιαφερόμενους και τα κόμματα, υπάρχουν τρόποι ανέφερε η κα Γεννηματά.

«Χτυπάω το καμπανάκι του κινδύνου να διατηρήσουμε ενεργείς παραγωγικές διαδικασίες, να μη κλείσουν οι επιχειρήσεις και να μην πληρώσουν ξανά οι εργαζόμενοι και του ιδιωτικού και του δημοσίου τομέα το μάρμαρο και τις επιπτώσεις της κρίσης της υγείας. Να το συμφωνήσουμε όλοι αυτό», σημείωσε η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ.

Χωρίς κορωνο-ομόλογο πάμε σε νέα μνημόνια

Σχετικά με τα μέτρα που θα πρέπει να ληφθούν στο επίπεδο της ΕΕ η Φώφη Γεννηματά επέμεινε ότι οποιαδήποτε άλλη λύση εκτός της έκδοσης του κορωνο-oμόλογου θα οδηγήσει σε νέα μνημόνια.

«Είναι φανερό ότι είναι απολύτως αναγκαίο να δώσει η Ευρωπαϊκή Ένωση νέο χρήμα μέσα από ένα κορωνο- ομόλογο, το οποίο θα αποπληρωθεί από κοινοτικούς πόρους και δεν θα υπολογίζεται στο χρέος των κρατών. Ας το πούμε ένα ευρωπαϊκό σχέδιο Μάρσαλ για να μπορέσουν οι χώρες να αντιμετωπίσουν τις επιπτώσεις του κορωνοϊού. Οποιαδήποτε άλλη λύση θα οδηγήσει σε νέα μνημόνια, σε φτωχοποίηση και κλείσιμο επιχειρήσεων» είπε η κα Γεννηματά.

Και πρόσθεσε: «Τη σημαία που σήκωσε ο κ. Μητσοτάκης υπογράφοντας την επιστολή των εννέα προέδρων και πρωθυπουργών να μην την υποστείλει, να δείξει ότι την πιστεύει, να αγωνιστεί να γίνει πράξη τώρα, να πιεστεί τώρα η Γερμανία. Είναι σημαντικό ότι αυτή την επιστολή την έχουν υπογράψει και πρωθυπουργοί από το σοσιαλιστικό κόμμα και από το λαϊκό και από το νότο και από το βορρά. Αρχίζει και δημιουργείται μία ομάδα πίεσης για την επόμενη ημέρα και θα πρέπει η φωνή μας να γίνει πιο ισχυρή».

 

tanea.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Αντεπίθεση σε όλα τα μέτωπα ετοιμάζει η ΝΔ

Με σκληρή κριτική σε όλα τα πεδία της κυβερνητικής πολιτικής θα κάνει συντήρηση δυνάμεων η ΝΔ, προετοιμάζοντας το δικό της σχέδιο φθινοπωρινής αντεπίθεσης, οπότε και αναμένεται να ανοίξει ο κύκλος ο επόμενης αξιολόγησης από τους δανειστές, με σημείο αιχμής τα εργασιακά. Σύμφωνα με τα Νέα, το γαλάζιο επιτελείο θα εκμεταλλευθεί[…]

Περισσότερα »

Ανδρέας Παπανδρέου: 20 χρόνια από τον θάνατό του

Ο Ανδρέας Γ. Παπανδρέου (5 Φεβρουαρίου 1919 – 23 Ιουνίου 1996) ήταν Έλληνας πολιτικός, πρόεδρος και ιδρυτής του ΠΑΚ και αργότερα του ΠΑ.ΣΟ.Κ., του οποίου η ιδρυτική διακήρυξη της 3ης Σεπτέμβρη συμπυκνώνεται στο τρίπτυχο «Εθνική Ανεξαρτησία – Λαϊκή Κυριαρχία – Κοινωνική Απελευθέρωση». Διετέλεσε πρωθυπουργός τις περιόδους 1981-1989και 1993-1996. Ήταν γιος[…]

Περισσότερα »

Σχολιάστε

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν κοινοποιείται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *